Na kanjiškom Štrandu poređalo se 80 kotlića: Lovački paprikaš na izmaku leta
KANJIŽA: Manifestaciju „Lovački dan” treći put na kanjiškom Štrandu na obali Tise, priredili su Lovačko udruženje „Kapetanski rit” i Mesna zajednica Kanjiža.
U više od 80 kotlića lovci i poklonici lovačkih specijaliteta kuvali su paprikaš od srnetine i mesa divlje svinje, a pored toga spremali su se i drugi gurmanluci.
Prijatno vreme, na izmaku letnje sezone, poslužilo je učesnike i goste, a predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko i predsednik Saveta MZ Kanjiža Ervin Palfi ističu da je ovo izuzetna manifestacija jer je lepo videti toliko ljudi okupljenih kraj Tise, koji su došli sa svih strana iz Vojvodine, kao i goste koji su došli iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske.
- Manifestacija je svake godine sve posećenija tako da je pred nama zadatak da je unapređujemo u cilju afirmacije lovstva na našem području i obogaćivanja turističke ponude. Već smo se uverili svi koji jednom dođu naredne godine stižu sa još više ekipa, a mi se trudimo da budemo što bolji domaćini - kaže Lacko.
Silvester Kovač iz LU „Kapetanski rit” bio je zadovoljan interesovanjem i što je lepo vreme doprinelo da svi uživaju u prirodi.
- Verovatno je i pandemija uticala da su ljudi željni izlaska u prirodu, a lov u stvari na najbolji način spaja prirodu, prijateljstvo i druženje - veli Kovač.
Đerđ Bardoš, rodom iz Padeja, došao je kući iz Švajcarske, pa je oko kotlića sa srnetinom okupio porodicu. Bardoš napominje da je ovo poseban doživljaj za sve.
Jožef Hajdu iz Sente objašnjava da se perkelt od mesa divlje svinje priprema kao i svaki durgi. Prvo se na masti dinsta crni luk, pa se u kotlić dodaje meso, a kad meso pobeli dodaje se malo soli da pušta soft, pa se kuva dalje uz dodatak začina.
Za razliku od domaćina koji su učesnicima za kuvanje paprikaša obezbedili meso od divlje svinje i srnetinu Janoš Ver iz mesta Tapiobička iz Mađarske je kuvao paprikaš od mesa jazavca, što se retko nađe u kotliću u Vojvodini, pa i Mađarskoj. Janoš je ispričao da skoro svaki vikend kao član žirija učestvuje na takmičenjima kulinara, ali da se svi začude kada kaže da kuva paprikaš od jazavca.
- Obično mi svi kažu da to ne valja i ne može da se jede, pa sam sada na takmičenju u kuvanju mesa divljači hoću da pokažem da je meso jazavca itekako ukusno - kategoričan je Janoš Ver.
- Recept sam video na internetu, pa se nadam da će perkelt biti ukusan. Važno je da svi iz društva budu zadovoljni, mada neki vole slanije, neki ljuće, ali trudim se da nađem sredinu - kaže Hajdu.
Somborac Marko Mandl je drugi put došao na druženje sa lovcima u Kanjiži, jer kako naglašava lovci su navikli na druženja, da se dobro prezalogaji i za doručak i za ručak.
- Ništa nema lepše od druženja nas lovaca. Kuvam paprikaš od divlje svinje od mesa koje su spremili Kanjižani, a posle ćemo kuvati i riblji paprikaš od somborske ribe pa se nadam da će domaćini biti zadovoljni kako mi Somborci znamo da začinimo specijalitte u kotlićima - optimista je Marko Mandl.
Deneš Kenjereš iz Martonoša objašnjava da je za paprikaš potrebno kvalitetno meso divlje svinje koje treba staviti u pac u crno vino pa ga treba dinstati sa dosta crnog luka, a treba biti strpljiv da se sadržaj kotlića krčka oko četiri sata i po meri začini.
Predsednik Saveta MZ Kanjiža Ervin Palfi naglašava da je itekako bitno da se okupio veliki broj takmičarskih ekipa i gostiju, a da su za najbolje kulinarske ekipe obebedili dosta vrednih nagrada, uz želju da se neguje tradicija ove manifestacije.
U kuvanju paprikaša od divlje svinje pehar za prvo mesto osvojio je Deneš Kenjereš iz Martonoša, dok je „Kreativnom graver timu” koji je predvodio Akoš Pap iz Kanjiže pripao pobednički pehar pripao za najukusniji srneći paprikaš. Veliki prelazni pehar poneo je gost iz Mađarske Norbert Hekei.
„Lovački dan” je obogatila izložba lovačkih trofeja i pasa, predstavljanje sokolara i starog načina lova lukom i strelom, bilo je i vožnje fijakerima, dok se na reci krstarilo brodićem „Tisin tango”.
M. Mitrović
Projekat „Kanjiža na dlanu” realizuje DVP digital a sufinansira Opština Kanjiža. Stavovi u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.