Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lice i naličje sporta: Otac talentovane kuglašice Lare Dangubić ogorčen

18.08.2021. 21:26 21:30
Piše:
Izvor: Privatna arhiva/Lara Dangubić sa osvojenim peharima i medaljama

Kuglašica Lara Dangubić, članica Bačke, dve godine je neprikosnovena u svom uzrastu u Srbiji. Ova 14-godišnja Novosađanka aktuelni je pojedinačni državni prvak i šampion u kombinaciji među pionirkama.

Iste rezultate je ostvarila i u prethodnoj sezoni, a bila je najbolja na pojedinačnom Kupu Srbije ove godine. Dominaciju je pokazala i na kupovima, kada je pet puta podizala pehar od ukupno šest na kojim je nastupila. Do sada je osvojila 14 zlata i jedno srebro.

Iako je na osnovu rezultata i potencijala bila među najužim kandidatima za Svetski kup u Sloveniji, Lara je, prema rečima njenog oca Miloša, na volšeban način izbačena iz reprezentacije.

- Preteklog vikenda moje dete je učestvovalo na turniru u Kranju na kojem je diskriminisana od strane selektora Ljubomira Štetina. Njeni dosadašnji rezultati pokazuju da u Srbiji među pionirkama nema bolje od nje. Štetin je u reprezentaciju umesto Lare ubacio nekoliko mesta na rang listi nižeplasiranu takmičarku Lanu Černoš iz Kovačice, koju očigledno favorizuje. Nemam ništa protiv Lane, naprotiv. Selektor je odluku doneo na osnovu jedne prijateljske utakmice gde je imala 14 bodova manje od mog deteta. I tada je Lana jedino bila bolja od Lare. Selektor Štetin je jedva čekao Larin kiks i da sve prethodne zvanične rezultate ostvarene u poslednje dve godine anulira - ogorčen je Larin otac Miloš Dangubić. Smatra da nije pošteno da se takve nepravde rade prema deci.

- Moja ćerka potpuno se posvetila kuglanju, izuzetno se bori iz dana u dan da napreduje, zašta je najviše zaslužan njen klupski trener Rajko Rajak, i nije zaslužila da se na taj način ošteti. Od prvog momenta selektor nije uspostavio valjanu komunikaciju sa Larom. Vikao je i bio neprijatan i arogantan u više navrata, čak i pred stranim ekipama, stalno je bojkotuje i kinji, svaku grešku preuveličava, dok drugima briše kugle i stazu. Na sve to Lara je samo ćutala, uopšte nije negodovala. Sada na turniru u Sloveniji osećala se usamljeno, stalno joj je prigovarao, što ju je učinilo nervoznom, pa možda možemo tome i pripisati kiks u poslednjoj utakmici.

Miloš Dangubić je tražio odgovor od predsednika Saveza Uroša Dragojlovića i sekretara Vojka Pavlovića zašto saginju glavu pred nepravdom. Dobio je nemušte odgovore, koji vređaju ljudsku inteligenciju.

- Lari, detetu punom elana, su ovim slomljena krila, potpuno se demoralisala. Kada sam je video uplakanu kako izlazi iz autobusa strašno sam se osećao. Pozvao sam selektora i pitao ga kojim se kriterijumima vodio kada je Lanu stavio ispred Lare. On mi je rekao da on bira onoga koga on hoće i da nije dužan da nam pojašnjava. Nažalost, videli smo da Štetin nije pedagog, pravi sportista, zarad svojih ili nečijih ciljeva favorizuje drugo dete. Očigledno je da ima odbojnost prema klubu Bačka, iz koga je on otišao i odveo četiri igračice, pa samim tim i prema igračicama koje iz tog kluba dolaze, jer je još dve ranije eliminisao. Boli nas nepravda i takav čovek ne treba da bude na tom mestu. Ne tražimo ništa preko reda, samo da se poštuju rezultati, jer se ovde radi o pojedinačnom sportu - istakao je Miloš Dangubić.

J. Galić

Selektor kuglašica Ljubomir Štetin: Prema svima isti

Na osnovu izjave Miloša Dangubića potražili smo odgovor od selektora Ljubomira Štetina.

- Lara jeste bolja po rezultatima, ali stagnira u poslednje dve godine, dok je Lana Černoš u usponu. Tokom priprema Černoš je ostvarila dva rezultata više 500, dok Lana to nije uradila tokom dve poslednje godine. Kada na pripremama reprezentacije meni Lara kaže da ne može nešto da odigra, šta onda ja da očekujem. Na pripremama je imala 11 i 14 promašaja u 120 hitaca, šta onda da ja očekujem od tog takmičara. U obzir sam uzeo sve aspekte, trenutnu formu, pa i ponašanje - rekao je selektor Štetin.

Na prozivke da nije jednak prema deci, pogotovo prema onima iz KK Bačka, Štetin je odgovorio:

- Moje ponašanje prema svoj deci je jednako. Primera radi, iza Lare sam sedeo svih 120 hitaca, a iza Lane nisam nijednom. To sa Bačkom nema veze s vezom. Ako misle na Nikolinu Ratanović, ona je na kampu pravila probleme i to je razlog što sam je eliminisao, a ne zato što ignorišem igračice iz Bačke. To što se radi je satanizacija mene. Uz to, sa Larom i još jednom devojčicom komunikacija je izuzetno teška. Izveštaj ću da podnesem našem Savezu, Sportskom savezu, Ministarstvu i medijima kada se vratimo sa Svetskog prvenstva, gde ću opisati događanja sa četiri pripreme i jednog kampa - izneo je Štetin.

Autor:
Pošaljite komentar