Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UPOZNAJTE NOVI SAD S VODE Katamaranom po lepom, plavom Dunavu

08.08.2021. 11:19 14:40
Piše:
Foto: Udruženje „Život kao inspiracija”

U okviru projekta “Na lepom plavom Dunavu” Udruženje “Život kao inspiracija”, u saradnji s Udruženjem “Porodica avantura” i Muzičkom školom “Isidor Bajić” do polovine septembra, svakog četvrtka, od 18 časova organizuje trosatnu plovidbu katamaranom od Kameničke ade do Oficirca, dok putnici uživaju u kompozicijama klasične muzike, evergrin i bluz hitovima, najlepšim zalascima sunca i pričama o Novom Sadu.

Kako je objasnila predsednica Udruženja “Život kao inspiracija” Danica Mušicki, kad je Fondacija “Novi Sad 2021” raspisala konkurs “Dunavsko more”, Udruženje je želelo da iskoristi priliku i da građanima Novog Sada ponudi nov i kvalitetan sadržaj, te da spoje ekologiju i muziku.

- Pošto se komercijalna muzika može čuti na gotovom svakom ćošku i iz svakog kafića, želeli smo da klasičnu muziku približimo što većem broju ljudi u nadi da će se posebno zainteresovati mladi - kazala je Danica Mušicki.

Udruženje neguje dugogodišnju saradnju s Muzičkom školom “Isidor Bajić” i profesorkom Anom Kovačić, a kontakt su uspostavili i s Udruženjem “Porodica avantura” koje poseduje katamaran i nalazi se na Kameničkoj adi.

- Osmislili smo da se katamaranom organizuju promotivne vožnje Dunavom, odnosno da pokažemo Novi Sad s vode, iz ugla koji je mnogo drugačiji nego što je većina građana navikla - pojasnila je Danica Mušicki. - Kako bi plovidba bila još atraktivnija, putnici uživaju u klasičnoj muzici i evergrin hitovima koju izvode bendovi, horovi i vokalni solisti koji su vrhunski virtuozi, ali koji nisu dovoljno afirmisani. Plovimo blizu obale: krećemo od Kamenjara, Šodroša i Kameničke ade, idemo kraj Ribarca i Keja, do Oficirca, gde se okrećemo i uz petrovaradinsku obalu se vraćamo nazad, a za to vreme turistički vodič putnicima otkriva kako je nastao Štrand, priča o Tvrđavi, Oficircu i drugim zanamenitostima.


Muzika na vodi i dogodine

U okviru projekta predviđeno je da od 15. jula do 31. avgusta 2022. godine budu organizovane ture. Naredne godine svoj talenat će pokazati đaci Muzičke škole “Isidor Bajić” koji će već od oktobra uvežbavati numere kompozitora koji su živeli u državama kroz koje prolazi Dunav. U planu je da ture budu realizovane u blizini plaža u Beočinu, Begeču, Futogu, u Rakovačkom dunavcu, Sremskoj Kamenici i Karlovačko adi.

Deca će svirati kompozicije Ludviga van Betovena i Johana Sebastijana Baha (Nemačka), Johana Šrausa i Volfganga Amadeusa Mocarta (Austrija),  Franca Lista, Bele Bartoka i Zoltana Kodalja (Mađarska), Vatroslava Lisinskog, Rudolfa Bručija (Hrvatska), Isidora Bajića i Stvena Mokranjca (Srbija).


Katamaran je do sad isplovio šest puta sa po 20 putnika na palubi, međutim, muziku je čulo na hiljade Novosađana s obale koji se najčešće okupljaju na Štrandu i Keju.

-  Građani sa plovidbe odlaze puni utisaka. Izuzetno su zadovoljni i jednoglasni su da su slični sadržaji neprekidno nepohodni Novom Sadu jer oplemenjuju dušu, s čime se slažu i izvođači koji verovatno imaju jedinstvenu priliku u životu da nastupaju “na sred Dunava” - ističe Danica Mušicki dodajući da priroda, Dunav i muzika pružaju nesvakidašnji doživljaj. 

Za plovidbu se građani mogu prijaviti putem Fejsbuk stranice Udruženja “Život kao inspiracija” i imejla zivotkaoinspiracija­gmail.com ili putem sajta Udruženja “Porodica avantura” i da rezervišu mesto, dok na sajtu “Fondacija 2021” mogu pogledati listu izvođača.

S. Kovač

foto: Udruženje „Život kao inspiracija”

Projekat "Novi Sad - evropska prestonica kulture" je realizovao Dnevnik Vojvodina press d.o.o. uz podršku Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac.

Autor:
Pošaljite komentar