Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Od početka godine u Srbiji u saobraćaju stradalo 430 osoba

21.11.2021. 12:16 13:49
Piše:
Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

BEOGRAD: U Srbiji je od početka godine u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 430 osoba što je za 11 manje u odnosu na isti period lane, rečeno je danas na konferenciji u Beogradu povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

"Imajući u vidu da je prošla godina bila godina korone, gde smo dobar deo vremena bili zaključani, odnosno imali mere koje su podrazumevale manje kretanja, očekivali smo da će se ove godine, s obzirom na takve mere, povećati broj saobraćajnih nezgoda", rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na konferenciji u Starom dvoru.

Precizirao je da su prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginule 492 osobe i siguran je da ćemo ovu godinu završiti sa barem 20 manje poginulih nego 2020. godine.

"Prošle godine su stradale 492 osobe i to je najmanje od kada se prati stanje bezbednosti saobraćaja", istakao je Pešić i dodao da je dobro to što se broj poginulih poslednjih godina smanjuje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da od 492-oje poginulih u saobraćaju prošle godine, Beograd nije na prvom mestu što bi, dodao je, bilo prirodno obzirom na broj stanovnika prestonice.

"To znači da se u Beogradu dosta radilo na prevenciji, mada je nama svaki izgubljen život mnogo i sve dok i jedna osoba strada u saobraćajnoj nesreći ne možemo da budemo zadovoljni rezultatima", rekao je Vesić.

Naveo je da svaka rekonstrukcija ulice znači neku vrstu prevencije od saobraćajne nesreće i da postoje problemi kao što je brza vožnja koja se, kako kaže, događa posle svake rekonstrukcije ulice.

"To je nešto što ćemo morati da rešavamo oštrijim kaznama i na tome ćemo, kao Grad, mnogo insistirati je ima onih koji voze neprilagođenom brzinom, čak i u ulicama za koje ne biste ni sanjali da neko može da koristi kao piste kao što su ulice u prigradskim, potpuno mirnim delovima grada", rekao je Vesić.

Na konferenciji su govori i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, načelnik Uprave saobraćajne policije za Grad Beograd Nedeljko Munjas i voditeljka Dea Đurđević, koja je početkom 2019. godine doživela tešku saobraćajnu nesreću.

Obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obelezen je danas na Trgu republike u Beogradu prigodnim programom, nakon kojeg su u nebo simbolično puštena 492 bela balona u znak sećanja na isto toliko poginulih u saobraćaju prošle godine u našoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da to Ministarstvo čini sve što je u skladu sa zakonom kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, ali da je to sve ništa ukoliko svako od nas kao učesnik u saobraćaju ne vodi računa.

Kako je dodao, nema opravdanja da se juri, da se ne poštuju propisi, ne uspori pored škole...

"Da se Ministarstvo unutrašnjih poslova pita, svakoj pijanoj i drogiranoj budali bilo bi suđeno za pokušaj ubistva kada ga uhvatimo pijanog ili drogiranog za volanom. To što nije ubio, to je samo splet srećnih okolnosti", istakao je Vulin.

On smatra da bi kaznena politika trebalo da bude značajno pooštrena.

"To možda neće spasiti svaki život u saobraćaju, ali će bar koliko toliko dati satisfakciju porodicama onih koje su ubili", dodao je Vulin.

Direktor agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je rekao da je 90-ih godina u Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje stradalo oko 2.000 ljudi, a da sada na godisnjem nivou strada 500 ljudi, te precizirao da su prošle godine u našoj zemlji u saobraćaju poginule 492 osobe.

Kako je dodao, prošle godine nam je stradalo 13 dece, a ove godine je do sad poginulo devetoro dece.

Pešić je dodao da je za prvih 10 meseci prošle godine poginulo 89 mladih, a ove godine 75.

Ukazao je da problem stradanja u saobraćaju nije samo problem pojedinca, niti države, već globalni problem.

On je podsetio da su Ujedinjene nacije 2005. godine donele rezoluciju kojom je treća nedelja u novembru proglašena za Svetski dan na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić podsetio je da je grad Beograd pre nekoliko godina usvojio strategiju o bezbednosti u saobraćaju.

"Na osnovu te strategije, analizom podataka vidimo da je za oko 30 odsto smanjen broj nesreća i stradalih u saobraćaju u periodu posle usvajanja te strategije", rekao je Radojčić.

Kako je rekao, cilj je da se do 2025. godine za još 30 odsto smanji broj i nesreća i žrtava u saobraćaju.

Autor:
Pošaljite komentar
U 2. kvartalu u saobraćaju stradalo 3.558, a poginulo 105 ljudi

U 2. kvartalu u saobraćaju stradalo 3.558, a poginulo 105 ljudi

26.08.2020. 12:54 12:55