Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za studente DEET-a se čuje po celom svetu

19.08.2020. 12:06 12:11
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Osim kvalitetnog obrazovanja, studenti studijskih programa na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije (DEET) na Fakultetu tehničkih nauka, na kraju studiranja, a neki i tokom, imaju mogućnost obavljanja stručne prakse, dobijanja dobrih preporuka za zaposlenje, stipendiranje, ali i zapošljavanje u kompanijama s kojima fakultet sarađuje.

Prof. dr Boris Dumnić, direktor tog departmana, za „Dnevnik” navodi da fakultet ima različite modele saradnje s većim brojem kompanija, ali da, kada je u pitanju sam nastavni proces, studenti imaju obavezu od 15 dana stručne prakse, kako na osnovnom nivou studija, tako i na masteru. Osim obavezne prakse, Dumnić otkriva da fakultet s velikim brojem kompanija ima dogovorene prakse koje su na dobrovoljnoj osnovi.

– Kompanije nudi mogućnost da studenti kod njih obavljaju praksu u određenom periodu godine, a mi se trudimo da taj period bude vreme kada su studenti u najmanjoj meri opterećeni nastavom – opisuje naš sagovornik. – Studenti koji žele da obavljaju praksu se prijave, nakon čega sledi selekcija kandidata. Oni koji dobiju mogućnost, idu u kompaniju, gde provode oko mesec. To je veoma dobra prilika da studenti vide kako izgleda rad u savremenoj kompaniji, da vide šta se sve radi i da se upoznaju s okruženjem. To je, ujedno, dobra prilika i za kompaniju, koja tokom prakse može da prepozna kvalitet tih kandidata, njihovu volju, posvećenost i znanje, što može biti dovoljno dobra osnova za zasnivanje radnog odnosa kasnije.

Po rečima prof. dr Dumnića, poslednjih godina njihovi studenti lako pronalaze prvi, a odgovarajući posao u Srbiji, kojim su, kako kaže, veoma zadovoljni. On navodi da je boljitak prepoznat zbog velikih kompanija koje su otvorile svoje proizvodne pogone u Novom Sadu i Vojvodini te imaju veliku potražnju za kadrovima koje obrazuje upravo taj departman. Iz tog razloga, Dumnić ističe da trenutno ne zna za studenta koji nema radni angažman.


Znanjem do neverovatnih pozicija

Dumnić ističe dobru saradnju i s firmama u inostranstvu, i navodi da se dosta njihovih studenata, naročito onih koji su ostvarili vrhunske rezultate tokom školovanja te imaju veću ambiciju, odlučuje na međunarodnu karijeru. On navodi da je diploma FTN-a prepoznata i u Zapadnoj Evropi, koja predstavlja najprimamljivije tržište za kandidate, i da studenti DEET-a ne moraju da prolaze kroz bilo kakve provere nego odmah započinju radni odnos ili nastavljaju školovanje u zemlji koju su izabrali.

– Ne može se naći kompanija koja predstavlja nešto sjajno na globalnom nivou a da u svom timu nema nekoga od naših ljudi, i to na vrlo odgovornim pozicijama – otkriva Dumnić, i dodaje da brojni njihovi studenti rade na neverovatnim projektima širom sveta. – Kada pričate s ljudima koji su negde po svetu vodili proizvodne pogone za kompanije, čućete da za naš departman kažu: „Ovde ćete naći visokoobrazovane kadrove koji su spremni da rade”.


– Svi rade ono za šta su se i školovali, na lepim pozicijama, u stabilnim, dobrim kompanijama i s lepim primanjima – naglašava Dumnić. – To može biti sjajan motiv za nekoga ko želi da bude uspešan na svojim studijama. Često govorim studentima da sada nije vreme da kažu da nemaju perspektivu ili da ne znaju šta će raditi nakon završenog fakulteta jer to u ovom slučaju nije istina. Sad je vreme da se posvete studijama pošto imaju odličnu priliku da nakon toga zasnuju radni odnos kojim će biti zadovoljni. Zbog kvaliteta i broja kadrova koji izlaze s ovog departmana – kompanije praktično same prilaze nama pa ne moramo da se borimo na tržištu. Mi zato imamo volju i želju da, u saradnji s njima, napravimo što atraktivniji nastavni proces, dok oni traže kadrove odgovarajućeg kvaliteta koji mogu lako ući u procesne sisteme tih kompanija, a ne da moraju još dodatno da uče.

U narednih mesec dana DEET će se premestiti u zgradu Naučno-tehnološkog parka, u deo koji je opredeljen za FTN. Boris Dumnić navodi da će neka od nastavnih laboratorija u kojima studenti pohađaju nastavu biti opremljena u saradnji s kompanijama, što je, kako kaže, „jedan od dodatnih pluseva jer će studenti raditi na najsavremenijoj opremi, uređajima i sistemima na kojima će sutra, ako se opredele da rade u toj kompaniji, nastaviti da rade isto što su radili i tokom studija”. Kako ističe, veliki broj svršenih studenata sada već ima svoje kompanije, koje osnivaju uglavnom nekoliko godina posle završenog fakulteta.

– Samo neki od primera su kompanije „Šnajder elektrik DMS Novi Sad” ili „Typhoon HIL” koje su nastale od naših profesora s DEET-a, ili npr. „Continental Serbia”, „ELSYS”, „Energotehnika – Južna Bačka”, koje zajedno imaju više hiljada zaposlenih samo u Novom Sadu – naglašava Dumnić, i dodaje da se veliki broj studenata zaposli upravo u takvim ili sličnim kompanijama. – Ukoliko želite da na tržištu budete prepoznati i prihvaćeni, morate da školujete kadrove koji su sada aktuelni na globalnom nivou. Ukoliko školujete studente za tehnologiju koja je bila aktuelna pre deset ili 20 godina – nećeti biti prepoznatljivi. To nije lako jer konstantno mora da se ulaže u nastavni proces, u laboratorije, u opreme, u znanje, ali, iako nije lako – vredi.

K. Ivković Ivandekić

ProjekatNovi SadIT centar, od obrazovanja do zaposlenjasufinansirao je Grad Novi Sad, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac

Autor:
Pošaljite komentar