Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pastor: U ponedeljak do 10 sati sazvaću sednicu parlamenta

24.10.2020. 12:12 12:16
Piše:
Izvor: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

NOVI SAD: Sednica Skupštine Vojvodine će biti sazvana u ponedeljak, 26. oktobra do 10 sati, a poslednji dan za održavanje sednice parlamenta na kojoj će biti donete sve odluke potrebne za formiranje Pokrajinske vlade je 29. oktobar, izjavio je juče za „Dnevnik” predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Kako je dodao, ono što potpuno sigurno zna i može da potvrdi je da je poslednji dan za održavanje Skupštine AP Vojvodine 29. oktobar.

To praktično znači da je poslednji momenat za sazivanje sednice u 10 sati u ponedeljak 26. oktobra. To je poslednja 72 sata uoči početka sednice. Da li će sednica eventualno biti ranije ili ne, to u ovom trenutku ne bih želeo da govorim, niti mislim da ima potrebe za bilo kakve spekulacije. Sigurno je da će Skupština zasedati i doneti sve odluke u vezi s konstituisanjem Pokrajinske vlade u statutarnom roku, poručio je Pastor.

Podsetimo, poslanici Skupštine Vojvodine na toj sednici iduće nedelje treba da izaberu predsednika Pokrajinske vlade i članove njegovog kabineta. Ukoliko se to ne bi desilo, predsednik pokrajinskog parlamenta doneće odluku o prevremenom prestanku mandata, odnosno o raspuštanju parlamenta, posle čega se za pokrajinu raspisuju izbori. 

Naime, članom 40 Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine propisano je da je rok za izbor Pokrajinske vlade 90 dana od dana konstituisanja Skupštine APV.Ona je konstituisana 31. jula, dakle, po Statutu, najvišem pravnom aktu Vojvodine, od tog dana do izbora nove Pokrajinske vlade ne sme da prođe više od 90 dana. U skladu sa članom 48 Statuta Vojvodine i članovima186 i 187 Poslovnika o radu pokrajinskog parlamenta, predsednik Skupštine predlaže kandidata za predsednika Pokrajinske vlade, ali pre toga treba da sasluša mišljenje predstavnika poslaničkih grupa. Kandidat za predsednika Pokrajinske vlade predlaže kandidate za jednog ili više potpredsednika i članove Pokrajinske vlade. Za predložene kandidate treba da glasa većina od ukupnog broja poslanika. Skupština broji 120 parlamentaraca, što znači da predložene kandidate Pokrajinske vlade treba da podrži najmanje 61 poslanik. 

Pastor se juče sastao u Beogradu s predsednikom Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje šta je bila tema sastanka, Pastor je rekao da su završili razgovore u o daljoj koalicionoj saradnji SVM-a i SNS-a jer, kako je dodao, kod Vučića je bio u svojstvu predsednika SVM-a.  

Delimo zabrinutost

Pastor je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je predsednik Vučić pokazao visok nivo razumevanja prema interesima, problemima i potrebama mađarske zajednice u Srbiji.

S druge strane, u potpunosti delimo zabrinutost za sve ono što se dešava u društvu, ne samo kod nas nego generalno, i iz tog razloga je bitno da zbijemo redove i da pomognemo ljudima u očuvanju zdravlja, razvoj privrede, jačanje socijalne osnove i bezbednosti. To su praktično podudarni interesi na kojima ćemo sarađivati i ta podudarnost ocene, procene doživljanja tih pitanja je osnova koja obezbeđuje dugoročnost u našoj saradnji, istakao je Pastor.


Okončali smo sve u vezi s našom saradnjom na republičkom i pokrajinskom nivou za predstojeći mandatni period, naveo je Pastor.

Sada, kako je dodao, ostaje da obe stranke za dan-dva na svojim nadležnim telima prestrukturiraju i odobre sadržinu postignutog dogovora.

Posle toga, po planu, negde sredinom nedelje bi trebalo te dokumente potpisati. O detaljima ne bih govorio zbog toga što ne želim da prejudiciram neke stvari, naveo je Pastor.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Pastor: Ko bi rek’o čuda da se dese…

Pastor: Ko bi rek’o čuda da se dese…

22.10.2020. 12:22 12:22