Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zgrada MZ Kovilj do kraja leta u novom ruhu

14.05.2020. 08:34 08:41
Piše:
Izvor: Ulica Laze Kostića u Kovilju Foto: Dnevnik.rs/V. Fifa 

Rekonstrukcija zgrade mesne zajednice u Kovilju počela je u ponedeljak i trebalo bi da bude završena za četiri meseca, odnosno do kraja leta.

U toku su pripremni radovi, a investiciono održavanje objekta, u ulici koja ime nosi po čuvenom intelektualcu, doktoru pravnih nauka, novinaru i pesniku Lazi Kostiću, koštaće gotovo 13 miliona dinara, bez PDV-a. Posao je na tenderu Gradske upravu za imovinu i imovinsko-pravne poslove, poveren grupi ponuđača, beogradskim firmama „Tesla sistemi” i „Modular”, koje će prilikom obnove morati da se pridržavaju konzervatorskih uslova i mera, koje je odredio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Lokalna samouprava je u kući u Ulici Laze Kostića 70 smeštena od sredine pedesetih godina prošlog veka, a po svedočenju meštana Kovilja, pre nacionalizacije je tu s porodicom živeo seoski lekar. U objektu mesne zajednice oseti se vlaga i Koviljčani navode da je odavno zreo za popravku.

Lokalna samouprava je u kući u Ulici Laze Kostića 70 smeštena od sredine pedesetih godina prošlog veka, a po svedočenju meštana Kovilja, pre nacionalizacije je tu s porodicom živeo seoski lekar

Kako se iz predmera radova, koji je sastavni deo tenderske dokumentacije, može primetiti, planirana je rekonstrukcija krova, fasade, ali i unutrašnjosti objekta, te zamena stolarije, podova, kao i sređivanje oluka, gromobrana i elektroinstalacija.

U okviru zidarskih radova trebalo bi srediti deo fasadnog zida koji je, usled curenja vode, oštećen, a planirana je i sanacija pukotina na zidovima i plafonu, te regulisanje odvođenja vode iz vertikale. Kako je u dokumentaciji navedeno, elementi malterske plastike – fasadni ukrasi –biće obnovljeni upotrebom čeličnih šablona, koje će odobriti konzervatori. Planirano je postavljanje nove termo i zvučne izolacije, kao i izrada horizontalne hidroizolacije preko betonske podloge.


Ugradnja prvoklasnih materijala

Odabrani izvođač će morati da nabavi i ugradi pragove na vratima i parket od prvoklasnog hrastovog drveta, kao i da te elemente izbrusi i prelakira, a projektant je predvideo postavljanje zidnih i podnih keramičkih pločice prve klase, domaćeg proizvođača. Stolarskim radovima obuhvaćena je restauracija ajnfort kapije, svih prozora i vrata, kao i nabavka ugradnja novih drvenih dvokrilnih vrata i prozora.


Nakon gletovanja, na plafone i zidove će biti nanete poludisperzivne boje, a planirano je i bojenje drvenih delova svetlarnika, zatim nanošenje zaštitnog premaza na kompletnu drvenu konstrukciju. Izmalterisani, izgletovani i izbrušeni fasadni zidovi biće ofarbani silikatnom bojom, po izboru stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Molersko-farbarskim radovima obuhvaćeno je i farbanje metalne ograde, prozora i vrata, kao i rešetki i držača, i u zavisnosti od materijala, planirano je i nanošenje odgovarajućih zaštitnih premaza.

U sklopu rekonstrukcije kuće predviđena je i izrada spuštenog plafona s metalnom potkonstrukcijom i oblaganje gips- -kartonskim pločama. U dokumentaciji je navedeno da će na prozore na uličnoj fasadi biti montirane aluminijumske roletne, dok će na unutrašnjoj strani biti ugrađene potprozorske klupice od PVC-a.

Stara rasveta u objektu će biti zamenjena novom, a planirana je i ugradnja novog sistema za detekciju požara.

J. Vukašinović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Gradska uprava i gradonačelnik Novog Sada pomažu: Šajkaš iz Kovilja dobio opremu i televizor

Gradska uprava i gradonačelnik Novog Sada pomažu: Šajkaš iz Kovilja dobio opremu i televizor

05.03.2020. 10:40 10:54
Država i novčano podržala partnerstvo Karlovčana i Koviljčana

Država i novčano podržala partnerstvo Karlovčana i Koviljčana

28.02.2020. 11:46 11:48
Vučević i Nedimović sa poljoprivrednicima u Kaću i Kovilju

Vučević i Nedimović sa poljoprivrednicima u Kaću i Kovilju

19.02.2020. 14:24 14:28