Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Novog Sada danas o rebalansu budžeta

15.10.2020. 08:34 08:37
Piše:
Izvor: Predsednica novosadske skupštine Jelena Marinković Radomirović  Foto: Dnevnik.rs

Rebalans gradskog budžeta biće, po rečima predsednice novosadske skupštine Jelene Marinković Radomirović, centralna tema današnje  sednice Skupštine grada Novog Sada, koja se održava u zgradi Skupštine Vojvodine.

– Osim radne sednice, odbornice i odbornici će u ponedeljak, na svečanoj sednici, glasati o dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje za ovu godinu – navela je Jelena Marinković Radomirović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. – Na dnevnom redu današnje sednice je više od 90 tačaka i svakako je centralna tema rebalans budžeta za ovu godinu. Iz materijala vam je poznato da rebalans dolazi radi raspoređivanja suficita, dodatnih prihoda, ali i zbog posledica epidemije koronavirusa, i očekujem da o toj tački dnevnog reda bude najduža rasprava.

Po njenim rečima, osim rebalansa, na dnevnom redu su i tačke vezane za komunalni sistem grada, odnosno šestomesečna revizija programa poslovanja i investicionih aktivnosti javnih i javnih komunalnih preduzeća. Novosadska skupština će odlučivati o usvajanju izveštaja gradskih ustanova kulture za prethodnu godinu, te o izmenama programa rada ustanova kulture za 2020. godinu. Predsednica gradskog parlamenta ukazala je i na program sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima, kojim se nastavlja obnova objekata u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, starom gradskom jezgru i Almaškom kraju.


Vučević: Briga o budžetu daje rezultate

Novi Sad je, po rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, prvi put prešao magičnu cifru od 30 milijardi dinara, dok je u prvom mandatu preuzeo gradsku kasu s 15 milijardi. On je juče izjavio da se ne sme biti preterano optimističan kada je reč o gradskoj kasi jer je vreme zbog koronavirusa izazovno, ali da Novi Sad mirno, dobro i organizovano funkcioniše tokom čitave godine.

– Nije lako, ali se pokazalo da, ako osam godina odgovorno brinete o budžetu i kada se prema njemu odnosite kao prema kućnom budžetu, onda to daje rezultate – rekao je on. – Od kada sam na čelu Novog Sada, na računu nikada nije bio ispod 50 miliona evra. Opredelio sam se za to da se grad razvija, ali da uvek bude likvidan i da nema finansijskih problema, kao što je to bilo za ovih osam godina. Nismo menjali ništa dramatično, ali smo smanjili neke pozicije za koje smo procenili da se ne mogu realizovati do kraja godine, a zadržali sve ključne stavke.

Vučević je podsetio na to da Grad nije ukinuo ništa što je bilo planirano krajem prethodne godine i početkom ove. Tako se nije odustalo ni od jednog ključnog projekta, socijalne pomoći, besplatnih vrtića, cena karte u gradskom prevozu za đake i studente, kao i za prigradska naselja je snižena.


Kako je istakla Jelena Marinković Radomirović, 15 tačaka dnevnog reda odnose se na urbanističke planove, a Skupština bi trebalo da raspravlja i o predlogu odluke o definisanju oznaka i izgleda uniformi i vozila Komunalne milicije. Ona je izdvojila i predlog o utvrđivanju mera za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite, odnosno odluku po kojoj grad ima mogućnost da finansira opremanje prostora i nabavku opreme za zdravstvene ustanove na svojoj teritoriji.


Svečana sednica za gradska priznanja

Po rečima Jelene Marinković Radomirović, svečana sednica gradskog parlamenta održaće se u ponedeljak, a Skupština će se izjasniti o predlogu nadležne komisije kojoj je stiglo deset predloga za Oktobarsku nagradu i devet za Novembarsku povelju.

– Komisija Skupštine grada za obeležavanje praznika i dodelu priznanja predložila je da Oktobarsku nagradu Novog Sada za 2020. godinu dobiju direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, potom volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Ista komisija predložila je laureate i za Novembarsku povelju, a to su vladika bački dr Irinej Bulović, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Gradska biblioteka. Odlukom je predviđeno da novačni deo nagrade iznosi 130.000 dinara – navela je juče Jelena Marinković Radomirović.

Ujedno, poručila je da očekuje svečanu atmosferu na sednici, „onako kako dolikuje događajima kojima se doprinosi obeležavanju izuzetno važnih datuma u istoriji Novog Sada”, 23. oktobra, dana kada je Novi Sad oslobođen u Drugom svetskom ratu, i 9. i 25. novembra, dana kada je srpska vojska oslobodila grad u Prvom svetskom ratu, odnosno kada je na Velikoj narodnoj skupštini doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.


Da podsetimo, rebalansom bi Novi Sad imao na raspolaganju nešto manje od 30,2 milijardi dinara za tekuću godinu, što je oko 690 miliona, ili 2,3 odsto, više nego u aktuelnom budžetu. U njega je uvršćen suficit od 970,7 miliona dinara do sada neraspoređenog novca neutrošenog prethodnih godina, ali i efekti epidemije koronavirusa na gradske prihode i troškove. Tekući rashodi uvećani su oko milijardu dinara i sada iznose oko 23,3 milijarde, čineći nešto više od 77 odsto troškova gradske kase. Kapitalna potrošnja smanjena je 5,5 odsto, odnosno 367 miliona dinara, i sada iznosi nešto manje od 6,4 milijardi dinara.

Između ostalog, subvencije su porasle 366 miliona dinara, i sada iznose gotovo 3,5 milijarde. JGSP „Novi Sad” dobiće tako dodatnih 200 miliona dinara za ekonomski oporavak i ublažavanje posledica koronavirusa na poslovanje, a za istu svrhu Spensu je namenjeno 85 miliona. Oko 15 miliona ide „Parking-servisu” za uređenje parkinga u dvorištu Skupštine grada, dok je JKP „Vodovod i kanalizacija” dobilo 45 miliona za drugu fazu kanalizacije na Jugovićevu. Iznos subvencija privatnim medijima povećan je 12 miliona dinara.

Novosadska skupština danas bi trebalo da usvoji i godišnji program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a u poslednjoj, kadrovskoj tački, naći će se niz izmena u upravnim i nadzornim odborima, prevashodno gradskih ustanova kulture.

S. Krstić

 

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Novog Sada usvojila rebalans budžeta: Najviše novca za nove autobuse

Skupština Novog Sada usvojila rebalans budžeta: Najviše novca za nove autobuse

25.06.2019. 21:57 22:02
Zaseda Skupština Novog Sada

Zaseda Skupština Novog Sada

13.05.2018. 23:39 23:41
Skupština Novog Sada usvojila izmene odluke o gradskom budžetu

Skupština Novog Sada usvojila izmene odluke o gradskom budžetu

14.12.2017. 19:23 19:26