Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Matić u Gruborima: Odavde je krenula politika pomirenja

25.08.2021. 18:36 18:39
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

KNIN: U Plavnu i Gruborima, kod Knina, danas je održana komemoracija ubijen srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije Oluja 1995. na kojoj je izaslanik srpskog predsednika Veran Matić rekao da je upravo sa ovog mesta prošle godine krenula politika pomirenja.

''S obnovom Grubora, koja se pomakla s mrtve tačke od prošle godine, kada je upravo s ovog mesta krenula nova politika pomirenja, Hrvatska je pokazala da na kraju nije u svemu zakazala kada je u pitanju ovaj kraj'', poručio je Matić.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac ocenio je da su Grubori jedno od mesta na kojima se gradi svest o potrebi opraštanja i pomirenja.

''Mi sve činimo da tih mesta u Hrvatskoj bude još više. Mnogo radikalnije treba pristupiti obnovi ovih prostora kada su u pitanju javna rasveta, javni prevoz, kao i razvoj i socijalna zaštita'', poručio je Pupovac, ppreneli su hrvatski mediji.

Komemoracija je počela polaganjem ruža pored krsta postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, a nastavila se u zaseoku Grubori kod spomen-obeležja postavljenog za šestero ubijenih civila.

Zbog ubistva šestero srpskih staraca u Gruborima u dva navrata sudilo se Frani Drlji i Boži Krajini, bivšim pripadnicima ATJ-a Lučko, ali su oni oslobođeni krivice zbog, kako se tvrdi, nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude Vrhovni sud je jasno naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati.

Potpredsednik hrvatske vlade iz reda manjina Boris Milošević je poručio da je važno da mržnja prestane i ne prenosi se na nove generacije, jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku.

''Nažalost, svi koji znaju šta se dogodilo u Gruborima pre 26 godina, odabrali su ćutanje, odabrali su da štite one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali ćutanje i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovde, treba da budemo svesni vrednosti ljudskoga života, pa i u ratu, kada se gine", kazao je Milošević. Istakao je da nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila.

Komemoraciju su organizovali Srpsko narodno veće (SNV) i Veće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Istakao je da ne treba deliti žrtve, a ni zločine jednih opravdavati zločinima drugih.

Istakao je da samo praštanje nije legitimacija zločina niti znači zaborav, već znači "da smo se odlučili za budućnost i nadu".

Pupovac o ustaškom pokliču ZDS

Poslanik u saboru i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je danas u Gruborima rekao da se ispod društvene površine vodi bitka između toga šta je današnja demokratska Hrvatska i toga šta je proustaška Hrvatska i njeno integrisanje u današnju Hrvatsku, kao nasleđe.

Pupovac je to rekao osvrnuvši se na aktuelnu raspravu o promeni krivičnog zakona kojim bi se zabranila upotreba tog pokliča u hrvatskom javnom prostoru i dodao:

"To je bitka koju treba voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i vlada, sabor i predsednik Republike, ne samo sudovi i krivično zakonodavstvo'', rekao je Pupovac na komemoraciji u Gruboru, preneli su hrvatski mediji.

Jevrejska opština i pripadnici sranaka manjina u Hrvatskoj pokrenuli su inicijativu za izmenu krivičnog zakona koji bi potpuno zabranio upotrebu ustaškog pokliča "za dom spremni".

Za sada je izvesno da će se o toj inicijativi razgovarati u septembru, što su potvrdili premijer Andrej Plenković i predstavnici Jevrejske opštine.

Plenković je, međutim, sinoć rekao da taj ustaški poklič ni danas nije dozvoljen.

"Mi ćemo o tome razgovarati, ali to je već sada nedopušteno", rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara da li će biti izmenjen krivični zakon radi potpune zabrane upotrebe ZDS.

Autor:
Pošaljite komentar
„Oluja“, 26 godina kasnije: Dani kada je proterano više od 200.000 Srba

„Oluja“, 26 godina kasnije: Dani kada je proterano više od 200.000 Srba

04.08.2021. 09:24 09:28