Trećina porodica nema meso na trpezi ni svaki drugi dan
U Srbiji veoma mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane i, umesto toga, otpad odlaže na deponije, gde se njegovom razgradnjom proizvodi velika količina štetnih gasova.
Međutim, dobra vest je da NALED s državnim institucijama uveliko radi na regulisanju sistema pravilnog odvajanja i odlaganja te vrste otpada, a početkom novembra je pokrenuta jednogodišnja akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, s ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida.
NALED je pozvao sve organizacije i kompanije koje pripremaju ili služe hranu na teritoriji Beograda i Novog Sada da daju svoj doprinos tom cilju, tako što će sav otpad od hrane koji proizvedu predati na zbrinjavanje ovlašćenom operateru sistema upravljanja otpadom, kompaniji „Eko tron”, koja će po promotivnim uslovima zbrinuti otpad na neškodljiv način.
Upravo su objekti iz sektora ugostiteljstva i maloprodaje, ali i domaćinstva, najveći generatori otpada od hrane u Srbiji. Jedan od problema je navika potrošača da stvaraju prekomerne zalihe namirnica koje se ne iskoriste na vreme, pa nakon isteka roka trajanja postanu neupotrebljive za ishranu, a i restorani, kafići i hoteli trebalo bi da bolje planiraju nabavku i korišćenje namirnica u pripremi obroka. Na dnevnom nivou ti objekti prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, što je čak 40.000 tona godišnje.
Iz ugostiteljskog sektora čak 99 odsto otpada od hrane završi na deponiji, gde proizvodi ogromnu količinu opasnih gasova koji zagađuju okolinu.
– Bacanje hrane je veliki problem i ako imamo u vidu problem gladi, koja još uvek nije iskorenjena, čak ni u razvijenijim delovima sveta. Procenjuje se da oko 30 odsto domaćinstava u Srbiji nije u stanju da priušti meso, ribu ili njihovu vegetarijansku zamenu za obrok svakog drugog dana, a da narodne kuhinje koristi oko 35.000 osoba – ističe predsednica Saveza NALED-a za zaštitu životne sredine Jelena Kiš.
Istraživanja pokazuju da samo 13 odsto ugostiteljskih objekata koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane. Zato NALED kroz projekat „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji” predlaže rešenja među kojima je prvi korak unapređenje zakonskog okvira u oblasti upravljanja otpadom od hrane, koji će obavezati kompanije koje proizvode i služe hranu na pravilno odvajanje tog otpada, uz postavljanje potrebne infrastrukture, kao što su kante za odvajanje otpada životinjskog i biljnog porekla, kao i zbrinjavanje otpada u saradnji s operaterom.
Projekat se sprovodi u saradnji s kompanijom „Eso Tron” i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru programa razvojne saradnje s privatnim sektorom – develoPPP.de, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.
Unaprediti inspekcijski nadzor
Paralelno s pomenutim rešenjima za prikupljanje otpada od hrane, potrebno je unaprediti sistem inspekcijskog nadzora. To treba učiniti tako da se osigura dosledna primena regulative, te će među pokazateljima uspešnosti projekta biti i povećanje inspekcijskih savetodavnih poseta generatorima otpadne hrane od 30 odsto, saopšteno je iz NALED-a
Z. DelićTrećina porodica nema meso na trpezi ni svaki drugi dan
U Srbiji veoma mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane i, umesto toga, otpad odlaže na deponije, gde se njegovom razgradnjom proizvodi velika količina štetnih gasova. Međutim, dobra vest je da NALED s državnim institucijama uveliko radi na regulisanju sistema pravilnog odvajanja i odlaganja te vrste otpada, a početkom novembra je pokrenuta jednogodišnja akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, s ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida.
NALED je pozvao sve organizacije i kompanije koje pripremaju ili služe hranu na teritoriji Beograda i Novog Sada da daju svoj doprinos tom cilju, tako što će sav otpad od hrane koji proizvedu predati na zbrinjavanje ovlašćenom operateru sistema upravljanja otpadom, kompaniji „Eko tron”, koja će po promotivnim uslovima zbrinuti otpad na neškodljiv način.
Upravo su objekti iz sektora ugostiteljstva i maloprodaje, ali i domaćinstva, najveći generatori otpada od hrane u Srbiji. Jedan od problema je navika potrošača da stvaraju prekomerne zalihe namirnica koje se ne iskoriste na vreme, pa nakon isteka roka trajanja postanu neupotrebljive za ishranu, a i restorani, kafići i hoteli trebalo bi da bolje planiraju nabavku i korišćenje namirnica u pripremi obroka. Na dnevnom nivou ti objekti prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, što je čak 40.000 tona godišnje.
Iz ugostiteljskog sektora čak 99 odsto otpada od hrane završi na deponiji, gde proizvodi ogromnu količinu opasnih gasova koji zagađuju okolinu.
– Bacanje hrane je veliki problem i ako imamo u vidu problem gladi, koja još uvek nije iskorenjena, čak ni u razvijenijim delovima sveta. Procenjuje se da oko 30 odsto domaćinstava u Srbiji nije u stanju da priušti meso, ribu ili njihovu vegetarijansku zamenu za obrok svakog drugog dana, a da narodne kuhinje koristi oko 35.000 osoba – ističe predsednica Saveza NALED-a za zaštitu životne sredine Jelena Kiš.
Istraživanja pokazuju da samo 13 odsto ugostiteljskih objekata koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane. Zato NALED kroz projekat „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji” predlaže rešenja među kojima je prvi korak unapređenje zakonskog okvira u oblasti upravljanja otpadom od hrane, koji će obavezati kompanije koje proizvode i služe hranu na pravilno odvajanje tog otpada, uz postavljanje potrebne infrastrukture, kao što su kante za odvajanje otpada životinjskog i biljnog porekla, kao i zbrinjavanje otpada u saradnji s operaterom.
Projekat se sprovodi u saradnji s kompanijom „Eso Tron” i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru programa razvojne saradnje s privatnim sektorom – develoPPP.de, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.
Paralelno s pomenutim rešenjima za prikupljanje otpada od hrane, potrebno je unaprediti sistem inspekcijskog nadzora. To treba učiniti tako da se osigura dosledna primena regulative, te će među pokazateljima uspešnosti projekta biti i povećanje inspekcijskih savetodavnih poseta generatorima otpadne hrane od 30 odsto, saopšteno je iz NALED-a
Z. Delić