Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Važno povećanje broja stanovnika, ali i produktivnost društva

22.10.2020. 18:29 18:37
Piše:
Izvor: Pomoćnica generalnog sekretara UN Mirjana Spoljarić Eger  Foto: Youtube/printscreen 

Generalno gledano, kaže  Spoljarić Eger u razgovoru za Tanjug, na marginama ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma, pad stanovništva na Zapadnom Balkanu je posledica kombinacije niskog fertiliteta sa visokim procentom migracije.

BEOGRAD: Pomoćnica generalnog sekretara UN Mirjana Spoljarić Eger kaže da ne postoji jedinstven plan za rešavanje problema depopulacije u regionu Zapadnog Balkana, te smatra da je za to potrebno kreirati dugoročnu političku strategiju i na nacionalnom i na regionalnom nivou.



Generalno gledano, kaže  Spoljarić Eger u razgovoru za Tanjug, na marginama ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma, pad stanovništva na Zapadnom Balkanu je posledica kombinacije niskog fertiliteta sa visokim procentom migracije.



Migracija ka Zapadnoj Evropi, ali takođe prema drugim zemljama dodatno je ojačana poslednjih decenija,, a na pitanje kakav uticaj ima pad broja stanovnika na ekonomiju zemalja u regionu, ističe da i povećanje i smanjenje broja stanovnika ima uticaj na BDP, ali da to ne znači da je uvek i po automatizmu reč o pozitivnim ili negativnim posledicama.



"Zavisi od produktivnosti jednog društva. Moramo da budemo svesni da što je starije i manje stanovništvo to će doprineti kreiranju sve većih šokova na penzioni sistem, na zdrastveni sistem i to će biti opasno do nivoa potencijalnog društvenog kolapsa", kaže Eger i ističe da je neophodno raditi ne samo na na povećanju broja stanovnika nego i na produktivnosti po glavi stanovnika.



"Nije sve u broju stanovnika, već i u tome koliko je stanovništvo produktivno, atraktivno, ali i koliko je zdravo okruženje u kome živimo", napominje Eger.Kako je navela, zbog toga Program za razvoj Ujedinjenih nacija - UNDP radi na investicijama u obrazovanju, ali i u socijalnoj zaštiti.



"Radimo da prilagodimo obrazovni sistem budućim potrebama na tržištu rada, ali istovremeno da promovišemo žensko preduzetništvo i investicije u zelenoj ekonomiji, što je takođe oblast gde će se otvarati nova radna mesta u budućnosti", naglašava ona.



Prema njenim rečima, treba se baviti i prodiktivnošću starijeg stanovništva jer su ljudi sa 60 godina danas mnogo produktivniji nego što su bili pre 30-40 godina.



"Treba da se pozabavimo pitanjem migracija koje je ponovo aktuelno, ali i kako da vratimo kvalifikovanu mladu radnu snagu jer najveći migracioni problem u Jugoistočnoj Evropi predstavlja odlazak mladog stanovništva koje je u godinama kada je najproduktivnije", upozorava ona i dodaje da pitanje depopulacije prevazilazi nacionalne granice, kao i da se ne može rešavati bez međunarodne saradnje.



"EU je spremna da investira u region i doprinese ekonomski održivom razvoju. Bitno je da su investicije fokusirane na najkritičnije tačke. Sa najvišeg nivoa do nivoa lokalne samouprave treba da postoji usaglašenost i okvir za rešavanje ovog dugoročnog problema putem dugoročne strategije", zaključuje Eger, uz opasku da se rešenje ne nalazi samo u jednoj vladi.



"Rešenje počinje od investicionih tokova, pitanja gde idu investicije, da li idu u obrazovanje, kao i novih radnih mesta i usaglašenosti sa širom politikom regiona".Dodaje da je UNDP počeo da sarađuje i sa vladom Srbije i da je Vlada želela da se bavi ovim pitanjem.



"U poslednjih 12 do 24 meseca organizovali smo radionice sa brojnim ekspertima, ali i u drugim oblicima u cilju razmene iskustava kako bismo se pozabavili suštinom problema i pronašli način da adresiramo ovaj problem".

 

Autor:
Pošaljite komentar
Varheji: Zapadni Balkan vidimo kao deo Evrope

Varheji: Zapadni Balkan vidimo kao deo Evrope

09.10.2020. 16:02 16:15
Pisonero: Investiramo dalje u Zapadni Balkan, očekujemo saradnju sa SAD

Pisonero: Investiramo dalje u Zapadni Balkan, očekujemo saradnju sa SAD

25.09.2020. 17:50 17:53
Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, a ne stanica na "Putu svile"

Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, a ne stanica na "Putu svile"

16.09.2020. 11:35 12:48