Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gradska biblioteka obeležila 176. rođendan

23.09.2021. 16:57 17:37
Piše:
Foto: Pokrajinska vlada

Gradska biblioteka u Novom Sadu danas je obeležila 176 godina rada u Digitalnom omladinskom centru biblioteke u Ulici Vojvode Putnika br. 1.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je obeležavanju rođendana Gradske biblioteke, koja 176 godina radi u duhu tradicije Srpske čitaonice novosadske.

Čestitajući jubilej i dan kada su se vrata Srpske čitaonice te davne 1845. godine otvorila za ljubitelje pisane reči, sekretar Dragana Milošević je naglasila da je danas veliki dan ne samo za Gradsku biblioteku Novog Sada, već i za čitavu Vojvodinu, pa samim tim i Srbiju.

„Upravo su umni ljudi tog doba, kao što su bili Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i mnogi drugi, osnivajući čitaonicu uspeli da nam je ostave sa željom da čuvamo tradiciju, da nam ona bude obaveza i zavet da istrajemo u negovanju kulturnog identiteta našeg naroda“ istakla je Miloševićeva. Ona je dodala da, zahvaljujući njima, mi danas čuvamo brojne knjiške zapise, naslove i legate, ali i gradimo i negujemo naš kulturni identitet prenoseći mlađima svest o njegovom značaju.

„Ponosni smo što su Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat u protekle tri godine udesetostručili sredstva koja pomažu rad svih bibiloteka na teritoriji AP Vojvodine, posebno matičnih“, naglasila je Dragana Milošević.

Kako navodi, podrška će i nadalje biti neizostavna, naročito za one projekte koji neguju inovativne sadržaje za najmlađe korisnike, jer upravo se njima ostavlja onaj zavet očuvanja kulture, tradicije i pisma, koje su za nas očuvali naši preci.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je obeležavanju 176. godišnjice Gradske biblioteke u Novom Sadu.

-Danas obeležavamo dan jedne od najvažnijih ustanova kulture ne samo u Novom Sadu nego i u Srbiji. Sve je počelo 23. septembra davne 1845. godine kada je otvorena Srpska čitaonica novosadska, a na toj tradiciji Gradska biblioteka i danas doprinosi kulturi i obrazovanju.

To je moderna ustanova koja je u svom radu oslonjena na dugogodišnju tradiciju. Ovaj 176. rođendan obeležavamo u Digitalnom centru biblioteke čije otvaranje je omogućio Grad Novi Sad. Centar otvara svoja vrata mladima, omogućava im besplatan inetrnet i pristup mnogim digitalnim sadržajima. Na različite načine, Gradska biblioteka ide u korak sa vremenom, pa tako i stvara novu čitalačku publiku, a brojnim aktivnostima usmerena je i na mlađu populaciju. Grad je ponosan na njen tradicionalno kvalitetan i uspešan rad i zbog toga i ulaže u razvoj kapaciteta biblioteke- rekao je Dalibor Rožić i uz čestitke na svemu do sada postignutom, poželeo da nastave da budu čitalački centar i mesto edukacije o važnim društvenim temama.  

Direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović je naglasio da će povodom današnjeg jubileja ustanove korisnicima biblioteke biti odobren popust od 50 posto na individualnu godišnju članarinu.

- Pravo na popust imaju i postojeći i novi članovi, članarina za odrasle iznosiće 250, a za decu 150 dinara i važiće godinu dana. Ovogodišnji program obeležavanja ima za cilj promociju Digitalnog omladinskog centra koji je otvoren prošle godine. U centralnom objektu biblioteke u Dunavskoj ulici otvorena je izložba posvećena poznatim mislima naših književnika - rekao je Aleksandar Jokanović.

Ovom prilikom prikazana je i video-prezentacija Digitalnog omladinskog centra, njegovog rada i aktivnosti, a u muzičkom delu programa nastupio je gitarista Dušan Novković.

Autor:
Pošaljite komentar
Milošević: Očuvaćemo kulturna dobra u Vojvodini

Milošević: Očuvaćemo kulturna dobra u Vojvodini

18.08.2021. 10:51 13:56