Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tamara Dragičević i Milan Marić u filmu o životu Tome Zdravkovića

01.08.2020. 17:35 17:40
Piše:
Izvor: Aleksandar Letić

NOVI SAD: Snimanje filma o najvećem boemu među pevačima narodne muzike Tomi Zdravkoviću počelo je proteklog vikenda, nakon više od godinu dana pripreme scenarija i velike pažnje koja je posvećena prilikom izbora glumaca.

Producenti ostvarenja čiji će naziv biti „Toma” su Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić. Nakon dugog promatranja odlučili su da glavnu ulogu povere glumcu Milanu Mariću, koji će na najbolji način dočarati lik čuvenog boemskog pevača, dok ćemo uz njega, u ulozi Silvane Armenulić gledati Tamaru Dragičević.

U ostalim ulogama u ovom projektu gledaćemo i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Mirjanu Karanović, Slobodana Bodu Ninkovića, Marka Janketića, Ivana Zekića, kao i mnoge druge. Scenario za ovaj romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a režija je poverena Zoranu Lisincu, koji je poslednjih desetak godina proveo radeći u Americi.

Tomu Zdravkovića su zvali „pesnik tuge”. Pevao je iz duše i za dušu. Voleli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voleli su i slušali Tomu, rekao je uoči početka snimanja filma Dragan Bjelogrlić.

I danas, dodao je, 30 godina posle njegove smrti, njegove pesme se slušaju i poručuju po kafanama.

Pevaju ih i poručuju i oni koji ne znaju ko je bio Toma. O njemu i njegovom životu napisano je nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenika, a sada se sprema i film. Na pitanje „zašto” pokušaćemo da damo odgovor ovim projektom,.kazao je Bjelogrlić.

Posebna pažnja biće posvećena upravo muzici za koju je Toma živeo. Tim povodom pevač Željko Joksimović, koji je i zadužen za muziku u filmu, rekao da će ovo biti prilika za podsećanje sa obavezom na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili.

Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari baš nisu takve. Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi proizvode svakodnevicu koje se niko kroz koju godinu neće ni sećati. Sam Toma je govorio da je vreme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj ništa drugo do ulaganja u sećanje. Treba da razmislimo čega ćemo se sećati u životu. Ovaj film govori o tome, istakao je Joksimović. 

Film „Toma” predstavlja biografsku sagu, ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umetnika, već i o ljudima koji su činili njegov život i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pesama koje i danas žive. Ovo će biti priča o jednom vremenu, koje su obeležili umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, čuvenog Tozovca i Cuneta, Lepe Lukić i Kamala Montena.

Uz Milana Marića, glavnu ulogu imaće i glumica Tamara Dragičević kojoj je povereno da na najbolji način tumači lik kafanske pevačice Silvane Armenulić, koja je otpevala čuvenu pesmu, koju je Toma napisao - „Šta će mi život”. Glumica je pred početak snimanja rekla da joj se čini da nikada do sada nije imala ovakvu vrstu odgovornosti, zbog čega je priznala da je posebno uzbuđena.

S obzirom na to da mi je povereno da igram ženu čiji su glas i pesme i dan danas prisutne u najvažnijim uspomenama i događajima gotovo svake porodice u regionu. Približiti se njoj i svemu onome sto je ona živela i bila je neverovatan izazov,  izjavila je glumica Tamara Dragičević.

Inače, projekat „Toma” realizuje se u saradnji sa „Telekom Srbijom” i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine. Na konkursu Filmskog centra Srbije film „Toma” je dobio 45 miliona dinara. Snimanje je započeto u Valjevu, a ekipu očekuju i snimajući dani u Vojvodini. Kako saznajemo, ekipa će snimati i u Novom Sadu, Zrenjaninu, ali i u selu Dolovo i to u kući kojoj su do sada već snimljeni neki filmovi, dokumentarna ostvarenja, ali i muzički spotovi.

U medijima se još početkom godine šuškalo da će se snimati projekat o životu Tome Zdravkovića. Ranije je objavljeno da će to biti serija kroz koju je Željko Joksimović poželeo da sumira život čuvenog pevača, koji je obeležio 20. vek. Šuškalo se da je produkcija bila na velikim mukama prilikom odabira glumaca za uloge, ali i da će Tomu u filmu igrati glumac Goran Bogdan. Jedna od pretpostavki je ranije bila da bi u ulozi Silvane Armenulić mogla da se nađe i neka afirmisana srpska pevačica.

Dragan Bjelogrlić je ranije za „Blic“ otkrio da su na ideju o snimanju filma o Tomi Zdravkoviću došli pevač Željko Joksimović i njegov menadžer Bane Obradović, koji su mu i ponudili da zajedno realizuju ovaj projekat. Tada je istakao da im je zahvalan jer su mu, kako je naglasio, omogućili da otkrije jedan nesvakidašnji neobičan i inspirativan svet u kojem je živeo i stvarao Toma Zdravković.


Stihove posvećivao nesuđenim ljubavima

Toma je rođen u Aleksincu, a preminuo je u Beogradu. Do kraja života je živeo boemski. U Leskovcu je u Gradskom parku postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce u kojem je odrastao nalazi se spomen-ploča s natpisom „Dao sam vam dušu svoju...” Iako nas je pevač napustio pre 29 godina njegove pesme i danas su žive i rado se pevaju, a bez njih retko koje slavlje može da prođe. Gotovo sve njegove pesme su autobiografske, a pevač ih je neretko posvećivao nesuđenim ili neuzvraćenim ljubavima. Tako je čuvene stihove „Ja ispijam čaše bez prestanka i šapućem Danka, Danka volim te” posvetio čuvenoj prezenterki vesti Danki Novović. Među njegove najveće hitove ubrajaju se pesme „Da l’ je moguće”, „Ej, Branka, Branka”, „Dotak’o sam dno života”, „Kafana je moja sudbina”, „Kiša je padala”, „Evo, već je jesen, a tebe još nema”...


Mi u celoj našoj kinematografiji nemamo mnogo, odnosno imamo neobično malo, biografskih filmova i serija. Film i serija "Toma" će biti priča ne samo o Tominom životu, već i o ljudima koji su doskoro bili tu pored nas. Nama se čini da su još uvek tu, mi živimo sa refleksijom njihovih života i njihovih dela, ali oni su nažalost otišli, a sa njima je zauvek otišlo i jedno neponovljivo vreme. Ovo će biti priča o tom vremenu, rekao je za „Blic” Dragan Bjelogrlić.

Povodom snimanja tog filma oglasila se i supruga Gordana Zdravković, koja je medijima rekla da je ponosna što su Joksimović i Obradović došli na ideju da snime film o njenom suprugu.

To će biti izvanredan projekat. Ja neću da glumim, ali ću svakako da pomognem u vezi s anegdotama. Reditelju ću da ustupim Tomina odela koja je nosio, a ako budu želeli, scene mogu da se snime i u našoj kući –  rekla je u jednoj od izjava njegova supruga Gordana.

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar