Izvoz voća biće težak 130 miliona dolara
Naša zemlja, očekivanja su, imaće ove sezone oko šest procenata manje voća nego lane zbog vremenskih neprilika tokom proleća, ali ćemo ga imati svakako i za domaće potrebe i za izvoz.
Zbog neodgovarajuće klime kod nas, ali i u Evropi, voće će biti skupo, ne samo na pijacama i u marketima već i u veleprodaji. Republički zavod za stastistiku nedavno je objavio da je cena voća, gledajući lanjski april i ovaj, u 2020. godini porasla blizu 50 odsto – 48,4 procenata. Stručnjak za voćarstvo iz Novog Sada prof. dr Zoran Keserović kaže da se očekuje rod od 1,2-1,3 milion tona i da će od izvoza naša zemlja zaraditi između 120 i 130 miliona dolara.
– Voće će biti skupo, zbog toga što će ga svuda biti manje, ali i zato što su se potrošači, zbog pandemije KOVID-19, okrenuli zdravijoj ishrani, pa ga, uz povrće, češće kupuju i ne pitaju za cenu – kaže prof.dr Keserović.
Pijačne tezge sve su punije trešanja, čiji kilogram na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu košta 300 dinara.
– Zasadi trešanja iz godine u godine su sve brojniji i ukoliko nastavimo da podižemo trešnjake ovim tempom, za sedam do devet godina postoji realna mogućnost da po proizvodnji budemo na trećem ili četvrtom mestu u Ervopi – kaže prof. dr Keserović, i spominje da su voćari ove sezone postigli dobru cenu u veleprodaji – oko dva i po evra kilogram.
I zasadi višanja se uvećavaju, a prof. dr Keserović kaže da naša zemlja godišnje dobije oko 65.000 tona i da će kilogram na veliko biti blizu pola evra. Kilogram višanja na pijacama sada se prodaje od 120 dinara pa naviše.
Samo u prva tri meseca ove godine prodali smo u izvoz 57.000 tona jabuka po 0,7 evrocenti, a te količine su sada, izvesno je, i veće. Jabuke tek treba da sazru, ali sada odlično izgledaju jer voćari primenjuju savremenu agrotehniku i imaju moderno podignute plataže. Godišnje naša zemlja ima oko 450.000 tona jabuka pa te količine prof. dr Keserović i sada očekuje, upravo iz razloga što veliki proizvođači slušaju savete stručnjaka.
Za razliku od jabuka, čiji rod se tek iščekuje, kajsije upravo stižu, ali prof. dr Keserović kaže da su početkom marta izmrzle, i to čak 85 odsto stabala, te da ćemo imati svega 25.000 do 30.000 tona, a možda ni toliko. Zbog toga što ih neće biti u veleprodaji, on se nada da će se kilogram na veliko prodavati između evra i po i dva evra. Na pijacama u Novom Sadu tek su počele da stižu rane sorte i prodaju se po 300 dinara kilogram. Ali svi su u iščekivanju da kajsije pojeftine jer od tog voća domaćice najviše prave pekmez.
Jagode su polako na izmaku, ali se to po ceni ne bi moglo reći jer se kilogram i dalje prodaje po 250 dinara pa i više. Naša zemlja godišnje proizvede oko 35.000 tona jagoda i od te količine oko 3.000 tona završi kod inokupaca.
Proizvođač iz Rumenke, nadomak Novog Sada, Milan Marinković kaže da su ove sezone jagode dobro rodile i da su proizvođači zadovoljni cenom.
– Kilogram jagoda na veliko za inotržište koštao je od 1,7 do 1,8 evra, što je najbolja cena u proteklih pet godina, oko 30 odsto viša – kazao je Marinković, dodajući da se rusko tržište smanjuje, a da se otvaraju veće mogućnosti za plasman u Nemačkoj, Litvaniji i Slovačkoj.
Marinković je naveo da su, u nameri da lakše dođu do kupaca, prilagodili pakovanje, pa sada jagode nude u plastičnoj ambalaži od pola kilograma, što znatno bolje prolazi kod potrošača, ali i u marketima, koji traže baš tako upakovano voće.
Z. Delić