Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Očekujemo nastavak dijaloga sa Prištinom, moguće već u julu

22.06.2020. 19:11 19:32
Piše:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.

„Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristranstnost u tom procesu“, rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključuio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

Lajčak: Rešiti sva otvorena pitanja, jednom za svagda

Mi predlažemo posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora za Kosovo, koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda, izjavio je večeras specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle susreta sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Upitan da prokomentariše to što u ovoj fazi SAD nude neka ekonomska rešenja kako bi se prilbižili stavovi dve strane i da li postoji mogućnost da i EU kroz neke ekonomske olakšice i ekonomsku podršku približi stavove Beograda i Prištine, Lajčak je rekao:

"To uključuje, naravno, i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa Vučićem".

Lajčak dodaje da će sveobuhvatni dijalog biti nastavljen na ono što je već dogovoreno i realizovano.

"I želimo da budemo sigurni da kada dijalog dođe do svog kraja, da imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, da nema nikakvih znakova pitanja", naglaiso je Lajčak.

Vučić: Volim pošteno, karte na sto

Volim kada pošteno iznesemo karte na sto, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom i istakao da je to bio jedan od najkonkretnijih razgovora koje je imao.

Vučić je susret i razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine okarakterisao kao otvoren i iskren razgovor, koji, zbog same teme o kojoj je govoreno, za njega kao nekoga koji predstavlja Srbiju, nije lak i prijatan.

Rekao je da ne može da otkriva detalje, dodajući da se kod nas ne dešava da nešto procuri u štampu, kao što je, konstatovao je, slučaj u Prištini „kao da žive od toga".

Ključna poruka razgovora je, kaže, da su u približavanju evropskoj budućnosti Srbije značajni razgovori sa Albancima.

„Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.


„Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija“

Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija, a štitiću je činjenicama i istinom, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ocene evroparlamentarke Tanje Fajon da je posle jučerašnjih izbora u Srbiji opao nivo demokratije.

On je na konferenciji za štampu sa Miroslavom Lajčakom u Beogradu odbacio optužbe Fajon da je dokaz za manjak demokratije i najniža izlaznost od 2.000. godine, rekao da je ćutao i sinoć i danas.

"Mene bi bilo sramota da iznosim takve neistine", rekao je Vučih i naveo da je 2012. izlaznost bila 46 odsto, znacajno niža od jučerašnje i to u vreme pandemije.

"Kada smo (Nenad) Boganović i ja imali drugi krug izaslo je 440. 000 u Beogradu, i niko se ne seća da sam pravio bilo kakav problem. Juče je za trećijnu bila veća izlaznost u Beogradu, a u Srbiji znatno veća", naveo je Vučić.

On je rekao da mi poštujemo sve evroparlamentarce i naše je da se uzdrzimo od komentara, ali je dodao da treba da pogledaju koliko su svi imali vremena da se predstave i sa kolikim rejtinzima su ušli i izašli iz kampanje.

Ukazao je da za uspeh na izborima nije vazan spot ili bilbord, već sadržaj i program koji se nude.

"A oni su govori da su mi i sin i otac i brat kriminalci, a ja nisam bogatiji ni za cent, dok oni mogu da kupe celo Dedinje i pola Beograda", kazao je Vučić.

On je rekao i da je dovoljno snazan da časno iznosi istinu, a da ga je malo stramota za ove ljude iz EU koji se ne obaveštavaju iz relevantnih izvora, već putem tajkunskih medija.

"Neka nas pozovu, mi ćemo im dati podatke pa da nas kritikuju na relevantan i ozbiljan način", poručio je predsednik.


 

Autor:
Pošaljite komentar