Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počelo oduzimanje tablica, od sutra "RKS" i u centrima za registraciju vozila

20.09.2021. 08:10 19:14
Piše:
Izvor: Youtube/ Kosovo online

BEOGRAD/MERDARE/PRIŠTINA: Građani Kosova i Metohije od sutra, 21. septembra, mogu da preuzmu privremene tablice u svim centrima za registraciju vozila, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.


U saopštenju se napominje da građani koji na izlazu iz KiM idu ka centralnoj Srbiji mogu da koriste srpske tablice, ali da na ulazu i u saobraćaju unutar KiM moraju da koriste privremene tablice "RKS", prenosi Košev.



U cilju nastavka informisanja javnosti i istovremenog omogućavanja slobodnog kretanja građana, nakon isteka sporazuma od 14. septembra 2016. godine, obaveštavamo građane da pored mogućnosti preuzimanja privremenih tablica Republike Kosovo na svim graničnim prelazima, od sutra u podne tablice mogu preuzeti i u svim centrima za registraciju vozila u Republici Kosovo, naveo je MUP.

Prema informacijama izveštača RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje, taksa staje pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su juče postavljeni kontejneri i gde su jutros raspoređene jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona.

Saobraćaj je u potpunom prekidu od punkta Jarinje prema Leposaviću.

Specijalne jedinice ROSU jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjakrasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih.

Kosovska policija potvrdila je sinoć da se u blizini administritivnog prelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova za rad policijskih službenika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je juče da Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

ROSU sa dugim cevima na Jarinju pretresa građane

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova.

Sa Srbima okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnci Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rešavanju ovog problema.

Simić: Građani uznemireni

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice ROSU jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

On je saopštio da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

Simić je gostujući na TV Pink preneo da su građani sa severa KiM uznemireni ovom "demonstracijom sile", koju je doveo u vezu sa zamenom tablica na prelazima koju je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Gujon: Srbi na severu KiM uznemireni i u strahu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanitarac Arno Gujon izjavio je danas da su Srbi sa severa Kosova izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja nakon dolaska specijalnih jedinica Rosu na prelaze Jarninje i Brnjak.

"Oklopna vozila prištinskih specijalnih jedinica Rosu su stigla jutros na sever Kosova i Metohije i blokiraju glavni put. Srbi su izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja", napisao je Gujon na Tviteru.

On je naveo je da će pratiti situaciju i da će u realnom vremenu objavljivati informacije i na franucuskom jeziku.

KFOR: Bezbednosna situacija stabilna

Bezbednosna situacija je stabilna, naveo je danas Kfor za Kosovo onlajn odgovarajući na pitanje da li Kfor prati aktuelnu situaciju i da li će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije na severu Kosova pošto su jutros na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređene snage specijalne jedinice Rosu.

"Bezbednosna situacija je stabilna. Kfor nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN - proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu ”, naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Specijalne policijske jedinice Rosu raspoređene su jutros širom severa Kosova, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

MUP u Prištini apeluje da se ne koriste Brnjak i Jarinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini apelovalo je na građane južne srpske pokrajine da ne koriste administrativne prelaze Brnjak i Jarinje već druge administrativne prelaze, a zbog mogućih prepreka koje mogu na putu da se pojave.

Ministarstvo je dodalo i da građani koji putuju u centralnu Srbiju mogu da koriste srpske registarske tablice, ali da na teritoriji takozvanog Kosova moraju da koriste privremene tablice na kojima piše RKS, piše Gazeta ekspes.

"Od danas je na snagu stupila recipročna odluka za vozila sa srpskim registarskim tablicama. Sva vozila sa srpskim tablicama u obavezi su da zamene privremene tablice na Kosovu", piše u saopštenju.

Veliki broj Srba i na Merdaru čeka probne tablice

Veliki broj Srba iz Gračanice i okolnih srpskih sela je i na prelazu Merdare kako bi izvadili probne tablice, javlja reporter Kosovo onlajna.



Da bi se izvadile probne tablice neophodno je da se uđe automobilima u centralnu Srbiju kako bi kosovska policija evidentirala ulaz i izlaz.



Službenik kosovske policije potvrdio je za Kosovo onlajn da se od sutra privremene tablice mogu izvaditi u opštinskim registracionim centrima.



Policija zaustavlja vozila sa srpskim tablicama i upozorava vozace da imaju rok od pet dana da izvade privremene tablice.



Na prelazima Jarinje, Brnjak kao i na Merdaru od jutros je počela primena reciprocnih mera vlade iz Prištine za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo.



Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

Autor:
Pošaljite komentar