Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života

02.09.2020. 18:40 18:42
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

BEOGRAD: U poslednje tri godine u razvoj vojnog zdravstva uloženo je više stotina miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane i navelo da će nastaviti ulaganja u vojno zdravstvo, za koje kaže da je pored svojih redovnih zadataka uspešno pružilo pomoć građanima Srbije u godini koja je svetu donela potpuno nove zdravstvene i bezbednosne izazove zbog pandemije korona virusa.

Ministarstvo napominje da su u poslednje tri godine uložena značajna sredstva za obnavljanje infrastrukture i nabavku savremene opreme za rad vojnozdravstvenih ustanova.



Podseća da je u periodu vanrednog stanja za samo 14 dana završena obnova i izgradnja nove bolnice Vojnomedicinskog centra "Karaburma", namenjene za lečenje obolelih od virusa Kovid-19.



Vrednost te investicije je veća od 37 miliona dinara, a nabavljena je i neophodna oprema.



Ministarstvo navodi da Vojnomedicinska akademija u protekle tri godine beleži znatna unapređenja u radu, i podseća da je 2017. godine, infrastrukturno uređen helidrom VMA, donacija vredna 25 miliona dinara, da je u 2018. nabavljena oprema za 217,7 miliona dinara, dok je u prostoriju i medicinsku opremu za Očnu banku VMA uloženo oko 28 miliona dinara.



Podseća da je u VMA u 2019. godini nabavila opremu za oko 93 miliona dinara, da je ove godine u februaru u VMA otvorena nova intenzivna nega u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju.



Vrednost radova na adaptaciji i pripremi prostora jedinice intenzivnog lečenja iznosi oko 28,5 miliona dinara, a za nabavku nove medicinske opreme izdvojeno je 40,9 miliona dinara.



U martu je renoviran i prostor operacionih sala u Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike VMA, u šta je uloženo oko 1,5 milion dinara.



U avgustu 2020. godine otvoren je adaptirani deo Instituta za nuklearnu medicinu VMA ukupne površine 245,03 kvadratna metra, za šta je izdvojeno oko 54,8 miliona dinara sa PDV, dok cena medicinskih uređaja iznosi oko 93,2 miliona dinara.



Za Vojnu bolnicu Novi Sad prošle godine nabavljen je operacioni sto u vrednosti od šest miliona dinara, a u 2019. za Vojnu bolnicu Niš nabavljene su operacione lampe u iznosu od 6,5 miliona dinara.



U Vojnoj bolnici Niš u 2018. godini adaptiran je deo operacionog bloka površine 120 kvadratnih metara i uređena operaciona sala namenjena mikroinvanzivnoj hirurgiji iz oblasti hirurgije zglobova, što je investicija vredna 11 miliona dinara.



Takođe, u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi otvorena je nova operaciona sala za laparoskopsku hirurgiji abdominalnih organa, opremljena video artroskopom sa pratećim setovima za određenu vrstu operacije, za šta je izdvojeno 13 miliona dinara, a rekonstruisane su i dve prostorije Odeljenja za radiologiju i nabavljena četiri digitalna rendgen aparata nove generacije - ukupne vrednosti 53,7 miliona dinara.



U aprilu 2020. godine, u razvod gasova za lečenje kovid pozitivnih pacijenata u Vojnu bolnicu Niš uloženo je oko 9,4 miliona dinara.



Zahvaljujući ulaganjima Ministarstva odbrane u Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd u martu 2018. godine počela je sa radom vojna ambulanta na Bežanijskoj kosi, a vrednost infrastrukturnih radova iznosila je 15 miliona dinara.



U 2019. i početkom 2020. godine u vojnozdravstvene ustanove u stalni radni odnos primljeno je više od 500 osoba, kako medicinskog, tako i nemedicinskog osoblja, a na taj način omogućeno je da vojne bolnice Niš i Novi Sad, Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinska akademija budu i kadrovski ojačane.



U januaru ove godine kupljeno je šest novih sanitetskih vozila vrednih 33 miliona dinara.



Takođe, značajna su ulaganja u srpsku vojnu bolnicu nivoa 2 u mirovnoj misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, za čiji rad je u 2019. godini nabavljena medicinska oprema u iznosu 55 miliona dinara.

Autor:
Pošaljite komentar