Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Virtuelna saradnja malih Srba i Rusa u uslovima iozolacije

13.10.2020. 13:30 13:32
Piše:
Foto: Sa snimanja pesme „Karantin animacija”

Međunarodni animacioni projekat „Multimost”, pokrenut 2016. godine s namerom da podstakne decu i omladinu Srbije i Rusije na saradnju kroz kreativno stvaralaštvo, učenje jezika, na izučavanje svoje kulture i upoznavanje druge, na istraživanje, povezivanje i druženje, nastavlja se i u novim okolnostima u kojima se našao čitav svet.

Projekat počiva na animaciji, multidisciplinarnoj disciplini koja obuhvata različite vidove umetničkog izražavanja – literaturu, muziku, crtanje, slikanje, vajanje i pokret, a sve ih objedinjuje kroz primenu savremene tehnologije, čime je on postao prijemčiv za uključivanje dece i mladih najrazličitijih interesovanja, sposobnosti i uzrasta.

Po rečima Zlate Popov iz Studija DOM u Sremskim Karlovcima, koja, je s direktorkom Državne organizacije za distribuciju filmova „Novosibirsk kinovideoprokat” iz Rusije Marijom Lendovom pokretač projekta, u maju je održana međunarodna konferencija preko platforme „Zoom”, na kojoj su mentori, učesnici projekta iz Srbije, Rusije i Ukrajine, zaključili da u uslovima izolacije nisu u mogućnosti da s decom realizuju snimanje celog filma na zadatu temu, kao prethodnih godina, i da je preko potrebno osmisliti nove metode rada, koji će u datim okolnostima podsticati kreativno stvaralaštvo, saradnju i druženje.

– Odlučeno je da tokom leta svaki mentor – učesnik projekta za sebe  pronalazi nove metode, da bismo se na jesen ponovo okupili i razmenili iskustva i zapažanja – kaže mentorka za srpske učesnike u projektu Zlata Popov. – S namerom da projekat ostane dosledan uspostavljanju veza na međunarodnom nivou, dogovoreno je da svi učesnici svoj istražvački rad usmere na pravljenje istog video-klipa za pesmu „Karantin animacija”. Tekst za pesmu napisala je Ljubov Lazareva, a muziku komponovala Natalija Rakovska, učesnice našeg projekta iz Novosibirska. Pesma ima devet strofa, i podelili smo je tako da učesnici dobiju jednaku dužinu klipa da animiraju. Na taj način ćemo dobiti video-klip za pesmu u čijoj izradi je učestvovalo 11 studija iz raznih gradova Srbije, Rusije i Ukrajine.

Pesmu je na srpski jezik preveo Jakov Popov, a otpevao je Dečji crkveni hor iz Sremskih Karlovaca „Roman Slatkopojac” pod rukovodstvom Aleksandre Radenović. Snimanje je realizovano u studiju Radija „Beseda”, a produkciju zvuka uradila je Marija Savanović.

– Animiranje dela pesme za koji je zadužen Studio DOM ostvareno je na četiri onlajn radionice realizovane preko platforme „Zoom” od 11. do 17. septembra – ističe Zlata Popov. – Na njima je učestvovalo desetoro dece i mladih iz Karlovaca, među njima su bili učenici OŠ „23. oktobar”, u okviru školskog Edukativnog kluba pod rukovodstvom učiteljice Tatjane Krstić, đaci Karlovačke gimnazije, kao i deca koja se školuju u Novom Sadu.

Budući da je „Multimost” tokom protekle godine nagrađen Evropskom jezičkom oznakom, koju mu je dodelila Fondacija „Tempus” u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Francuskim institutom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu i Institutom „Servantes”, njegovi pokretači su smatrali da treba razvijanje jezičkih kompetencija kroz projekat da učine dostupnim većem broju dece. Zato su i pokrenuli širu akciju prevođenja i sinhronizacije dečjih animiranih filmova s ruskog jezika na srpski i obrnuto.

Pošto se u Rusiji ne uči srpski, filmove će prevoditi deca iz Srbije s profesorima, a sinhronizovaće ih zajedno s vršnjacima iz Rusije. Prva takva akcija je realizovana u OŠ „23.oktobar”. Profesor ruskog jezika Danijel Metikoš je sa svojim učenicima preveo i sinhronizovao na srpski jezik animirani film „Pseća priča”, za koji su scenario napisala i snimila ga deca iz Sankt Peterburga.


Festival animacije od 20. do 24. novembra

Od ove godine projekat dobija novi sadržaj, a to je Međunarodni festival dečje i omladinske animacije „MM fest”, uz finansijsku podršku opštine Sremski Karlovci i Gradske uprave za kulturu Novog Sada. Festival će se ove godine održati u onlajn formatu od 20. do 24. novembra. Biće to prilika za decu, omladinu i studente da prikažu svoje radove i podvrgnu ih mišljenju stručnog žirija, zatim da pogledaju umetničke radove profesionalnih animatora, sretnu se preko „Zoom” aplikacije sa svojim vršnjacima širom sveta koji se bave animacijom, kao i da nauče nove tehnike rada i usavrše stare.


Realizaciju projekta do sada su podržali Opština Sremski Karlovci, Gradska uprava za kulturu Novi Sad, Uprava za kulturu Novosibirske oblasti, Festival ruskog filma za decu „Bajke detinjstva”. Projektu su se priključili i studiji iz Italije, Ukrajine i Izraela.

Foto: privatna arhiva

Autor:
Pošaljite komentar
Predlaganje kandidata za najviša opštinska priznanja u Karlovcima

Predlaganje kandidata za najviša opštinska priznanja u Karlovcima

09.10.2020. 11:06 11:34