Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Do 1. marta tehnički detalji međustranačkog dijaloga

12.02.2021. 13:52 14:40
Piše:
Foto: Tanjug/Rade Prelić

BEOGRAD: Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi do 1. marta trebalo da se definišu detalji međustranačkog dijaloga, poput formata, teme i dinamike razgovora.

"Dogovor je da tehničke ekipe do 1. marta usklade sve te detalje, a posle 1. marta ćemo videti kakva će biti dinamika daljeg rada. Taj termin, 1. mart još nije potvrđen, a inače je predviđen za video konferenciju između mene kao kopredsednika i četiri kopredsednika Evropskog parlamenta, a takodće će biti prisutan i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister", rekao je Dačić u parlamentu pred sastanak sa Društvom sudija Srbije.

Dačić je ponovio da se ništa novo nije desilo i da još nikakav dogovor o detaljima nije postignut.

Je l' možda bio u Prištini međustranački dijalog?

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je danas Srbe na KiM da glasaju za Srpsku listu, jer, kako kaže, na taj način glasaju i za srpske i nacionalne interese.

Dačić je uoči kosovskih izbora 14. februara primetio da se malo govori o činjenici da će se na toj teritoriji prvi put održati izbori bez posmatrača OEBS-a.

"Niko ne reaguje na to da će se u Prištini desiti izbori bez međunarodnih posmatrača. Da li je to normalno? Šta sad hoće neko da kaže da je ideal demokratije parlamentarni život na KiM, a onda sa druge strane imate svakodnevne pritiske, čak su uveli u neka dokumenta da mi držimo međunarodni dijalog. Je l'' možda bio dijalog u Prištini", upitao je Dačić.

On je dodao da je jedan od zahteva za Srbiju uvek bio da mora da ima međunarodne posmatrače na izborima.

"To je bruka i sramota da niko o tome ništa ne govori. Jasno je da se želi oteti neki mandat Srpskoj listi i da taj kome će dodeliti taj mandat treba da bude Srbin koji će zadovoljiti taj formalni uslov i služiti u nekoj vladi koja će donositi antisprske odluke", ocenio je Dačić.

Kaže da je namera jasna i tim povodom pozvao srpski narod na KiM da shvate da je pitanje jedinstva srpskog naroda najvažnije za pitanje opstanka na KiM i da glasaju za Srpsku listu.

Još jedno vanredno zasedanje, pa 1. marta redovno

Predsednik narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas da će Skupština imati još jednu sednicu u vanrednom zasedanju koja će biti 23. februara, dok od 1. marta kreće sa redovnim zasedanjem.

Prethodno će u utorak, 16. februara, u Valjevu biti održan Kolegijum narodne skuštine koji čine predsednik i potpredsednik skupštine, kao i šefovi poslaničkih klubova, najavio je Dačić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Pojasnio je da je dogovoreno da se kada nema sednica skupštine, kolegijumi održavaju u drugiim gradovima Srbije, a ne samo u Beogradu.

Govoreći o dnevnom redu stalnog zasedanja skupštine, Dacić je najavio razmatranje predloga Izmena i dopuna zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, kao i niz drugih međunarodnih sporazuma i izbor jednog broja sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju.

U ovoj godini kako je naveo skupštinu očekuje i razmatranje Predloga Vlade za promenu Ustava, što kako je naveo podrazumeva razgvor sa svim zaiteresovanim stranama.

Proces ustavnih promena još nije započet

Ivica Dačić je rekao danas da proces ustavnih promena koje je inicirala Vlada Srbije nije još započet, jer on formalno počinje sednicom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ukazujući da postupanje Skupštine po Predlogu za izmenu Ustava nije ograničeno rokovima, Dačić je naveo da sa druge strane jeste oročeno mandatom saziva skupštine.

Napomenuo je da će biti procenjeno da li će promena Ustava, koja podrazumeva i referendum, stići da se okonča do kraja mandata ovog saziva Narodne skupštine, jer ustavne promene ne mogu da se prenose u drugi saziv.

Pošto ustavne promene moraju dobiti potvrdu na referendumu, Dačić je ukazao i da bi trebalo i da se Zakon o referendumu upodobi ovom tekstu Ustava.

"Nesporna je želja da se izvrše promene Ustava, ali to podrazumeva čitav niz političkih dogovora pre svega oko dinamike. Ukoliko se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore, tome prethodi odluka o raspuštanju skupštine i skraćenju mandata skupštine", rekao je Dacicć novinarima pred sastanak sa predstavnicima Društva sudija Srbije, na kojem su jedna od tema bila ustavne promene.

Prema rečima Dačića, pored pomenutih proceduralnih pitanja, najvažnije suštinsko pitanje je pitanje amandmana koje će, ako se usvoji predlog za izmenu Ustava, tek onda biti predmet rasprave u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

"Odbor za ustavna pitanja najpre utvrđuje da li je inicijativa za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pa ako utvrdi da jeste, onda se skupština izjašnjava da li u načelu prihvata predlog za promenu ustava. Tek nakon toga Odbor počinje da radi na utvrđivanju konkretnih amandmana", precizirao je Dačić.

Potom se o tome skupština izjašnjava kao i o predlogu kada treba da bude raspisan referendum, dodao je on.

"Tu rokova nema, ali je jedini rok, koji je za nas bitan - kraj manadata skupštine. Ako se promene započinju moraju da se završe do kraja mandata ove skupštine", zaključio je predsednik parlamenta.

Autor:
Pošaljite komentar