Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vakcinu prva primila Ana Brnabić: Početak kraja pandemije, imaćemo milion doza u januaru

24.12.2020. 10:18 13:03
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD: U Srbiji je počela vakcinacija protiv korona virusa, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je Fajzerovu vakcinu primila u Intitutu za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" pred kamerama.

Nakon nje, vakcine su u Torlaku primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju u utorak, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.


Napravljen plan vakcinacije, sa listom prioriteta

Operativni plan za vakcinaciju, sa listom prioritizacije, je napravljen i usvojen jutros, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je naveo da je tim planom predviđeno da su u prvoj fazi, koja podrazumeva vakcinaciju do 10 odsto stanovništva, zdravstveni radnici koji neposredo rade, u zavisnosti od mesta na kojima rade, zatim zaposleni u domovima za negu starih lica, i svi stariji od 65 godina u domovima za stare.

Kon je rekao da nema detalje tog plana, ali da bi u drugoj fazi, prvo trebalo da se vakcinišu najosetljivije grupe u opštoj populaciji, stariji od 75 i stariji od 65 godina, zatim hronični bolesnici i "listom" ostali koji se nalaze u takvim grupama.

Treća faza podrazumeva vakcinaciju onih koji rade u raznim službama gde su u čestoj komunikaciji sa ljudima.

Kon je rekao da postoji operativni tim koji će sprovoditi imunizaciju i da je taj tim najbolja adresa po pitanju samog plana imunizacije, po kojem će, kaže, morati da se radi, pogotovo kada je reč o cepivima koja traže "visoku logistiku", poput Fajzerove, jer se moraju iskoristiti u pet dana od momenta kad se odmrznu.

"Kod ostalih nije tako izražena značajna logistika, jer se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni. Detaljan plan je napravljen i to je usvojeno jutros", rekao je Kon.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je napravljen i registar u koji se upisuju imena ljudi koji su vakcinisani, kako bi se oni dalje pratili, podsećali za revakcinu.

"Dobijete potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida, koja kaže kada je primljena prva, kada će druga, koja je primljena...", rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će u narednim danima biti otovren onlajn ili telefonski, ili čak i oba takva kontakt centra, kojim će građani moći da se prijave ako žele da se vakcinišu.

"Tako da odmah imamo evidenciju svih koji žele da se vakcinišu, kako bismo onda u odnosu na prioritete, kada zavrsimo za zdravstvenim radnicima, domovima za stare, vojskom i policijom, što pre krenuli da vakcinišemo i opštu populaciju", rekla je Brnabić.


Prva evropska premijerka koja je primila vakcinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić prva je evropska premijerka koja je primila vakcinu protiv korona virusa.

Brnabić je istakla i da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu "Fajzer Bionteh", a treća zemlja koja je počela masovnu imuznizaciju i kampanju za davanje vakcine - posle Velike Britanije i Švajcarske, koja je počela juče.

"Uradili smo veliku stvar, ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati, dok se ne završi imunizacija stanovnista", rekla je Brnabić.

Ovo je početak kraja pandemije korona virusa

Danas je možda prvi dan, od 6. marta, da imamo razlog za osmeh, jer danas se obeležava početak kraja pandemije korona virusa, poručila je premijerka Ana Brnabić, koja se danas prva vakcinisala vakcinom protiv Kovida 19.

"Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokažla da verujemo u nju, kao i u naše institucije", rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, čast joj je da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Brnabić je prenela da se sa predsednikom Vučićem dogovorila da njih dvoje svakako prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

"Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemaljamo i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija pokazala da može da se bori i da uspe ako svi rade timski.

Brnabić je rekla da se očekuje da najveće količine vakcine stignu od kineskog Sinofarma.

"Od danas se ne zaustavljamo dok ne pobedimo virus", poručila je premijerka.

Ona je, ipak, apelovala na sve, da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba sada odmah i gotova, već da poštuju sve mere i dalje.

"Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekene imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja", rekla je Brnabić.

Imaćemo milion doza vakcina u januaru

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

"Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza", rekla je Brnabić novinarima.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

"Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik Ve. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna", rekla je ona.

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Premijerka ističe da je Fajzer-Biontek pokazao veliku ozbiljnost i da su pouzdan partner, kao i prozivođač koji nema problem da razgovara i sa manjim zemljama.

Srbija je bila među prvim zemljama koje su sa Fajzer-Biontekom potpisale ugovor, rekla je Brnabić dodajući da ima poverenja u njih da će dogovorene isporuke biti ispoštovane.

Premijerka je još jednom ponovila da će sve vakcine biti besplatne za građane.

Cena vakcina je tržišna, kada drugi objave i mi ćemo

Ana Brnabić izjavila je da Srbija nabavlja vakcine po cenama koje su na tržištu i da ćemo kao zemlja objaviti njihovu cenu kada to budu uradile i druge zemlje i EU.

Na pitanje novinara zbog čega je ugovor sa Fajzer-Biontekom proglašen strogo poverljivim oko cena, Brnabić je rekla:

"Što se tiče cene vakcine, takav je dogovor sa prozvođačem. Nisam videla ni da je bilo koja druga zemlja to objavila, osim što je belgijska ministarka zdravlja objavila cenu na tviteru, pa su povukli taj tvit".

Branbić kaže da nijedna druga zemlja nije objavila cenu, kao i da Srbija nema problem da kaže koliko smo platili tu vakcinu ili neku drugu, zato što je takva cena vakcina na tržištu.

"Ponosan sam što nismo imali problem u plaćanju avansa i što nismo razmišljali ni o cenama vakcina, niti je bilo pitanje da li će vakcina biti besplatna. Biće besplatna za sve građane Srbije. Tako da zbog toga nemam problem i kada god proizvođači vakcina i EU i ostale relevantne međunarodne organizacije kažu koja je cena vakcina, mi ćemo to pratiti bez imakvog problema", zaključila je Brnabić.

Za razumne ljude ovo mora biti dovoljno...

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je to što su se ona i pojedini članovi Kriznog štaba, ali i ugledni akademik prof. dr Predrag Peško, vakcinisali protiv korona virusa, dobar signal da postoji poverenje u bezbednost vakcine.



"Ne samo što sam se vakcinisala ja, kao predsednica vlade, već je važnije što su se vakcinisali dr Kon ili jedan od naših najboljih hirurga, akademik Predrag Peško. To za razumne ljude mora biti dovoljno da ih uveri da su vakcine bezbedne i da je ovo pravi način", rekla je Brnabić upitana da li je to što se ona vakcinisala dovoljno da svi koji se protive vakcini promene mišljenje, te šta će se još preduzeti po tom pitanju.



Premijerka je ukazala da smo u godini na izmaku svi najbolje videli kako izgleda svet bez vakcine.



"Meni se takav svet ne sviđa", konstatovala je Brnabić.



Podsetila je na problem sa epidemijom malih boginja, od pre par godina, kada je pao imunitet cele populacije i kada su, kaže, i mala deca umirala od bolesti, koja je bila potpuno iskorenjena.



"Vakcina je stvar medicine, ne čak ni modernog sveta. To je način na koji spašavate čovečanstvo od bolesti. Sve teorije zavere pripadaju nekom ''trećem oku'' i nisu za ozbiljnu raspravu", rekla je Brnabić.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Vakcinacija počinje sutra, masovno vakcinisanje već u januaru

Vučić: Vakcinacija počinje sutra, masovno vakcinisanje već u januaru

23.12.2020. 10:10 12:03