Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zdrava hrana šansa naše poljoprivrede

21.11.2020. 15:02 15:04
Piše:
Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama su ove godine bili dvostruko veći od sume koja je u republičkom buyetu opredeljena za tu svrhu, rečeno je na onlajn skupu koji je juče organizovao NALED.

Rukovodilac Grupe za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Milić je kazala da je organskim proizvođačima najveća pomoć potrebna na samom početku, kada ulaze u proces konverzije zemljišta i sticanja sertifikata.

– Taj period, zavisno od vrste proizvodnje, može trajati i do tri godine – navela je ona. – Subvencije za biljnu organsku proizvodnju su trenutno četiri puta veće u odnosu na konvencionalnu, a za stočare su veće 40 odsto.

Dodala je da su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih deset godina povećane 236 odsto, ali da, i pored toga, zauzimaju tek 0,6 odsto ukupnog korišćenog poljoprivrednog zemljišta.


Izvoz 90 odsto

Broj proizvođača je u odnosu na 2012. godinu povećan s 1.000 na 6.260. Međutim, samo njih 534 je sertifikovano, dok su ostali kooperanti.

Blizu 90 odsto organske proizvodnje se izvozi, a vrednost našeg izvoza u inostranstvo iznosi blizu 30 miliona evra.


Kao glavne prepreke s kojima se proizvođači organske hrane susreću, istaknuti su visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci.

Novi Sad je naveden kao primer lokalne samouprave koja je bojazan od isplativosti ulaganja rešila refundiranjem kompletnih troškova za proces sertifikacije i kontrole, kao i podrškom za nabavku semena, zaštitne opreme, edukacije i promocije. Tako je u ovoj godini za te namene izdvojeno pet miliona dinara, a sličan pristup najavile su i druge lokalne samouprave, kao što su Kruševac i Dimitrovgrad.

Ratko Aksentijević iz Udruženja odgajivača organskih ovaca i goveda „Golija” ukazao je na to da su podsticaji posebno važni stočarima pošto su administrativni zahtevi za njih znatno veći nego u biljnoj proizvodnji.

Najavljeno je donošenje novog zakona o organskoj proizvodnji tokom sledeće godine, a u planu je omogućavanje refundiranja troškova sertifikacije za izlazak na tržište EU.

Rečeno je takođe da je u Srbiji najzastupljenija proizvodnja organskog voća kao što su maline, jabuke i kupine, zatim žitarica, pre svih kukuruza i pšenice, industrijskog bilja – najviše soje i suncokreta, a od stoke – živine i ovaca.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar
Zdrava hrana turistički adut Zlatibora

Zdrava hrana turistički adut Zlatibora

04.11.2019. 09:21 09:30