Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šib: Evropska solidarnost nije samo gest, već investicija

14.12.2020. 15:21 15:52
Piše:
Izvor: Tanjug/R.Prelić, arhiva

BEOGRAD: Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je pandemija Kovida-19 pokazala koliko je bitno da se radi zajedno, a istovremeno da se pokaže da evropska solidarnost nije samo gest već dugoročna investicija.

Šib je na panelu "Od Nemačke do Portugala, predvođenje Unije u teškim vremenima” u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i Centra za evropske politike (CEP), kazao da je cilj da se pokaže da se EU drži zajedno i da se pokaže da je neophodno zajedno da se dođe do rešenja, što je kriza vrlo jasno pokazala.



“Dosta novca će biti biti potrebno da se ublaže ekonomske i socijalne posledice i zato smo srećni što je Evropski savet postigao dogovor oko višegodišnjeg budžetskog okvira i oko Fonda za oporavak”, istakao je Šib i naveo da u je budžet Fonda za oporavak istorijski sa 1,8 biliona evra.



Kako je naglasio, bitno je da se taj novaca pametno potroši.



Kaže i da su, osim pandemije, postojali i drugi izazovi koji su ostali na evropskoj agenda i pored pandemije.



"Zelena agenda, zaštita životne sredine, pitanja su koja, kada pandemija bude pod kontrolom, moraju opet da budu u fokusu, kao i vladavina prava, jer su ljudska prava zajedničke vrednosti EU i to je naša svetinja", kazao je Šib.



Dodaje da Zelena agenda daje orijentaciju za ekonomski oporavak Evrope, te da će učiniti otpornijom i održivijom evropsku ekonomiju.



Kada je reč o Fondu za oporavak i mehanizama koji će uslovljavati koriščenje tih fondova stanjem vladavine prava, Šib kaže da će deficit u oblasti vladavine prava u određenim članicama Unije biti sankcionisan u budžetskom kontekstu.



I Fond za oporavak zbog mehanizama, kaže, uslovljava korišćenja ovih sredstava stanjem vladavine prava.



"Ovaj fond uključuje i ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan od devet milijardi evra i mislimo da je to još jedan primer solidarnosti koji smo pokazali prema regionu", rekao je nemački ambasador.



Na međunarodnom planu, kaže Šib, EU mora da sprovodi koherentno svoje aktivnosti kako bi ojačala svoj geopolitički položaj.



"Dogovorili smo se oko ojačanog transatlantskog partnerstva, jer smo ubeđeni da će administracija Džozefa Bajdena biti dobar i pouzdan partner za EU", ističe Šib.



Na pitanje da prokomentariše kako je došlo do bugarske blokade u procesu proširenja kada je u pitanju Severna Makedonija, Šib kaže da su imali ambiciju tokom nemačkog predsedavanja da se otvore pregovori sa Skopljem, a po mogućnosti i sa Tiranom, ali, kako je kazao, to se neće dogoditi do kraja nemačkog predsedavanja.



"Ovi pregovori će započeti veoma brzo. Problem je bilateralni. Kad stavljamo bilateralne probleme na sto, mi smo u problemu. Zato je dobro da ih ostavimo po strani, jer ovako ulazimo u problem. Mi kao Nemačka smo uradili šta smo mogli, ali nismo uspeli. Nadamo se da će tokom portugalskog predsedavanje biti uspeh i na ovom planu, ali i na politiku proširenja u celosti", naglasio je Šib.



Upitan da li će i zemlje kandidati učestvovati na najavljenoj konferenciji sledećeg proleća o budućnosti Evrope, Šib je kazao da na to ne može da odgovori bez instrukcije zvaničnog Berlina.



"Budućnost u Evropi je važna i za buduće zemlje članice. Principijelno gledajući treba da budu uključeni u sve to, ali ne mogu bez instrukcije Berlina da kažem šta će biti. Zainteresovani smo da zemlje kandidati treba da učestvuju, ali videćemo u kom formatu", kazao je Šib.

Šib: Očekuje se napredak Srbije u oblasti vladavine prava

Nemački ambasador Tomas Šib, komentarišući to što Srbija ove godine nije otvorila ni jedno poglavlje u pregovorima sa EU, izjavio je danas da je napravljen napredak, ali da to nije dovoljno i da se očekuje napredak u oblasti vladavine prava.



"Napredak nije dovoljan. Napredak u oblasti vladavine prava je bio izuzetno ograničen, ali nisu potrebna razočaranja, jer je proces u toku", kazao je Šib na panelu "Od Nemačke do Portugala, predvođenje Unije u teškim vremenima", u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i Centra za evropske politike.



Šib ističe da je nova srpska vlada počela da udvostručuje napore u reformama u oblastima vladavine prava.



On je kazao da ohrabruje novu vladu da nastavi reforme i da se kreće u smeru koji vodu Srbiju napred.

Autor:
Pošaljite komentar
Fabrici: Planovi EU sa Srbijom nisu narušeni pandemijom

Fabrici: Planovi EU sa Srbijom nisu narušeni pandemijom

14.12.2020. 14:48 14:51
Šib: Srbija može da se pouzda u EU u borbi protiv virusa

Šib: Srbija može da se pouzda u EU u borbi protiv virusa

11.11.2020. 09:13 09:15
Šib: Ideju Mini Šengena sprovesti u svim zemljama Z.Balkana

Šib: Ideju Mini Šengena sprovesti u svim zemljama Z.Balkana

09.11.2020. 13:42 13:45