Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POTROŠAČKO ĆOŠE – Navala u buticima na "spremu" za matursko veče

09.06.2020. 12:05 12:19
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Nakon što je odlučeno da su velika okupljanja dozvoljena, pojedine škole odlučile su da organizuju matursko veče, što je izazvalo velike gužve u novosadskim buticima odeće i obuće.

Od prošle nedelje maturanti, apsolventi, ali i svi oni koji idu na određena slavlja, poput svadbi i rođendana – najčešći su posetioci brojnih prodavnica. Iako je potražnja velika, ponuda je u pojedinim objektima i dalje mala jer neki butici još uvek nisu dobili novu robu zbog zatvorenih granica s određenim zemljama. Taj problem imaju uglavnom butici koji čekaju robu iz Turske, zemlje koja je, kako jedna prodavačica kaže, prekinula proizvodnju, zbog čega i oni sada ispaštaju. Uprkos tome, mladi se nekako snalaze jer radnji u Novom Sadu ima mnogo, kao i dva tržna centra, u kojima takođe u poslednje vreme vlada gužva.

O maturskom slavlju najviše razmišljaju devojke, koje su već uveliko zakazale termin za šminkanje, frizuru i fotografisanje. Kada je odevni predmet u pitanju, najčešće se kupuju haljine, a ima i onih koji vole da eksperimentišu sa suknjama i pantalonama. Prodavačica u jednom butiku navela je za „Dnevnik” da pravila za odevnu kombinaciju nema te da svako kupuje uglavnom ono što mu se u tom trenutku svidi. Ona je pomenula i problem s granicama, zbog čega, kako kaže, do pre koji dan nisu imali dovoljno robe.

– Gužve su počele prošle nedelje, a razgledanje je počelo još pre... srećom pa nam nova roba polako pristiže – istakla je prodavačica, koja je želela da ostane anonimna. – Za velike mature uglavnom idu duge haljine, dok se za male mature kupuju lepršavije i kraće. Pravila uglavnom nema, jedna duga zelena haljina se kupuje, evo, već treću godinu zaredom.

Kada su u pitanju cene, razlikuju se u zavisnosti od popularnosti butika, materijala, kao i kvaliteta robe, a mnogi bi i za to rekli da nema pravila. Tako kraće svečane haljine u jednom butiku u centru grada koštaju od 7.000 dinara, a za svečane pantalone je potrebno izdvojiti oko 6.000 dinara. U butiku „Versus” kratke haljine za posebne prilike staju od 4.500 do 6.800 dinara, a duže od 8.000 do 15.000, dok se obuća na štiklu u tom butiku može kupiti za oko 3.300 dinara. U prodavnici obuće „Očasioni” sandale staju od 2.700 do 3.400 dinara.

Za velike mature uglavnom idu duge haljine, dok se za male mature kupuju lepršavije i kraće

Gužva vlada i u butiku „Gracia Fashion”, gde vlada pomama za kratkim haljinama za male maturante, a za koje je potrebno izdvojiti od 2.500 do 6.300 dinara. Duge svečane haljine u toj radnji koštaju od 6.000 do 9.000 dinara, dok se obuća na štiklu na sniženju može kupiti i za 2.000 dinara. Ima i onih koji haljine traže u kineskim tržnim centrima, gde kratke haljine koštaju oko 1.500 dinara, a za one malo duže i svečanije je potrebno izdvojiti od 2.000 do 4.000.

Kratke svečane haljine staju od 4.500 do 6.800 dinara, a duže od 8.000 do 15.000, dok se obuća na štiklu može kupiti za oko 3.000

Što se tiče momaka, oni su svakako jednostavniji u izboru. Kako saznajemo od prodavaca, momci slabo kupuju ove godine, mali maturanti uglavnom traže košulje i opuštenije pantalone/farmerice, a veliki sakoe, pantalone i košulje. Ipak, ima više onih koji kupuju za neke druge svečanije prilike, a manje maturanata. U poznatom butiku „Hunter” za mušku košulju potrebno je izdvojiti 3.590 dinara, a za pantalone 3.950.

K. Ivković Ivandekić

Foto: V. Fifa

ANKETA

DA LI SE PRIPREMATE ZA MATURSKO VEČE?

Aleksandra Kulundžija:

– Naša škola još nije sigurna da li će uopšte organizovati matursko veče, a ako ga bude – obući ću belu, malo dužu haljinu. Ja se nadam da će se organizovati! Jedna mamina drugarica drži butik za haljine pa bih tamo otišla da mi uzme mere i napravi haljinu. Što se tiče štikli, planirala sam neke cipele s malom štiklom. Neke moje drugarice su već kupile sve što im treba, iako još ne znamo ni da li će se matursko veče održati.

Maša Kravić:

– Već sam spremila veoma lepu haljinu, malo je neobična, nežnoroze, dok je većina mojih drugarica kupila plavu. Haljinu sam kupila u prodavnici „Luni”. Tamo je bio dobar izbor, ali ovako nisam zadovoljna izborom u gradu jer nema mnogo stvari. Cipele sam morala uklopiti s haljinom te sam uzela crne. Cene su dobre, haljinu sam kupila na sniženju za 8.000 dinara što je odlično, dok su cipele bile oko 5.000.

Aleksa Gaćeša:

– Još ne jer ne znam da li će biti maturske večeri, a ako budem išao na proslavu u staru školu, razmisliću gde ću nabaviti stvari, možda ću uzeti nešto od rodbine, a ako budem morao da kupujem, kupiću najverovatnije u H&M-u. Košulju već imam, samo nemam sako, a i nema svrhe da kupujem sada nešto kvalitetno kada ću to sve prerasti za mesec dana. Trebalo je svakako da kupim odelo za jednu svadbu, ali ona je pomerena za sledeću godinu.

Tijana Cvjetinović:

– Da! Bila sam tužna kada su rekli da se možda neće održati, ali dobro je što se sve promenilo. Haljina koju ću obući se trenutno šije i volela bih da bude gotova za nedelju dana. Takođe sam zakazala i šminku i frizuru. Štikle sam kupila još pre dva meseca u tržnom centru u Inđiji zato što nosim veoma mali broj, a tamo ima takvih. Iz mog odeljenja se još dosta njih nije organizovalo, ali vremenom će sve kupiti sigurno.

Matija Ćupurdija:

– Koliko ja znam, maturske večeri neće ni biti, iako sam planirao da se organizujem i odem, tako da postoji mogućnost da neću ni morati da kupujem nove stvari. Ipak, postoji mogućnost da ću ići u staru školu na matursko veče i ako se to desi, kupiću u prodavnici H&M neke stvari. Najverovatnije ću kupiti farmerice, neku košulju i patike, a i ako se matursko veče ne održi, neće mi biti žao.

Neda Zatezalo:

– Mi nećemo imati matursko veče, ali to ne znači da se ja neću srediti, tako da se pripremam jer će moje društvo organizovati posebno veče kada ćemo se srediti za tu priliku. Spremila sam neku haljinu, a nedavno sam kupila cipele u tržnom centru „Big” jer je tamo najveći izbor radnji cipela. Zadovoljna sam izborom, a i moje prijateljice su već kupile sve što im treba.

K. Ivković Ivandekić

Foto: V. Fifa

Autor:
Pošaljite komentar
Maturanti osnovnih i srednjih škola ipak slave matursko veče

Maturanti osnovnih i srednjih škola ipak slave matursko veče

29.05.2020. 08:57 09:01