Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U opštini Kovačica radi se na izradi plana razvoja

09.11.2021. 10:29 10:34
Piše:
Izvor: M. Mitrović

KOVAČICA: Intenzivirane su aktivnosti na izradi Plana razvoja opštine Kovačica za period od 2022 do 2028. godine, za šta je ova banatska  opština dobila sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samupravu AP Vojvodine. U pripremi tog dokumenta održano je pet planiranih tematskih radionica u skladu sa predviđenom dinamikom.

Za sprovođenje posla na izradi dokumenta angažovan je stručni tim, uz učešće svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a nosilac aktivnosti bilo je Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Kovačica.

Narednih meseci slede aktivnosti na sastavljanju koncepta plana razvoja koji će biti izložen javnoj raspravi, nakon čega slede eventualne izmene i dopune kako bi se konačna verzija dostavila Opštinskom veću i predložena Skupštini opštine Kovačica na usvajanje.

Utvrđeno je sedam razvojnih prioriteta i tri sektorska prioriteta, potvrdio nam je koordinator projekta izrade Plana razvoja opštine Kovačica Daniel Magdu, rukovodilac Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

- Među radnim grupama su podeljeni radni zadaci, a takođe na osnovu dobijenih odgovora projektni tim će precizirati mehanizme za realizaciju prioriteta. Sveukupno, vladala je radna atmosfera sa konstruktivnim rešenjima i aktivnim učešćem članova radnih grupa - kaže Daniel Magdu.

Predstavnici lokalne samouprave, svih institucija, nevladinog sektora i građani, koji su učestvovali u radionicama, složni su u oceni da je izrada plana održivog razvoja vitalni dokument i pokazatelj u kom pravcu treba postavljati razvojne prioritete opštine Kovačica. 

- Opština Kovačica je po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dobila sredstva za izradu Plana razvoja za naredni period u iznosu od 642.000 dinara. Izuzetno smo zahvalni na tome, jer će izrada tog dokumenta doprineti definisanju pravaca za brži razvoj opštine Kovačica. Svi uključeni subjekti kroz radne grupe doprineli su da strategija razvoja opštine obuhvati sve relevantne oblasti života i bude po meri i potrebama naših građana - naglašava pomoćnica predsednika kovačičke opštine Marijana Meliš. 

U izradi Plana razvoja opštine Kovačica angažovani su stručni konsultanti, pa se prema očekivanju Magdua očekuje definisanje kvalitetnog dokumenta. On dodaje da realizacija ovog projekta podrazumeva da se kroz radionice i tri radne grupe definiše vizija i misija opštine, sektorski prioriteti, razvojni prioriteti, kao i mere implementacije plana razvoja.

- Da bismo realno sagledali tendenciju razvoja opštine Kovačica za naredni period, formirane su radne grupe za privredu, zapošljavanje, poljoprivredu i ruralni razvoj, zatim za kulturu, turizam, obrazovanje, zdravstvo i ostale srodne službe, kao i za infrastrukturu i ekologiju. Sagledavanje u okviru radnih grupa i održavanje radionica sa svim relevantnim institucijama, nevladinim sektorom i građanima doprineće da se jasno definišu razvojni prioriteti - ističe Daniel Magdu.

Ruralna elastičnost

Daniel Magdu objašnjava da je u pitanju krovni strateški dokument koje su u obavezi da imaju sve lokalne samouprave, ali i da nisu u obavezi, treba da imaju planove kojima su definisani pravci razvoja zajednice.

- Ono što je novo, u odnosu na druge opštine je  da ćemo u ovom Planu razvoja primeniti inovativni pristup koji do sada nije primenjivan u našoj zemlji, a to je princip ruralne elastičnosti. Ovaj princip znači da će prilagođavanje našeg strateškog dokumenta biti tako da će svi akcioni planovi, aktivnosti i projekti, u slučaju da dođe do nekih uticaja spoljašnje sredine na koje mi kao lokalna zajednica ne možemo da utičemo, biti usmereni na to kako da budemo elastični na te izazove i samoodrživi, da što manje zavisimo od spoljašnjih negativnih uticaja na razvoj naše sredine - pojašnjava Daniel Magdu.

Tekst i foto: M. Mitrović

 

Projekat „Kovačica na dlanu“ realizuje „Dunav produkcija”, a sufinansira Opština Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne odražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar