Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema "DNEVNIKA" „Libanska klopka” pelješi na bankomatima

27.06.2020. 15:00 15:05
Piše:
Izvor: Bankomat  Foto: Dnevnik.rs  

Pevačica Romana Pavić (45) i agent za prodaju nekretnina Filip M. (40) sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu, prenosi autralijski portal.

Oni su u Australiji boravili kao turisti, gde su, navodno, zapali u probleme s novcem pre nego što su smislili plan kako da „napune svoje novčanike”, izjavio je sudija Okružnog suda u Brizbejnu.

Terete se da su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba. Filip M. je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, Romana P. za 16 i oni će, osim što će morati da vrate novac, morati u zatvor – Filip M. 14 meseci, Romana P. 12, odnosno biće puštena uslovno posle tri meseca. 

Policajci su otkrili da je Filip M. najpre izviđao bankomat, da bi se dva dana kasnije vratio i s hirurškom maskom postavljao uređaje. Sudija Smit ocenio je da je ceo postupak bio veoma sofisticirano osmišljen i da je ceo sistem omogućio Filipu M. i Romani P. da nezakonito snimaju ljude koji koriste bankomate. Okrivljeni su na presude podneli žalbe, ali su one odbijene.

Takođe, policija je nedavno u Beogradu uhapsila bugarskog državljanina L. V. I. (59), osumnjičenog da je prisvojio oko 1.400.000 dinara s bankomata koristeći falsifikovane platne kartice. Njemu se stavlja na teret da je u našoj prestonici, od novembra prošle godine na bankomatima postavljao uređaj za skidanje podataka, takozvanu libansku klopku, te da je na taj način krao podatke klijenata banke s platnih kartica. Posle toga je izrađivao falsifikovane platne kartice, u koje je unosio podatke klijenata i s njima je podizao novac, saopštila je policija.

Inače, više puta smo objaljivali i upozoravali na to da neobazrivi građani mogu ostati bez plata i s očišćenim računima, pa nije zgoreg da ponovimo da je „libanska klopka” uređaj koji se namontira na bankomat na mesto gde se stavlja kartica. Nije upadljiv i laicima izgleda kao deo bankomata. Taj aparat zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna kartica i potom se skidaju pare s računa.

Mehanizam „libanske klopke” sastoji se od skimera, koji je zapravo plastično kućište kroz koje se progura kartica u bankomat, i specijalne „fleš memorije”, čija je funkcija da čuva podatke o karticama.

Pošto se naprava postavi na bankomat, za šta je potrebno samo nekoliko sekundi, ona se nakon nekoliko dana demontira. Prevarant zatim na svoj računar prebacuje podatke svih klijenata koji su u tom periodu koristili određeni bankomat i pravi falsifikovane kartice.

Što se tiče PIN kôda, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, on se uglavnom snima skrivenom kamericom, ali postoje i uređaji koji automatski pamte brojeve koji se unose nakon ubacivanja kartice u bankomat, navode nadležni iz MUP-a.

Navodno, bankomati novije generacije su, ipak, tehnološki zaštićeni od takvih krađa. Ipak, nije retkost da naši carinici, naročito uz granicu s Bugarskom, spreče pokušaje unosa tih aparata, koji liče na parče plastike koje je zakačeno na ulaz za kartice na bankomatu. 

Građanima se savetuje da uz sebe uvek imaju broj telefona putem kojeg mogu zatražiti blokadu kartice ukoliko primete neku sumnjivu transakciju jer se, po pravilu, ništa i ne može uočiti dok ne stigne poruka iz banke.

Podsećanja radi, ranije su prevaranti koristili traku iz VHS kaseta, savijenu u obliku latiničnog slova U, dužine do 15 centimetra, i ubacivali u otvor u koji ulaze platne kartice. Kada bi korisnik ubacio karticu u bankomat, traka bi je zadržala, a prevaranti, koji bi stajali u blizini, prišli bi i ponudili pomoć, uz obrazloženje da je navodno i njima kartica ostala zaglavljena u bankomatu. Tada bi tražili da korisnik ponovo ukuca PIN, koji bi zapamtili i nakon odlaska žrtve podigli novac. 

Policija godišnje otkrije na desetine zloupotreba platnih kartica na razne načine. Stručnjaci savetuju da se prilikom plaćanja kartica ne gubi iz vidokruga, PIN ne otkriva drugoj osobi, ne drži u telefonima ili na papirićima u novčaniku. Ukoliko postoji mogućnost, treba koristiti bankomat u zatvorenim prostorima, a ako se kartica zaglavi u bankomatu, obavezno treba pozovati banku.

Preporučuje se da se čuva nepoznatih osoba koje nude pomoć, a ukoliko se na bankomatu primeti bilo šta sumnjivo, ne treba ga koristiti. Na kraju, treba redovno proveravati stanje na računu.

M. Vujačić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Pevačica uhapšena zbog skeniranja bankomata u Australiji

Pevačica uhapšena zbog skeniranja bankomata u Australiji

25.06.2020. 10:58 10:59
Gračanica: Ukrali bankomat, dok su bežali pukla guma na vozilu

Gračanica: Ukrali bankomat, dok su bežali pukla guma na vozilu

09.05.2020. 11:52 11:53
S bankomata građani juče podizali u proseku po 14.000 RSD

S bankomata građani juče podizali u proseku po 14.000 RSD

08.04.2020. 14:48 14:49