Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Policija potisnula demonstrante, situacija mirna u Beogradu

10.07.2020. 20:45 00:09
Piše:
Izvor: ANDRIJA VUKELIĆ

BEOGRAD: Nakon što je policija uklonila demonstrante koji su probili zaštitnu ogradu i probili se do samih vrata Narodne skupštine, deo učesnika protesta povukao se ka Trgu Nikole Pašića, gde je situacija za sada, oko 23 sata, mirna.

Pojedini demonstranti tim trgom šetaju, a većina sedi na klupama i oko fontane ili stojeći gleda u pravcu Narodne skupštine, odakle se povremeno ponovo čuju petarde.



Među okupljenima uglavnom su mladi koji komentarišu večerašnja dešavanja na protestu.



Atmosfera ispred samog parlamenta je na momente napeta, pa se na momente smiri, a s vremena na vreme, neko od demonstranata baci petardu.



Okupljeni uzvikuju "Srbija, Srbija", "Kosovo je srce Srbije".



Jedna grupa demonstranata je u nekom momentu okrenuta ka masi ispred parlamenta uzvikivala "Ne damo svetinje".



Pripadnici Žandarmerije stoje iza njih i ne reaguju.



Atmosfera u Pionirskom parku je znatno mirnija.

Nakon suzavca, deo demonstranata pobegao ka Trgu Nikole Pašića

Na protestu ispred Narodne skupštine oko 23 sata ponovo su počele da lete baklje i petarde, a policija je bacila suzavac nakon čega je deo demonstranata počeo je da beži u pravcu Trga Nikole Pašića.



Neki od njih nose gas maske, a pojedini se se vratili na trg i posmatraju šta se dešava ispred republičkog parlamenta.



Svega 15-ak minuta ranije situacija na Trgu Nikole Pašića bila je potpuno mirna.

Policija raščistila plato ispred Skupštine Srbije

Oko 23.10, nakon što su više od jednog sata mirno sedeli ispred Skupštine Srbije, tik do kordona policije, demostranti su počeli ponovo da bacaju baklje, petarde i flaše na snage reda.



Tom prilikom povređen je jedan policiajac koji je pogođen kamenom u nogu, a policija je krenula u akciju 10 minuta kasnije.



Demonstranti su najpre potisnuti sa stepenica Skupštine na plato ispred skupštinskog zdanja bez upotrebe sile, ali je iz Kosovske ulice došla još jedna jedinica žandarmerije koja je potisnula demonstrante uz Bulevar Kralja Aleksandra i napravila kordon na raskrsnici sa ulicom Kneza Miloša.



Jedna grupa demonstranata je otišla ka Trgu Nikole Pašića, a druga u Pionirski park i prema ulici Kralja Milana.



Demonstranti su se povukli i sa Trga Nikole Pašića, a trenutno je veliki broj policajaca skoncentrisan ispred Skupštine Srbije, na gotovom praznom platou ispred skupštinskog zdanja.

Lomili kamere ispred Skupštine, nacistički pozdrav Zig hajl

Četvrto veče protesta protiče uz sukobe radikalnih demonstranata sa policijom, a nekoliko izgrednika sa fantomkama polomilo je nadzorne kamere ispred Skupštine, a jedan od njih snimljen je kako podiže ruku u nacistički pozdrav.



Nakon što je primetio da je u centru pažnje, momak je u više navrata ponosno podigao ruku u nacistički pozdrav "Zig hajl", koji je poznat iz vremena nacističke Nemačke.



Ovaj snimak izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.



"To su ti rodoljubi za koje smo svi mi izdajnici", "Nacistički pir", "Đubrad jedna", samo su neki od komentara koje izazvao potez ovog demonstranta.

Dvoje novinara Bete povređeno, napadnuti i drugi izveštači

Dvoje novinara agencije Beta povređeno je tokom večerašnjeg protesta i prevezeno u Ugrentni centar.



Oni su oko 22 sata kolima Hitne pomoći dovezeni u Urgentni centar, zbog povreda zadobijenih tokom protesta koji se održava na platou ispred Narodne skupštine.



Najnasilniji demonstranti večeras su bili agresivni prema novinarima i snimateljima.



Oni su prilikom napada na skupštinu nasrnuli i na novinarke Tanjuga, pokušali da ih udare, uz psovke.



Bilo je napada i na novinare drugih redakcija.

Uhapšen sin Petra Škundrića

BEOGRAD: Pri pokušaju upada u Skupštinu Srbije, večeras je uhapšen Vladimir Škundrić, sin Petra Škundrića, bivšeg SPS ministra rudarstva i energetike, preneo je "Blic".



Kako se tvrdi, on je pokušao da upadne u Skupštinu sa bejzbol palicom.



Škundrić je uhapšen zajedno sa grupom huligana, koja je lomila prozore na zgradi Skupštine, imao je masku i bejzbol palicu kod sebe, a policajcima je rekao da je sin Petra Škundrića, savetnika ministra i predsednika SPS Ivice Dačića, navodi Blic pozivajući se na neimenovani izvor.

Policija kontroliše pristup parlamentu

BEOGRAD: Demonstranti su oko 21.30 gađali policiju flašama i bacali baklje na policajce, koji su napravili živi zid ispred vrata Skupštine.

U jednom trenutku video se samo dim ispred ulaza u parlamenta.



Pripadnici Žandarmerije su postrojeni duž glavnog celog ulaza u Skupštinu, jedan deo ispred samih vrata, a drugi između dva niza stepenica.



Građani koji se nalaze u Pionirskom parku stoje mirno i gledaju šta se dešava ispred vrata Skupštine.

Ponovo pokušaj nasilnog upada u Skupštinu Srbije

BEOGRAD: Nekoliko desetina pripadnika desničarskih organizacija okupilo se danas oko 19.00 sati ispred Skupštine Srbije, uprkos kritičnoj epidemiološkoj situaciji u Beogradu i epidemiološkim merama koje uključuju i zabranu organizovanog okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom. Oni su oko 21.30 nasilno pokušali da uđu u zdanje Skupštine. Ubrzo potom na ulazu u parlament, formiran je kordon policije.

Pred skupštinom je i Srđan Nogo.



Sede na žardinjerama i pored zaštitne ograde, koja ih deli od parlamenta, a na koju su postavili transparnet na kome piše "Kosovo je Srbija", "Nema podele, nema predaje" i "Krim je Rusija".



Na stepenište te institucije u jednom trenutku došli su pripadnici policije, ali su se posle nekoliko minuta sklonili.



Policija je raspoređena na Trgu Nikole Pašića i oko parlamenta, a najviše ih je na ulazu iz Kosovske ulice.

Tenzije pred skupštinom, u jednom trenutku oborena ograda

Ispred Skupštine Srbije oko 20.40, demonstranti okupljeni uz zaštitnu ogradu gađali su plastičnim flašama sa vodom i limenkama, obezbeđenje u civilu, a u jednom trenutku oborili su zaštitnu ogradu.



Jedan od učesnika protesta pozvao ih je da se smire i povuku od zaštitne ograde, što su oni učinili, ograda podignuta, ali je nastavljen verbalni sukob, a ka obezbeđenju je poletela još neka flaša.



U grupi koja je oborila ogradu je bio i Srđan Nogo.



U jednom trenutku, jedan mladić je preskočio ogradu i došao na stepenice skupštine i rukama pozvao okupljene da mu se pridruže, što niko nije učinio, te se on vratio preko ograde.



Potom je još jedan demonstrant, sa majicom Obraza, preskočio zaštinu ogradu, ali ga je vratio drugi učesnik protesta.



Prethodno je grupa, koja se predstavlja kao ratni veterani, zajedno sa pripadnicima Inicijative "Ne damo Kosovo" pročitala svoje zahteve, među kojima su ostavke predsednika, ministra policije i direktora policije zbog upotrebe prekomerne sile, zatim da se dijalog o KiM vrati u SB UN i da se poštuje rezolucija 1244.



Nakon čitanja zahteva došlo je do manjeg incidenta kada je jedan od učesnika protesta udario jednog od veterana, ali su se strasti brzo smirile, mada i dalje ima tenzija ispred skupštinsih stepenica.

Svađa desničara i levičara

Ispred Narodne skupštine se oko 19.30 sati dogodio incident kada su se verbalno sukobili desničari, koji, prema transparentima, "brane" Kosovo i Krim, i levičari, koji, kažu, dolaze da "podrže lekare" u borbi protiv korone.



Predstavnici levog bloka nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Zdravstvo dostupno svima", i delili papire na kojima su ispisali zahteve, među kojima je i zahtev da vlast odustane od uvođenja policijskog časa tokom trajanja epidemije.



Jedan od njih, mladić iz grupe levog bloka u megafon je govorio da su došli da daju podršku medicinskim radnicima, a onda su mu prišli desničari i usledila je rasprava ko koga predstavlja i ko predstavlja narod.



I jedni i drugi, inače, ignorišu zabranu okupljanja kao epidemiološku meru, i, uglavnom, ne nose maske.

Poruke i transparenti: Od Kosova, preko Kineza, do sv. Save

Nešto posle 20.00 časova, na platou ispred Skupštine Srbije okupljenima na večerašnjem protestu obratili su se predstavnici inicijative Ne damo Kosovo i Metohiju, koji su prvo pozdravili aplauzom Damnjana Kneževića koji je pušten iz pritvora, nakon što je priveden prve večeri protesta.



Knežević je bio priveden, kao jedan od inicijatora upada u Skupštinu.



Preko puta, na obodu Pionirskog parka, pojavio je i Vuk Jeremić.



Osim učesnika iz raznih politčkih grupacija, i transparenti pokazuju svu šarolikost usmerenja prisutnih, pa i zahteva, a najmanje je onih vezanih za epidemiju korona virusa i mere njenog suzbijanja.



Naprotiv, tako oni koji oko 20.30 dolaze, u sve većem broju, pred skupštinu, u park, kao i na Bulevaru kralja Aleksandra, nose transparente na kojima piše: "Neću da radim za Kineze", "Ostavke, istina", "Neću da budem jeftina radna snaga", "Vučiću gde ti je maska".



Okupljeni nose i zastave Srbije, a ispred Skupštine postavili su platna sa slikama Svetog Save i pokojnog patrijarha Pavla.



Demonstranti uzvikuju "Kosovo je srce Srbije", "Kosovo je Srbija" "Nema predaje" i traže ostavku predsednika Srbije.



Do sada, osim manjih verbalnih sukoba nije bilo većih tenzija, a za razliku od juče kada su učesnici sedeli i mirno protestovali, danas stoje i pevaju pesme o Kosovu.

Kolona zaustavljena pre izlaza na auto-put za Beograd

NOVI SAD: Nekoliko stotina demonstranata kordon policije zaustavio je večeras oko 21 sat na prilaznom putu za izlaz na autoput Novi Sad - Beograd i onemogućila ih da blokiraju autoput.



Svi prilazni putevi koji vode na put za Zrenjanin ili auto-put su blokirani.



Nekoliko desetina automobila bilo je blokirano na raskrsnici kod mosta Dunav-Tisa-Dunav, preko kojeg je kolona prethodno prošla.



Vozači i putnici bili su zbunjeni, odnosno nisu znali šta je razlog blokade, a policija koja obezbeđuje ovu raskrsnicu upućivala ih je na druge pravce.



Među putnicima mahom su oni koji se vraćaju s posla, ali i šleperi koji su se uputili upravo na ovaj auto-put.



Kolona, kada je krenula, kretala se preko raskrsnice Temerinske i Partizanske ulice, a potom nastavili ka auto-putu za Beograd.



Više stotina pripadnika policije nalazi se ispred građana, a saobraćajne patrole raspoređene na svim većim raskrsnicama koje su se nalazile na ruti kojom se kolona kreće.

Demonstranti, koji su sprečeni u blokadi autoputa kod Novog Sada, ka Beogradu, krenuli su oko 21 sat nazad, u grad.



Oni su nameravali da blokiraju autoput, ali ih je kordon policije na prilaznom putu sprečio u tome.



Okupljeni su se u jednom trenutku uhvatili za ruke i prišli kordonu policije, a u prvi mah izgledalo je kao da nameravaju da probiju kordon, ali se to nije dogodilo.



Policajci su spustili štitove, a kolona je ubrzo krenula nazad, ka centru Novog Sada.



Sa demonstrantima je bila i Marinika Tepić, funkcioner Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Autor:
Pošaljite komentar
Mirni protesti u Beogradu i Novom Sadu

Mirni protesti u Beogradu i Novom Sadu

09.07.2020. 19:35 23:44