Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Herezu počinje sezona u motociklizmu - Moto GP: Mark Markez i Honda prvi favoriti

19.07.2020. 11:01 11:04
Piše:
Foto: FoNet

Posle Formule jedan svoju sezonu počinju i motociklisti, doduše one slabije kategorije odvezle su jednu trku u Kataru  ali bez Moto GP -a nema uzbuđenja.

Kao i prošle sezone Repsol Honda i Mark Markez su glavni favoriti, međutim, mnogfi oghromne šanse daju i Dukatiju i Andrei Doviciozou. Interesantno da će u Hondi pored Marka Markeza vodziti i njegov mlađi brat Aleks, koji najavljuje da će i u Moto GP - u biti izuzetno agresivan. Naravno kao i uvek mnogo se očekuje od Valentina Rosija, međutim, pitanje je koliko u ovom trenutku može vremešni “doktor”. Što se ostalih tiče verovatno će svoje role imati  Danilo Petrući u Dukatiju, kao Maverik Vinjales u Jamahi, a iznenađenja mogu napravioti i Žoan Zarko, Fabio  Kvartarao u Petonasu, kao Kral Kračlo u LCR Hondi.

Dakle, fabrički timovi Dukatija i Repsol Honde će se najverovatnije boriti za šampionsku titulu i u 2020. godini, a zanimljivo je da je Andrea Doviciozo u šest međusobnih duela sa Markom Markezom čak pet puta izašao kao pobednik. Andrea Doviciozo je takođe vlasnik najveće brzine razvijene u Moto GP šampionatu i to je učinio na čuvenom „Muđelu” kada je vozio 356.7 km/h na onom pravcu između poslednje i prve krivine.


Kvartararo rekordom do pol pozicije

Vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo bio je najbrži u kvalifikacijama. Na samo minut i po kre kraja kvalifikacija delovalo je kao da će Mark Markez imati pol poziciju na prvoj trci sezone ali je fantastičan brzi krug vozio Maverik Vinjales. Sa 1:36:844 bio je brži od aktuelnog svetskog šampiona i postavio najbolje vreme, a onda je Fabio Kvartararo sa Petronas Jamahe pokazao koliko je ozbiljan u nameri da svima pomrsi račune i bio najbrži u Španiji.

Četvrti je bio Frančesko Banjaja, peti Džek Miler, šesti Kal Kračlou, pa Pol Espargaro, zatim Doviciozo, Rins, Morbideli i tek 11. je bio Valentino Rosi, a iza njega ostali su Đoan Mir, Binder, Petrući, Nakagami, Aleš Espargaro, Oliveira, Smit, Rabat, Zarko, Aleks Markes i Lekuona.

Andrea Doviciozo je u brzom krugu doživeo pad, isto kao i Džek Miler dok je najgore prošao Aleks Rins, koji je doživeo zaista jeziv pad sa Suzukija i lekarska ekipa će ga pregledati i videti ima li ozbiljnijih povreda za mladog Španca.


Fabio Kvartararo je još jedan talenat koji može da „pomrsi račune vanzemaljcima”, ako to ne učini u 2020. godini, verovatno će u 2021. kada bude otišao u fabrički tim Jamahe, a umesto njega u Petronas dođe ikona ovog sporta Valentino Rosi.

Da, Valentino Rosi će napustiti Jamahu i postati deo Petronas Jamahine čete, dok se očekuje da u 2021. godini dobijemo još jedan transfer, a to je transfer Džeka Milera u Dukati iz Pramakovog tima.

On će biti silno motivisan kako bi postao treći Australijanac u Dukati Korsu posle Kejsija Stonera i Troja Bejlisa.


Aleks Markez menja Lorenca

Marku Markezu je ove godine timski kolega njegov mlađi brat Aleks, koji je dobio mesto posle odluke Horhea Lorenca da se povuče godinu dana pre isteka ugovora. Međutim, aktuelni šampion Moto2 kategorije će se u fabričkom timu Honde zadržati samo godinu dana, pošto će ga zameniti Pol Espargaro, a on će karijeru nastaviti u LCR timu.


Što se konstruktora tiče KTM fabrički tim će definitivno biti pod lupom ove godine, došli su sa najavama o velikim ambicijama. Slično je stanje i sa Aprilijom koja se posle dužeg vremena vratila u svetski šampionat, dok smo videli koliko je lestvicu visoko podigla Petronas Jamaha, što sa talentovanim vozačima, što sa genijalnim inženjerima i spretnim mehaničarima. Sezona počinje u danas u Herezu i tu će se voziti i druga trka. Potom se karavan seli u Češku u Brno (9. avgust), a sedam dana kasnije na programu je trka u Austriji na „Redbul ringu”, a kao i formuli jedan nedelju dana kasnije i motiorciklisti će voziti VN Štajerske na istoj stazi. Potom je na programu Mizano u (13. septembar), a sedam dana kasnije na istoj pisti gledaćemo VN Emilija Romanja. pa 27. septembra biće na programu Katalunja, pa 11. oktobra Le Man u Francuskoj i onda imamo četiri vikenda u Španiji. Prva dva u Aragonu, 18. i 25. oktobra, a druga dva u Valensiji 8. i 15. novembra. Što se tiče trka u Sjedinjenim Državama, Argentini, Tajlandu i Maleziji, o njihovom održavanju će konačna odluka pasti najkasnije 31. jula. U međuvremenu promenila su se i neka pravila . Više nećemo imati kao kaznu start trke iz „Pit lejna”, već će to biti dva „duga kruga”. kada je vozač kažnjen ima određenu rutu kojom vozi koja mu produžava krug za 3 do 5 sekundi. Zahvaljujući” šefu Dukatija, Điđiju Dal’ Inji imamo mnogo stroža pravila u sektoru aerodinamike, pa su pravila koja su bila podeljena na sektore sada su ujedinjena i mere su pooštrene za sve trke, osim za Filip Ajlend, gde su određene modifikacije u vidu spojlera na donjem delu dozvoljene zbog bezbednosti vozača.

Takođe, metalni štitnici za kolena su zabranjeni, a što se tiče pneumatika i dalje će Mišelin biti glavni. Biće tu još dosta promena, ali najvažnije ipak da šampionat počinje. 

G. K.

Autor:
Pošaljite komentar
Otkazan početak Moto GP sezone

Otkazan početak Moto GP sezone

02.03.2020. 10:45 10:48