Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bespovratna sredstva za povrtare u opštini Ada

17.11.2020. 12:52 12:55
Piše:
Foto: pixabay.com

ADA: Da bi se ublažili gubici nastali usled spovedenih mera zbog epidemije izazvane koronavirusom, Opština Ada raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima povrtarima i drugim proizvođačima iz ove opštine koji svoje proizvode prodaju na pijacama u opštini Ada.

Iz opštinske kase za ovu svrhu je izdvojeno tri miliona dianra, a konkurs za podnošenje prijava sa potrebnom dokumentacijom otvoren je do 23. novembra. Poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti maksimalno 40.000 dinara, a preduzetnici 50.000 dinara.

Na konkurs se mogu prijaviti registrovana poljoprivredna gazdinstva iz opštine Ada, čiji nosioci imaju prebivalište u ovoj opštini i imaju aktivni status gazdinstva u 2020. godini. Ovu podršku mogu ostvariti i preduzetnici-proizvođači sa aktivnim statusom u registru APR. Za sve koji konkurišu za bespovratna sredstva iz opštinske kase uslov je da u vreme konkurisanja nemaju nikakve fiskalne obaveze prema lokalnoj samoupravi, kao i da su u ovoj godini zakupci pijačnih tezgi na pijacama u opštini Ada.

Zainteresovani se detaljnije o raspisanom konkursu mogu informisati na zvaničnom internet sajtu opštine Ada (www.ada.org.rs), a prijave  sa potrebnom dokumentacijom se podnose na adresu Opština Ada, Trg oslobođenja broj 1, 24430 Ada ili neposredno na šalteru broj 12 Uslužnog centra opštine Ada.  

Predsednica Udruženja „Molski povrtari” Silvija Ugrnov kaže da udruženje okuplja preko 70 povrtara i drugih proizvođača koji svoju robu prodaju na pijačnim tezgama, a ove godine zbog epidemije su se našli u nazavidnom položaju, posebno kada su naloženim merama Opštinskog štaba za vanredne situacije pijace jedno vreme bile zatvorene.

- Uvođenjem vanrednog stanja i zabrane izlaska za najstarije na početku epidemije proizvođači su prodaju pokrenuli putem onlajn pijace, ali je taj način prodaje utihnuo kada su ljudi mogli da izađu na pijace. Posle su u opštini Ada pijace bile zatvorene na dve nedelje, pa su naši proizvođači bili u jako nezgodnoj situaciji, zato što su pijace u okolnim opštinama radile. Nakon toga predsednik opštine je sazvao sastanak sa proizvođačima da bi se našlo rešenje da im se ublaži šteta zbog toga što su pijace bile zatvorene, pa je kao rezultat tih dogovora raspisan konkur za dodelu bespovratne pomoći poljoprivrednim i drugim proizvođačima, koji žive samo od prodaje na pijacama i nemaju drugi izvor prihoda. Proizvođači se javljaju i jako je velika zainteresovanost i uglavnom svi imaju uslove da ostvare pomoć iz opštinskog budžeta - kaže Silvija Ugrnov.

Ona dodaje da podnošenje zahteva i ispunjavanje uslova nije teško i komplikovano, a da su proizvođači zadovoljni što su naišli na razumevanje lokalne samouprave i imaju mogućnost da im se nadoknadi bar deo gubitaka koje su imali.

Mladi videli priliku

Ađanska opština je prethodnih godina praktikovala da proizvođačima  izađe u susret pa je JKP „Standard”, koje upravlja pijacama, tako što je opština iz budžeta uplaćivala zakup dva dužna metra zakupa pijačne tezge za celu godinu.

- To puno znači malim proizvođačima koji žive od toga što svoje proizvode samo na pijačnim tezgama. Do sada je svake godine bio sve veći broj proizvođača koji koriste ovu podršku. U početku, kada je pokrenut ovaj projekat prve godine imali smo 25 korisnika, naredne 30, a u prošloj godini bilo je preko 60 prijavljenih. Među njima sada već ima i mladih koji su ostali da se bave povrtarstvom, jer su uvideli da nije rešenje otići, nego da i ovde mogu da obezbeđuju egzistenciju - naglašava Silvija Ugrnov.

         M. Mitrović        

 

Projekat „Pravo da se zna” realizuje „Dunav Produkcija” a sufinansira Opština Ada. Stavovi u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar