Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Ravangrad vajn festu ljubitelji vina i napolju se zagrejali

07.12.2021. 10:31 10:33
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SOMBOR: Pošto su zbog pandemije koronavirusa prošle godine Somborci ostali uskraćeni za jednu od ovdašnjih najomiljenijih turističkih manifestacija, „Ravangrad wine fest”, turistički poslenici su odlučili da ove godine ipak realizuju ovu manifestaciju, ali pod otvorenim nebom.

Ni činjenica da se sve veći skup vinara sa zapada Bačke, ali i iz cele Srbije i zemalja iz okruženja održao u ovakvim uslovima, na potezu od Dečijeg odeljenja gradske biblioteke do Narodnog pozorišta, odnosno na prostoru poznatijem kao Kabare, nije sprečio ovdašnje ljubitelje vina i njihove brojne goste da pohode 12. po redu omborski sajam vina.

Posetioci su imali priliku da uživaju u muzici somborskih bendova „Đuvegije“, „Gitarart plus“, „The hat matters“ i dua „Kum“, a na štandovima su mogli pored vina i hrane, da probaju i neke druge specijalitete izlagača. Takođe, ljubitelji vina imali su priliku da prisustvuju i stručnom predavanju specijalizovane firme „ATP Irrigation“ posvećenom protivgradnim mrežama odnosno o njihovoj, pored osnovne i dodatnoj ulozi u zaštiti vinograda i od mraza, insekata i ptica. Pored toga, somelije i enolog Ljubica Radan je održala predavanje „Kako se čitaju vinske etikete“.

- Uspeli smo nakon one prošlogodišnje pauze da se organizujemo i da ne dozvolimo da  još jednu godinu budemo bez omiljenog hedonističkog festivala Somboraca i njihovih gostiju - rekla je Zdenka Mitić, od nedavno direktorka gradske Turističke organizacije Sombora, na čiji se poziv odazvalo pedesetak vinara, ali i proizvođača vinogradarske i enološke opreme, kao i proizvođača hrane i tradicionalnih proizvoda sela.

Manifestaciju je, kao što je to od samog početka ustanovljena tradicija, otvorio i prvom čašom izlagačima i posetiocima nazdravio gradonačelnik Antonio Ratković, a žedni nisu ostali ni posetioci, pošto su uz kupljenu kartu dobili na poklon i vinsku čašu za degustaciju vina. Vina je bilo u izobilju, a među izlagačima su dominirale vinarije koje već godinama unazad predstavljaju svoje proizvode na ovom festivalu.

- Kao i prethodnih šest godina donosim kupinovo vino u Sombor, u ime  Turističke organizacije Vršca predstavljamo ponudu našeg grada, ali i kupinovo vino koje proizvodimo u selu Kupinik nadomak Vršca. Sve kupine su iz našeg zasada, u istom selu nam je vinarija tako da sve što proizvedemo od kupina to pretvorimo u vino. Ova manifestacija raste iz godine u godinu, organizacija je na visokom nivou, tako da smo veoma zadovoljni, inače ne bismo ni dolazili.  Zadovoljni smo i samom publikom u Somboru koja voli vina i koja je raspoložena da proba nova vina, nove ukuse – nije štedeo reči pohvale za domaćine Dušan Tatalović, vlasnik istoimenog Podruma kupinovog vina.

Kako je vinogradarstvo i vinarstvo sve češća pasija, pa i ozbiljan posao i samih Somboraca i žitelja okolnih sela sa povoljnim teroarom, na ovogodišnjem festivalu dobre kapljice sačinjene od grožđa, svoj novitet je predstavila i vinarija „VRT“ iz Riđice, koja u poslednjih nekoliko godina svojim proizvodima vraća negdanju slavu tamošnjih podruma koji su snabdevali i krunisane glave. Tako su Somborci i njihovi gosti mogli da degustiraju koktel-penušac, napravljen od grožđa sa riđičke plantaže vlasnika Radoslava Tripkovića, uz pomoć slovenačkih podrumarskih eksperata.

Da saradnja samo unapređuje kvalitet vina dokazali su i iz još jedne somborske vinarije, Vinarije „Jokić“, koja je predstavila svoja tri brenda.

- Sva naša vina su sortna, grožđe je sa Fruške gore, a proizvodnju imamo ovde u Somboru. Mlada smo vinarija, postojimo tek od 2018. godine i uglavnom smo prisutni na ovakvim manifestacijama, mada nas već ima i na vinskim kartama nekoliko lokala u Somboru – kaže Miroslav Jokić.

Gde se dobro pije, mora se i dobro jesti, pa su pažnju privukli i specijaliteti nedavno otvorenog somborskog Etno restorana „Šarage”.

- Restoran  priprema isključivo domaća jela, a kada kažem domaća mislim prvenstveno na jela koja su pripremljena na drvima. Znači sva vrsta pečenja na drvima, sač je na drvima i posebno imamo bundevaru, zdravu hranu vezanu sa kukuruzom, pihtije... ne nedostaje ni naše domaće rakije ...- predstavio je ukratko restoran u kojem je menadžer Dragan Ristić.

M. Mć

Autor:
Pošaljite komentar
Za osam porodica novac za kuće u somborskim selima

Za osam porodica novac za kuće u somborskim selima

03.12.2021. 20:37 20:40