Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sutra izgradnja prvog pogona za fabriku Nidek u Novom Sadu

09.12.2021. 09:24 09:28
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić)

NOVI SAD: Dva dana pred svečano polaganje kamena temeljca za buduću fabriku japanske "Nidek korporacije", na placu u Radnoj zoni Sever 4 u Novom Sadu vide se prvi znaci da će preko puta fabrika "Lir" i "Kontinental" nići pogon svetskog giganta u proizvodnji elektromotora za skoro sve namene.

Tako će 10. decembra, kako je ranije najavljeno, biti zaokružena prva faza investicije čija bi vrednost na kraju, po rečima novosadskog gradonačelnika Miloš Vučevića, mogla da dosegne i dve milijarde dolara.

- Stiže nam svetski poznata i priznata kompanija iz Japana, posle čijeg dolaska u Novom Sadu više ništa neće biti isto. Ulazimo u viši investicioni rang, i sa "Nidekom" i sa ostalim kompanijama koje smo doveli u Novi Sad, postajemo centar reindustijalizacije Srbije i konkurenti mnogim gradovima Evrope slične veličine. Korist od ove investicije, ali i drugih investicija će imati svi građani Novog Sada. Lakše ćemo rešavati sve potrebe naših sugrađana. Želim iskrenu dobrodošlicu "Nideku" u Novi Sad, u Srbiju! - poručio je juče Vučević za naš list.

Ukoliko sve ide po planu, u "Nidekovoj" fabrici u Novom Sadu krajem 2022. godine počeće proizvodnja dela asortimana firme iz Kjota u pogonima koje će izgraditi kompanija CTP, koja je za tu namenu neposrednom pogodbom sa Gradom kupila 12,5 hektara zemljišta u radnoj zoni "Sever 4" za nešto više od 590 miliona dinara.

Na aprilskoj sednici Skupštine grada pred odbornicima je bio predlog da CTP Invest iz Beograda kupi oko 21,2 hektara gradskog zemljišta u radnoj zoni "Sever 4"  za 993,7 miliona dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra. Druga parcela od oko 8,7 hektara, prodata je takođe CTP-u po ceni od 403 miliona dinara, što je novosadski parlament potvrdio na poslednjem zasedanju krajem novembra. Na toj parceli gradiće se fabrika za još jedno odeljenje "Nideka" - "Nidek elesis korporejšn". U pismu o namerama, koje su 15. marta "Nidek" i CTP poslali gradskim vlastima, planirana je, u prvoj fazi, fabrika za potrebe automobilske industrije na 26.000 kvadratnih metara i sa 300 zaposlenih, a koja bi trebalo da proradi do kraja 2022. godine.


Od motora za sedišta do elektro-motora za automobile

U medijima se nezvanično pojavio i biznis plan "Nideka" za Novi Sad: janaskoj kompaniji biće potrebno i celih 100 hektara za planirane pogone, čime bi Novi Sad postao jedan od "Nidekovih" centara za Evropu. U fabrici čija izgradnja počinje, kako je ranije najavljeno, 10. decembra, najavljena je proizvodnja tri vrste elektro-motora, dva za podešavanje sedišta u automobilu i jedan za podešavanje krovnog prozora.

"Nidek elesis" bi trebalo, u fabrici pored, da proizvodi tri tipa inverterskih upravljača za plag-in hibridna vozila i za čiste hibride. U kasnijim fazama investicije, najavljena je i proizvodnja pokretačkih elektro-motora za automobile.


Iz pomenutog pisma o namerama, može se videti da "Nidek" planira da u Novom Sadu za početak proizvodi "elektromotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima". Između ostalog, namera CTP-a je da do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije "Nideka". Nova fabrika bi trebalo da bude opremljena "najsavremenijim tehnologijama i mašinama", dok je oprema za proizvodnju i montažu gotovo potpuno automatizovana. Dalje se kaže da se u proizvodnji ne koriste škodljivi materijali, a da sama proizvodnja zahteva visok procenat obrazovanog osoblja.

Vučević je u februaru, prilikom završnih pregovora sa Japancima naveo da će ova investicija biti "teška" skoro dve milijarde dolara, da je u planu kupovina 25 hektara zemljišta u industrijskoj zoni "Sever 4" i da će se u novoj fabrici proizvoditi do 300.000 jedinica do 2023. godine.

- Ovim naš grad postaje regionalni industrijski centar prvog reda, problem zapošljavanja će gotovo nestati, a posebno mi je drago što će visokokvalifikovani diplomci sa naših tehničkih fakulteta dobiti još jedno mesto za rad sa izuzetnim mogućnostima za poslovni napredak - istakao je tada Miloš Vučević.

Vlasti na svim nivoima pregovorale su s "Nidekom" više od dve godine, a za svega dvadesetak dana od pisma o namerama, Novi Sad je namenski izmenio Program uređivanja građevinskog zemljišta. Ujedno, 25. marta Vlada Srbije izdaje zaključak da je investicija CTP-a i "Nideka" od značaja za Srbiju, da bi 29. marta, na osnovu toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pokrenuo postupak prodaje zemljišta neposrednom pogodbom, što je i obavljeno sutradan pred nadležnom komisijom. Ista ažurnost bila je i tokom drugog pokušaja prodaje.


Kancelarija u Novom Sadu

U aprilu ove godine je "Nidek" otorio kancelarije i u Novom Sadu, koje im je Grad privremeno ustupio bez nakande.

Kompanija je potpisala i Memorandum o razumevanju između Fakulteta tehničkih nauka i "Nideka", te poseban sporazum o saradnji između FTN-a i „Kyoto University of Advanced Science".


Što se tiče samog "Nideka", oni je 22. i 28. januara otvorio dve firme u Srbiji: "Nidec Electric Motor Serbia" i "Nidec Elesys Europe". Mada je osnivački kapital za sada svega 100 dinara, zakonski zastupnik prve firme je predsedavajući borda direktora "Nideka" Jun Seki. Oba preduzeća su registrovana u Beogradu, a oba je osnovala evropska podržnica "Nideka" "Nidec Europe B. V." iz Holandije.

U februaru su potpisali Okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede i Novim Sadom, gde se obavezuje na ulaganje od ukupno 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika. Državni podsticaji su određeni na 8,9 miliona evra, a otvorena je mogućnost i za druge olakšice, kao što je oslobađanje od poreza na dobit.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Novosadski gradonačelnik potvrdio: "Nidek" cilja kraj naredne godine

Novosadski gradonačelnik potvrdio: "Nidek" cilja kraj naredne godine

15.09.2021. 11:46 11:51