Kafedžije traže da se porez na hranu i piće prepolovi
NOVI SAD: Kafići, restorani, letnje bašte… moći će da rade do 23 časa umesto do 21, zbog povoljne epidemijske situacije uslovljene kovidom-19. I rastojanje među gostima biće kraće – na dva metra, umesto četiri, što će ugostiteljskim radnicima doneti mogućnost da u prostoru prime više gostiju pa samim tim i da imaju bolji promet.
Uz te dve mere popuštanja kafedžijama će posebno značiti najava duge i tople jeseni pa će sedenje u letnjim baštama u narednim sedmicama, ako se virus ne počne opet širiti, bar donekle nadoknaditi zaradu propuštenu tokom leta.
Koliko su ugostitelji izgubili tokom korone zavisi od veličine prostora u kojem se privređivalo, kaže za „Dnevnik” predsednik Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije Stevan Rodić, ali navodi da su pretpostavke da se promet smanjio od 50 do 70 odsto.
Zato su, kaže, zahvalni državi na novčanoj pomoći u vidu minimalnih zarada, koje su primili svi preduzetnici koji su legalno poslovali, ali naglašava da je pomoć i dalje potrebna.
Uprkos trenutno stabilnim epidemijskim podacima u pogledu broja obolelih, virus je i dalje prisutan, i na to se ukazuje konstantnim apelima građanstvu da ne posećuju ugostiteljske objekte jer su izvori zaraze. U takvim uslovima nemoguće je poslovati i pri tom izmirivati sve obaveze u punim iznosima, istakao je Rodić.
U tom slučaju cene hrane i pića bi bile niže pet do deset odsto, što je jedan od načina da privučemo goste nižim cenama i tako ostvarimo malo veći promet, veli Rodić.
On kaže da ugostitelji okupljeni u Uniji poslodavaca Srbije traže nastavak direktnih finansijskih podsticaja, zatim odlaganje plaćanja ekološke takse, umanjenje komunalnih troškova, zakupa javnih površina, što su, inače, neki od gradova i opština već učinili, ali ta pomoć treba da bude i nadalje.
Posebno ćemo biti istrajni da se prepolove obračuni i obaveze plaćanja GPRS-a, SOKOJ-a, OFPS-a, i da se ta mesečna obaveza drugačije obračunava, da ne bude više prema broju stolica i veličini lokala jer prostor uvek mora da bude veći u odnosu na to koliko garnitura za sedenje može stati. Nema ugostitelja koji mesečno ne plaća muziku u kafiću manje od sto evra u dinarima, što predstavlja veliki trošak u sadašnjim uslovima rada, istakao je Rodić.
Predstavnici Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije održali su prošle sedmice sastanak i formirali radnu grupu čiji će zadatak biti da, udruženi, kroz institucije sistema ostvare navedene zahteve.
Namera je da zahtevi budu pretočeni u mere za ublažavanje negativnih posledica po poslovanje izazvanih pandemijom, kao i mere koje će u dužem periodu pomoći oporavak sektora turizma i ugostiteljstva u Srbiji, kazao je Rodić.
Kako je kazao, poznato je i da u ugostiteljstvu ima manje radnika zbog njihovog odlaska za većom zaradom u inostranstvu, koju u sadašnjim uslovima poslodavci u toj grani privrede ne mogu da obezbede, pa vlasnici lokala smatraju da im taj put treba uskratiti dok traje pandemija.
Tražićemo od države da se međudržavni sporazumi o odlasku konobara, kuvara, recepcionara… obustave dok traje pandemija, naglasio je Rodić.
Protiv su toga, kako kaže, da se lokali zatvaraju.
Sve kod kojih se utvrde nepravilnosti u radu inspekcija neka novčano kažnjava višim novčanim iznosima umesto ključa u bravu, poručio je Rodić.
Z. Delić