Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Ne znamo ništa o "završnom sporazumu"; Smanjili smo efekat krize

30.07.2020. 10:19 12:05
Piše:
Foto: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video

BEOGRAD: Politika Srbije je očuvanje mira i stabilnosti za svoje građane i ceo region i zato smo prihvatili da suštinski učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, o našim odnosima sa Prištinom, kako bi se rešili viševekovni problemi, u najboljem interesu Srba i Albanaca, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Zato je naša delegacija koju predvodi Marko Đurić apsolutno pripremljena za razgovor o svim ekonomskim pitanjima, interno raseljenim i nestalim osobama", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je istakao da će Beograd biti spreman da preduzme korake na otvaranju naših arhiva, ali će tražiti da i tzv OVK sama otvori svoje arhive, jer je važno da porodice nestalih dobiju zadovoljenje i pravdu.

Važno je i da se vrate raseljeni, istakao je Vučić i ukazao da je povratak interno raseljenih sa KiM najniži na svetu, svega 1,9 odsto.

Dodao je da je Beograd po pitanju ekonomije apsolutno zainteresovan za razgovor, kako bi se našao način za potpuno slobodan protok roba usluga, kapitala i ljudi.

"To je nešto što čini napretka u 21. veku i verujem da uz njihovu volju i evropskih predstavnika", rekao je Vučić.

Uspeli smo da smanjimo negativni efekat korona krize

Vučić je istakao da će Vlada Srbije usvojiti nove mere pomoći privredi kako bi se smanjio uticaj korona krize.



On je naveo da novi paket mera podrazumeva moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.



U paketu su i direktna davanja isplata u vrednost oko 37 milijardi dinara, to su 60 odsto minimalne zarade za dva meseca i 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća.



"Plus imaćemo jednokratno 120 odsto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je ukupno oko 560 miliona evra. Sa svim merama koje smo do sada preduzeli koje su nas koštale 3.072.000.000 evra, jer su samo garantne šeme 1.023.000.000 evra", rekao je predsednik.



Od je podsetio da je pomoć poljoprivredi bila oko 100 miliona evra, u kulturi 25 milijardi dinara za 2.353 slobodna umetnika i u turizmu 2,8 milijardi dinara.



"Uspeli smo da smanjimo efekat korona krize merama pomoći privredi i uz dobru monetarnu politiku Narodne banke. Nama je međugodišnja inflacija u junu bila 1,6 odsto što je bolje i u granicama propisanog od najvećeg broja evropskih zemalja", naglasio je on.



Napominje da su rejting agencije ogromnom broju zemalja smanjivale, uglavnom na negativno, a da je Srbija po tom pitanju ubedljivo najbolja u regionu, kada se poredi sa Albanijom, Crnom Gorom, BiH, Albanijom, Severnom Makedonijom, Grčkom.



Predsednik je rekao da je za Srbiju važno što je stanje u poljoprivredi dobro, da poljoprivreda učestvuje u BDP-u 9,8 odsto, a da se ove godine očekujemo i 10 odsto.



"Ovo je izvanredna godina za ratarske kulture - pšenjicu, kukuruz, soju, suncokret. Očekujemo najveće prinose i najbolje rezultate poslednjih nekoliko decenija. Imaćemo pšenice, kukuruza i mnogo toga za izvoz", naveo je on.



Napominje da je bilo problema sa cenom višnje koja je prešla u drugu klasu, ali da će zamoliti Vladu Srbije da pomognu višnjarima.



"Poljoprivreda je na izvanrednom nivou. Moraćemo da pomažemo govedarima koji su pogođeni damping cenama koje je Turska preduzela", naglasio je on.



Za Srbiju je važno, kako je rekao, da drži stopu javnog duga oko 60 odsto i da se neće dozvoliti da se vrati na 79 odsto.



"Merama fiskalne konsolidacije uspeli smo da vratimo Srbiju u normalu, da bi danas u teškim uslovima mogli da pomognemo privredu", zaključio je on.

Srbija će biti meta ali radimo temeljno

„Bili smo i bićemo suočeni sa brojnim pritiscima i to nije novost, jer je Srbija na raskršću puteva, ne samo geografski, već na mestu na kojem se sudaraju različiti politički interesi velikih sila, ali i zemalja iz regiona, ukazao je danas predsednik Aleksandar Vučić.



Nisu svi uvek radosni ako je Srbija uspešna, podvukao je Vučić i dodao da će upravo zato brojni pritisci biti usmereni ka Srbiji.



"Srbija će biti meta oštrih kritika i napada, jer je važno voditi tu vrstu borbe protiv naše zemlje. Ali, važno je da građani znaju da mi radimo u skladu sa planovima, ozbiljno i temeljno i da ćemo da čuvamo mir i tako što ćemo biti sve jači i snažniji ekonomski, što će nam omogućiti jačanje i u svakom drugom smislu", rekao je Vučić.



Kada ste jači, i politički i vojno, svako ko razmišlja o eventualnoj pretnji vojnom agresijom na Srbiju, dobro će razmisliti pre nego što nešto preduzme, naglasio je predsednik.



Dodao je da je zadovoljan preduzetim merama, ekonomskim napretkom, rastom industrijske proizvodnje, iako, kaže, nikada ne može da bude srećan budući da se suočavamo sa teškom krizom izazvanom zaraznom infekcijom.



"Ali, borimo se, predaja nije opcija. Pobedićemo i uveren sam da će svi brojevi, od ponedeljka biti bolji, i to ne samo oni vidljivi na prvi pogled, već i oni koje dobijamo od lekara, o broju pacijenata koji otpuštaju i primaju u bolnice... Nije vreme za opuštanje, moramo da poštujemo mere i, ako tako bude, znaćemo da je talas prošao", rekao je Vučić.

Odluka o auto-putu "Vožd Karađorđe"

Danas se donosi odluka o izradi projekta za autoput "Vožd Karađorđe", najavio je predsednik Vučić.



"To će biti jedna od magistrala koja će centar Šumadije spojiti sa istokom Srbije", rekao je Vučić.



Dodao je da se sad u Srbiji grade tri autoputa, a da će do decembra biti pokazane hiljade regionalnih i lokalnih puteva, u koje će biti uložen ogroman novac.



"To je ono što pravi drugačiji životni standard, kao i domovi zdravalja, bolnice...", rekao je Vučić.

Budžet Srbije zdrav, pripremljen za mere

Vučić je rekao da je budžet Srbije zdrav, kao i kompletan fiskalni i monetarni sistem, i da je u potpunosti pripremljen da izdrži mere pomoći privredi, ali i investicione planove.



"Da li mi danas imamo težu situaciju u PIO fondu i RFZO? Naravno da imamo - korona je. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja se nije drastično zadužila, a mi to držimo pod kontrolom", rekao je Vučić.



On je naveo da je stopa javnog duga skočila u svim zemljama, da je Belgija na 120 odsto javnog duga u odnosu na BDP, a da je "neuspešna Srbija" na 57 odsto BDP-a.



"Sve mere pomoći privredi i sve što je planirano da uradimo, kada to uradimo, bićemo na 60 odsto javnog duga", zaključio je on.

Bićemo među prvih 20 koji će da plate vakcinu

Vučić je istakao da je Srbija u razgovoru sa predstavnicima dve zemlje, to jest dve kompanije, koje rade na vakcini, te da ćemo biti među prvih 20 zemalja koje će vakcinu da plate.



„Pokušaćemo besplatno da damo stanovništvu vakcinu. Neki najavljuju velike cene, i nadam se da će biti niže. Zamislite da moramo da potrošimo 500 miliona za vakcine. Ali svakako to je jeftinije nego što smo potrošili do sada“, objasnio je on.



Kazao je da će Srbija dati sve od sebe da ne bude poslednja u tom krugu, što, kako konstantuje, govori o posvećenosti srpskih vlasti.

Ne podržavam odlazak sprskih predstavnika u Knin

Predsednik Vučić je rekao da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi "Oluje" u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.



"To za nas nije traumatično iskustvo, već težak zločin etničkog čišćenja", rekao je Vučić i dodao da se Srbija zalaže za bolje odnose sa Hrvatskom, ali da oni ne smeju da budu ponižavanje Srba i srpskog naroda.



"Ne znam kakvu odluku će doneti, ali naše je da kažemo da ne možemo taj gest da podržimo", rekao je Vučić povodom poziva srpskim predstavnicima od strane hrvatskih zvaničnika.



"Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz poštovanje svih žrtava", poručio je.



Vučić je napomenuo da smo i Crnogorcima i drugima zamerali što su to ranije činili, ali je istakao i da ako Srbi i donesu takvu odluku da učestvuju neće ih nazivati izdajnicima.



Kaže da je razgovarao i sa Miloradom Pupovcem, i podseća da su Srbi iz okruženja postigli dogovor da nikad ne idu jedni protiv drugih.



"Možemo da se razlikujemo, ali da budemo zajedno i budemo jedinstveni i čuvamo zajedništvo našeg naroda, ma gde da živi", istakao je Vučić.



Vučić je rekao da se može staviti cvet gde su bila stradanja i Hrvata ili srpskih civila u Oluji, ali da je ovo nešto drugačije i da bi dalo bi neku vrstu legaliteta takvom etničkom čišćenju.



Dodao je da oni ipak žive tamo i da će imati podrsku Srbije.

Civilni sektor mora da bude jak, ali i zakoni da važe za sve

Predsednik Vučić je istakao je da je važno da civilni sektor bude jak u Srbiji i da se vodi računa o tome, ali je, kako je naveo, isto toliko važno da zakoni važe jednako za sve.



Na pitanje kako vidi burne reakcije nevladinog sektora zbog kontrole novca, kao i reagovanje ambasade Sjedinjenih Država da "deluje da je reč o selektivnoj akciji" Uprave za pranje novca, Vučić kaže da je kod nas uvek sve politika.



Ukazao je da ne može biti razlika kad je reč o primeni zakona.



U tom kontekstu kaže da ga je jutros nazvao jedan od ministara i pitao zašto je i on na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca.



Primećuje i da je uvek potrebno da se "digne dreka" kako bi se dobilo više novca od donatora.



"Kad god su navodno ugroženi, stigne im malo više para", kazao je Vučić, komentarišući reagovanja nevladinog sektora.



Kako je kazao, on do sada nije to komentarisao, ali čekao je da ponovo bude proglašen krivim za nešto što se događa u Srbiji.



Komentarišući kako se u svemu vidi njegova krivica, uz besmislene argumente, pozvao se na primedbu Milana Antonijevića iz Fondacije za otvoreno društvo da će spomenik Stefanu Nemanji imati "okrenutu pozadinu satu na železničkoj stanici".



"Zamislite, okrenućete pozadinu...Pa šta da radimo za Knjazom Mihajlom, čiji je spomenik okrenuo pozadinu Narodnom muzeju? Šta da radimo sa spomenikom Pobednika, kome je okrenuta pozadina celom Beogradu? I oni koji su bili protiv fontane na Slaviji - da ih je pitao neko šta fali fontani, niko ne bi znao da kaže, iako je prethodni kružni tok bio ružan", objašnjava Vučić i dodaje da morate da se naviknete da uvek budete krivi.

BG ne zna ništa o "završnom sporazumu", EU ne demantuje Hotija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bio iznenađen izjavom premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija da je u Briselu počelo pisanje završnog sporazuma, navodeći da Beograd ne zna ništa o tome.

"Bio sam iznenađen tom izjavom, što niko nije demantovao iz Brisela, demantovali su samo pisanje naših novina, koje su samo mogle da prenesu izjavu Avdulaha Hotija", rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Predsedništvu Srbije.

Vučić kaže da Beograd želi da pregovara o temama koje su stavljene na sto i da će tražiti da se razgovara i o neispunjavanju onoga što je dogovoreno i potpisano u aprilu 2013. godine, a to je Zajednica srpskih opština.

"Odmah da kažem, ne zanima nas šta je u skladu sa kosovskim ustavom, pošto onda ne treba ni da razgovaramo, ako sve mora da bude usklađeno sa kosovskim ustavom onda bi mogli da primenjuju samo ta prava, ali onda nemojte da razgovarate sa nama o bilo čemu drugom", rekao je Vučić.

Kaže da je Beograd u dobroj veri prisutan u Briselu i da želi ozbiljne, konkretne razgovore.

"Ali, ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje kojem će svakog bogovetnog dana da ponavljaju kako samo treba da priznamo nezavisno Kosovo, a dobićemo ništa, onda mislim da je to vrlo pogrešan put i da nas nigde neće odvesti", rekao je Vučić.

On je kazao da, što se tiče KiM, predstoje teški dani, da je Srbija spremna za kompromis, ali da joj ne pada na pamet da prihvati bilo šta što nije kompromis.

Industrijski rast u junu 2,6 odsto viši nego prošlog juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će privredni rast Srbije za drugi kvartal 2020. godine biti jedan od najboljih, ne samo na evropskom nivou, već i na svetskoj ravni.

"U junu 2020. industrija je povećana za 2,6 odsto u odnosu isti period prošle godine što je malo čudo i neverovatan rezultat", naglasio je Vučić.

Kako je kazao, očekivanja zbog korona virusa i posledica pandemije su da Srbija neće imati dvocifreni pad rasta u trenutku kada će 90 odsto evropskih zemalja imati pad od minus 12 ili minus 14 odsto.

"Naše procene su da ćemo imati minus 9,9 odsto, ali ja danas mogu da vam kažem da će biti i od toga bolje i do kraja godine očekujem rast, kada u decembru bude vakcina na raspolaganju", naglasio je predsednik.

Istakao je da je ubeđen da će Srbija biti najbolja u Evropi sa rastom oko nule.

"Mnoge zemlje u našem okruženju i EU ići će na minus 10 i 12 i to će nam dati ogromnu prednosti i zamajac za godine koji dolaze", rekao je Vučić.

Dodao je da će morati dodatno da se pozabavi sa sektorom rudarstva i električne energije, te da se vidi šta može na tom polju da se uradi u narednom periodu, kako bi se ostvarili takođe značajni rezultati kao u drugim privrednim oblastima.

Poručio je da prati brojeve vezane za pandemiju korona virusa i naglasio da se vidi da se postižu rezultati kada su građani disciplinovani, a zahvaljujući napornom radu, kako je kazao, fantastičnih lekara i sestara.

"Moja je molba ljudima da uvek provere koliko se testiraju u drugim zemljama, pa tako da upoređuju podatke. Jer, ako testirate 100 ljudi nećete imati više od 20 zaraženih, ali, ako testirate 10.000 jasno da će te imati veći broj", objašnjava on.

Naglašava da je cilj da se izleče ljudi.

"Svega četiri zemlje testiraju više od Srbije. Mi testiramo najviše da bismo pokušali da sačuvamo nečije živote", kaže on i podseća da se događaji na geopolitičkom planu kao što su strukturalne i ekonomske promene danas odvijaju brže nego nakon Drugog svetskog rata.

Autor:
Pošaljite komentar