Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šareni štand privlačio pažnju Kaćana

16.12.2021. 16:33 16:35
Piše:
Foto: S. Šušnjević

Štićenici Dnevnog boravka ŠOSO “Milan Petrović” juče su u centru Kaća prodavali ručne radove koje kreiraju na tamošnjim radionicama, ne bi li sakupili novac za svoje aktivnosti koje realizuju cele godine.

Upakovani u punoj zimskoj opremi, nisu obraćali pažnju na oštar i hladan zimski dan, već su sa osmehom na licu ponosno stajali ispred svog štanda, pokazujući zainteresovanim prolaznicima šta su sve napravili. Stručni saradnik, defektolog u Dnevnom boravku u Kaću Milica Nikolić tom prilikom je za “Dnevnik” rekla da se korisnici u boravku osećaju kao u svojoj drugoj kući, zadovoljavajući svoju potrebu za učenjem, kretanjem, druženjem, ali i kreativnim izražavanjem, te da je i prodajna izložba sastavni deo njihovih aktivnosti otkako postoje.

Izložili smo proizvode iz poljoprivredne radionice, u kojoj oni rade sa raznim cvećem, a iz grnčarske radionice u prodajnu ponudu direktno su stigle saksije i razne druge figurice (Milica Nikolić)

- Izložili smo proizvode iz poljoprivredne radionice, u kojoj oni rade sa raznim cvećem, a iz grnčarske radionice u prodajnu ponudu direktno su stigle saksije i razne druge figurice – priča Nikolić. – Na kreativnim radionicama prave ukrasne kutije raznih dimenzija, kao i raznolike druge predmete.

Štand korisnika Dnevnog boravka šareneo se u bojama koje su bleštale sa predmeta i figurica različitih dimenzija, oblika i likova, među kojima su nam zapale za oko flaše i tegle, rađene u dekupaž tehnici. Zatim venčići svih boja, ćupići svakakvih šara, a u duhu praznika visili su i novogodišnji i božićni ukrasi. U saksijama su kaktusi promrzlo čekali na svoje kupce, dok nam stručni saradnik Milica objašnjava da su tokom krojačke radionice nastale i torbe, koje su našle svoje mesto na prodajnom štandu.

– Instruktor radi u radno-okupacionim radionicama, pomažući korisnicima u izradi proizvoda, te zajedno provedu svaki dan nekoliko sati dnevno – kaže naša sagovornica. – Oni svojim rukama, koliko je ko u mogućnosti, stvaraju oblike po želji, a kada ih formiraju, stavljaju ih na pečenje. Nakon toga ih farbaju i lakiraju, odnosno ulepšavaju do finalnog proizvoda. Na taj način održavamo postojeći nivo njihovih sposobnosti, ali i poboljšavamo dalji razvoj motoričkih mogućnosti.

Sa druge strane, kako kaže, radionice na kojima korisnici rade i zajedno stvaraju dovode do psihičkih poboljšanja jer se međusobno druže, osećaju se korisnim, njihovo vreme je popunjeno i život im je kvalitetniji i organizovaniji.

– Pohađam radionicu grnčarije jer volim da radim sa glinom – kazao je jedan od umetnika Filip Tot, otkrivši nam da najviše voli da kreira figurice, poput transformersa. – Odavno znam da radim sa glinom, još od prvog razreda srednje škole, a to je bilo 2008. godine i do danas ih samo pravim. Nisam doneo na prodaju nijednog transformersa jer su se neki raspali, a jedan čuvam posebno za nekoga. Srećan sam, radim ono što volim, a kad ne kreiramo, onda odmaramo, slažemo puzle, čitamo časopise i knjige.

Filip nam je pokazao i figuricu Supermarija, identično ofarbanog i formiranog po liku i delu čuvenog heroja iz istoimene igrice, a pored njega je stajala glinena posuda na kojoj je engleskim jezikom ispisao poruku “Star of culture”, na koju je posebno ponosan. Njegova drugarica Nada Subotički nam je pokazala figurice u obliku kornjače koje je napravila uz pomoć svojih prijatelja sa kojima se druži u boravku, ali i deda mrazove, koje je kreirala specijalno za novogodišnje i božićne praznike.

– Nije teško, treba osmisliti oblik, a onda ga i napraviti rukama jer radimo bez kalupa, pa ga ispeći i na kraju ukrasiti – postupno diktira Nada, otkrivši nam na kraju da inače više voli da veze.

Dnevni boravak u Kaću je deo organizacione jedinice škole ŠOSO “Milan Petrović” koja se brine o deci sa smetnjama u razvoju i odraslim osobama sa invaliditetom. Postoji od 2018. godine, kada je boravak pohađalo pet korisnika, a danas 21 štićenik uživa pod jednim krovom, kao jedna velika porodica.  

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar