Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zekić u otvorenom pismu: Ne povlačim se pred gomilom

25.12.2020. 19:21 19:28
Piše:
Izvor: Youtube/Olivera Zekic

BEOGRAD: Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić navela je danas u otvorenom pismu povodom reagovanja na njeno imenovanje na tu funkciju da nema nameru da se raspravlja sa kritičarima i poručila im da se ne nadaju da će da se povuče "pred gomilom".

Podsetila je na filozofa Artura Šopenhauera koji je, kako je navela, pokušavajući da objasni "ovaj budalasti svet i još budalastije ljude", u delu ‘‘Eristička dijalektika’‘ izložio 38 trikova koji učesniku u nekoj raspravi mogu da pomognu da uvek bude u pravu.



"U poslednjem, 38. triku, naveo je da, ako ništa drugo, pređeš na protivnikovu ličnost, da ga uvrediš, budeš zloban, zajedljiv, grub, da se pozoveš na ''životinjsko u čoveku'' i na ono što Šopenhauer naziva - argumentum ad personam. Mudar kakvim ga je Bog dao, Artur je, kao protivmeru za ovakve slučajeve naveo samo jednu stvar. Staru Aristotelovu preporuku da se čovek, ipak, ne raspravlja baš sa svakim, nego samo sa onima koji imaju dovoljno pameti da ne moraju nikoga da vređaju i da iz toga sledi da uvek ''od stotinu glava, ima samo jedna s kojom vredi raspravljati", navela je Zekić.



Dodala je da sledeći ta uputstva nema nameru da se raspravlja "sa raznim Cvejićima, Juditama, Koraksima", niti bilo kim drugim ko se, povodom njenog imenovanja "odlučio da laže i vređa" jer, kako je navela, vrlo dobro zna da su ti takvi kakvi jesu ne zato što su čitali Šopenhaura, nego zato što drugačije ne umeju, niti smeju.



"Oni nisu jedna od stotinu glava, nego samo deo jedne, zajedničke, sastavljene od hiljada istomislećih, a praznih glava, koje su negde pokupile neku mantru, parolu, pogrdu, frazetinu, pa sada to ponavljaju unedogled, diveći se jedna drugoj, tapšući se po pustim temenima, ubeđene da baš rade pravu stvar svaki put kada nekoga uvrede", ocenila je Zekić.



Kaže i da je njihovo polazište to da ako neko ne iznese uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića onda nije dostojan nijedne pozicije i biće predstavljen "kao njegovo poslušno kuče, uz hor odobravanja rulje koja je hrabra samo kada zajedno nekoga linčuje".



"Ako nisi protiv Beograda na vodi, spomenika Stefanu Nemanji, kokošaka u Moroviću, auto-puta do Kosova, knjige Gorana Vesića, onda nemaš prava, niti treba da očekuješ da budeš doživljen kao ljudsko biće, žena, nego isključivo kao neka bezvredna kuja koju i treba da šutne ko god je sretne. Ako ne tvrdiš da je ovde sve propalo, od zdravstvenog sistema, do RTS-a, ako nisi zagovornik lustracije i giljotine, hapšenja svih koji su za Vučića, onda i sam staješ u red onih koje, kad tad, treba uvaljati u katran, pokriti perjem i uz batine izbaciti iz Srbije", napisala je Zekić.



Primetila je i da "ako sa oduševljenjem ne vičeš kako samo nepismeni, bezubi, šljam, ološ, dno dna, društveni talog glasa za Vučića, onda si i sam upravo to".



"Onima koji ne misle da treba da dokazuju tezu da je ova zemlja najgora na svetu po svemu, "sledi javno vešanje, spaljivanje, streljanje, i sve ostalo što zajedničkoj glavi sopstvena frustracija i želja za krvlju, nalože", navodi Zekić, te pojašnjava da "ovde prvo moraš da se, poput Žakline, odrekneš, pa tek onda imaš pravo na status žrtve, a i braniće te, na isti način na koji je Milošević branjen na Osmoj sednici od onog zlog Stambolića".



A ta je odbrana, kako je navela, podrazumevala "tribine, emisije, predstavke, pisma podrške...sve to, ali da se prvo odrekneš i priznaš da je On najveće zlo, Đavo sam, zmija kojoj treba odseći glavu".



Ona, međutim, napomenula je, nije Žaklina i neće da se odrekne niti svog posla, niti svog mišljenja, koje nije zajedničko, nego je njeno.



"Ja sam Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a i ne nadajte se da ću pred gomilom da se povučem. To ne znači da ću sa njom da se raspravljam, neću, ali to znači da ću, svaki put, kada bilo ko ponovo pokuša da nasrne na Regulatorno telo, ja ponovo biti ispred. Pa vi probajte, kao sa kučetom", poručila je Zekić.

Autor:
Pošaljite komentar