Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gradska deponija dobija reciklažno dvorište

22.12.2020. 13:03 13:10
Piše:

Na sednici Skupštine grada, održanoj krajem prošle nedelje, usvojena je odluka o programu investicionih aktivnosti na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom za 2021. godinu.

Nakon što je usvojen Regionalni plan upravljanja otpadom, koji, osim Novog Sada, obuhvata i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, trebalo bi pribaviti dokumentaciju za početak radova, a Grad za to planira da izdvoji približno 124,81 miliona dinara (124.808.000). Program, inače, realizuje Gradska uprava za komunalne poslove, koja će podnositi izveštaj Skupštini, a novac za izgradnju Regionalnog centra biće obezbeđen iz buyeta lokalnih samouprava, Pokrajine i Republike, ali će u finasiranju učestvovati i Evropska banka za obnovu i razvoj i Nemačka razvojna banka.

Od ukupno planiranih 124,81 miliona dinara, za nastavak realizacije uspostavljanja sistema upravljanja otpadom, odnosno za izradu tehničke dokumentacije, predviđeno je 24,21 (24.208.000) miliona dinara, dok će ishodovanje saglasnosti, mišljenja i sl. koštati tri miliona. Po pet miliona dinara namenjeno je za projektnu dokumentaciju za izgradnju transfer-stanice i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada, odnosno, kako je navedeno, nastavak započetih aktivnosti.

Najviše novca, 87,6 miliona dinara, biće izdvojeno za izgradnju dugonajavljivanog i ništa manje očekivanog reciklažnog dvorišta na Gradskoj deponiji. Podsećanja radi, reciklažno dvorište predstavlja jedan od sadržaja, u okviru planirane regionalne deponije, čija bi izgradnja praktično zaokružila proces razdvajanja otpada. Predviđena je gradnja postrojenja za prikupljanje i separaciju primarno selektovanog otpada, kao i mesta za odlaganje posebnih tipova otpada, poput guma od motornih vozila, azbestnih proizvoda, baterija, ulja, električnih proizvoda…

Aktuelno rukovodstvo JKP „Čistoća” pokrenulo je 2017. godine postupak za dobijanje tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju reciklažnog dvorišta, nakon što je prethodna, pet godina od izdavanja, prestala da važi. Ugovor, vredan tri miliona dinara, zaključen je tada s firmama „Hidrozavod DTD” iz Novog Sada, kao nosiocem posla i „Geoplan Srem” iz Sremske Mitrovice, kao učesnikom u ponudi


Tri faze

Plan regionalnog upravljanja otpadom, u čijoj su izradi učestvovali stručnjaci Nemačke razvojne saradnje GIZ, predviđa da se kroz tri faze dođe do održivog upravljanja otpadom na području Novog Sada i još sedam opština, koji, po nekim procenama, godišnje generišu oko 200.000 tona smeća.

Regionalni centar za upravljanje otpadom čine regionalna sanitarna deponija, koja će najverovatnije biti smeštena tik uz sadašnju Gradsku, transfer-stanice za pretovar otpada u Vrbasu, Srbobranu i Bačkoj Palanci, zatim postrojenja za sekundarnu separaciju otpada, kao i ona za kompostiranje zelenog otpada u Vrbasu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Predviđeno je i da u Novom Sadu budu tri reciklažna dvorišta, dok će ostale opštine imati po jedno.


 

Projekat reciklažnog dvorišta je još 2011. godine izradila beogradska firma „Enviteh”, a lokacijska i građevinska dozvola pribavljene su 2012, kada su i započeti radovi. Obavljeno je nivelisanje terena, priprema podloge za plato i saobraćajnice i odrađeni su armiranobetonski radovi na temeljima pojedinih objekata. Nabavljen je i deo opreme, ali je posle pripremnih radova, izgradnja, zbog nedostatka novca, obustavljena.

Inače, kako su u JKP „Čistoća” svojevremeno objasnili za „Dnevnik”, projekat izgradnje reciklažnog dvorišta finansiran je iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji je 2012. godine ugašen i od tada je novac za to praktično zaključan.

J. Vukašinović

foto: Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
Sombor dobija reciklažne kontejnere za staklenu ambalažu

Sombor dobija reciklažne kontejnere za staklenu ambalažu

18.12.2020. 20:21 20:25