Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potpuna obnova hrama u Ledincima do kraja godine

12.08.2021. 13:07 13:10
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić)

Pored dobrodušnih ljudi, Stare Ledince krasi i Crkva prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, izgrađena 1836. godine. Ipak, pretpostavlja se da su bogosluženja počela još 1812. godine, a kako jerej Zoran Perić objašnjava, o tome postoji i zapis koji se nalazi ispred prestola u oltaru na kamenoj ploči.

– Pretpostavlja se da je crkva počela da se gradi početkom 19. veka, a da je prva služba u njoj održana 1812. godine – rekao je jerej Zoran. – Burnih perioda u istoriji je bilo, pa je crkva srušena 19. oktobra 1943. godine na Svetog apostola Tomu, kada je i ostatak sela potpuno uništen.

Tog dana ubijeno je 280 ljudi, a neki su spaljeni i zaklani na pragu crkve. Njima u pomen svake godine služi se liturgija i odaje pošta žrtvama fašističkog i ustaškog terora, a sa leve strane crkve, u priprati na severnom zidu, urađena je spomen ploča sa imenima tragično stradalih.

– Crkva prenosa moštiju svetog oca Nikolaja najveća je od Neština do Petrovaradina, a to svedoči o tome koliko su stari Ledinci nekada bili veliki i bogati – objasnio je jerej Perić. – Nakon rata, zarobljeni Nemci gradili su kuće preživelim Ledinčanima u Novim Ledincima, a kasnijom kolonizacijom, obnavljane su stare i građene nove kuće u Starim Ledincima, pa je selo ponovo oživelo.

Devedesetih godina prošlog veka počela je obnova crkve, te je prvo zatvorena konstrukcija i postavljen krov, a potom je u njoj ponovo počela da se služi liturgija. Nakon pauze duže od dve decenije, 2017. godine, nakon dolaska jereja Zorana Perića u Stare Ledince, nastavljeno je sa obnovom hrama. Prvo je presečena i izolovana kapilarna vlaga, da bi dve godine kasnije cela crkva bila izmalterisana, a ikonostas završen. Kako je jerej Zoran naveo, tada je postavljen i behaton u porti, a napravljene su i staze oko crkve, ojačan deo potpornog zida i restauriran zapadni deo ograde iz 1853. godine.

– Planiramo da početkom septembra počnemo sa obnovom zvonika, koji je srušen 1943. godine, a nakon toga je, verovatno zbog nedostatka novca, skraćen i obnovljen bez bakarne kape – kazao je jerej Zoran. – Ove godine ćemo dobiti šest miliona dinara od Gradske uprave za kulturu i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Tako će zvoniku biti vraćen prvobitni izgled, a predviđeno je da on bude viši za 11 do 13 metara, zajedno sa krstom koji će biti visok dva metra. Prema rečima jereja Zorana, od dobijenog novca biće postavljena i fasada na zapadnom delu crkve, a uz pomoć parohijana i novca koji se prikupi na donatorskim večerama, fasada će biti postavljena i na ostatku crkve.

– Do kraja godine planiramo potpunu obnovu crkve, a sve je to izgledalo kao nemoguća misija kada smo pre pet godina seli i počeli da se dogovoramo o radovima – istakao je jerej Zoran. – Kada nam je zafalilo novca za presecanje kapilarne vlage, ovo malo selo uspelo je da sakupi skoro milion dinara, zahvaljujući našim čestitim parohijanima. Teško je objasniti koliko sam ponosan na njih.  

Pobožni Ledinčani

– Ledinčani su veoma pobožni, a obnova Crkve prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja im je važna i mnogo njih se angažovalo i dalo svoj doprinos – rekao je jerej Zoran Perić. – Osim toga, na svetim liturgijama, bogosluženjima i večernjim službama, Ledinčani dolaze u crkvu u velikom broju.

Jerej Perić ocenio je da je duhovni život u Ledincima dobar, te da kada je vreme posta, ima mnogo pričesnika koji dolaze u crkvu.

D. Andulajević

 

Projekat „Prigradska naselja Novog Sada” relizovao je „Dnevnik Vojvodina pres” d.o.o, uz podršku Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac.

Autor:
Pošaljite komentar