Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počela isplata novčane pomoći poljoprivrednicima

11.05.2020. 13:10 13:15
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Deo poljoprivrednih gazdinstava dobio je jednokratnu novčanu pomoć, drugi je u iščekivanju para koje država daje radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije KOVID-19. Vlada Srbije je, da podsetimo, za pomoć poljoprivredi obezbedila 2,6 milijarde dinara i donela dve uredbe.

Zvaničan naziv prve je: Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti KOVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, za šta je obezbeđeno 1.150.000.000 dinara, i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled bolesti KOVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kroz subvencionisanje dela kamate, i za to je spremljeno 1.450.000.000 dinara.

Po prvoj uredbi, jednokratna pomoć se određuje po jedinici upisane površine u zaštićenom prostoru, odnosno po grlu stoke ili broju košnica, pa tako povrtari za gajenje povrća u zaštićenom prostoru mogu dobiti najviše 90.000 dinara, stočari 3.000 dinara po kravi, a najviše 30.000 dinara, 500 dinara po ovci i kozi, a najviše 20.000 dinara, a toliko mogu najviše dobiti i pčelari, odnosno 800 dinara po košnici.

2,6 milijarde pomoći poljoprivrednicima 

Kredit pod povoljnim uslovima može se dobiti za razvoj stočarstva – kupovinu životinja i premiju osiguranja, zatim za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, nabavku hrane za životinje, investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, naposletku najznačajnije – za likvidnost. Povoljne kredite mogu dobiti poljoprivrednici kao fizička lica i poljoprivredni preduzetnici, s tim što postoji razlika u visini kreditiranja .Fizičkim licima biće odobren kredit do 6.000.000 dinara, a preduzetnici se mogu zadužiti 18.000.000, dok se za likvidnost može podići kredit od 3.000.000 dinara.

Poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Kiš kazao je da je nedavno dobio 30.000 dinara, i da je uz njega na severu Bačke još dosta poljprivrednika dobilo istu sumu novca.– Novac nam je legao na račun i istvremeno nam je sugerisano za šta da ga potrošimo – kazao je Kiš. – Ja sam, recimo, novac uložio u stočnu hranu, a neki su kupovali gorivo.


Stočarima ove nedelje

Po rečima predsednice Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanje Bugarski, novac po kravi trebalo bi stočarima da krene od utorka ili srede.

– Nastao je zastoj zbog ažuriranja spiskova jer ima dosta farmera koji imaju do deset krava, koji će dobiti novac, naravno, uz ostale veće farme – navela je Sanja Bugarski.  


Ni ovčari i kozari, kako je rekao predsednik najvećeg udruženja u Srbiji „Bikara” u Vrbasu Vladimir Kankaraš, još nisu primili državnu potporu, ali on dodaje da je, iako im novac treba, pođednako je važno to što se država setila i njih.

– Očekujemo da dobijemo šta nam sleduje – 500 dinara po ovci ili kozi – naveo je Kankaraš, dodajući da im je novac potreban jer nemaju masovnu organizovanu prodaju, već životinje prodaju za potrebe proslava.Povrtari koji rade u plastenicima dobili su novčanu pomoć.

1.450.000 dinar za kredite, a za novčanu pomoć 1.150.000

Tihomor Njaradi iz Kule prijavio je dva plastenika i dobio novac pre pet-šest dana.– Da sam prijavio sve plastenike, dobio bih sigurno 90.000 dinara, što je maksimalan iznos koji država daje – kazao je Njaradi.Po njegovim rečima, ostale plastenike drži u tuđim dvorištima pa je to razlog zašto nije dobio veću pomoć.

– Stari ljudi izdaju bašte, ali neće da sklapaju ugovor o zakupu i potpisuju, što je potrebo radi prijavljivanja, i zato sam ostao kratkih rukava – naveo je Njaradi, i dodao da će ubuduće morati da o tome da povede računa.Povrtar iz Gospođinaca Dušan Petrović nije dobio novčanu pomoć,  a verovatni ni neće. On se bavi proizvodnjom povrća na otvorenom, ali je vremenom proširio gazdinstvo i na plasteničku proizvodnju površine oko 2.000 kvadratnih metara.

– Nisam plastenike dodao gazdinstvu – naveo je Petrović, rekavši da će videti s knjigovođom da li ih može sada upisati da bi dobio novac.

Z. Delić

 

Autor:
Pošaljite komentar
Različita iskustva banatskih poljoprivrednika na E-pijaci

Različita iskustva banatskih poljoprivrednika na E-pijaci

28.04.2020. 12:22 12:23
Poljoprivrednici ne moraju da budu u PDV-u da bi konkurisali za pomoć države

Poljoprivrednici ne moraju da budu u PDV-u da bi konkurisali za pomoć države

24.04.2020. 10:49 10:53
Odluke Vlade: Pomoć poljoprivrednicima i Srpskoj

Odluke Vlade: Pomoć poljoprivrednicima i Srpskoj

16.04.2020. 17:05 19:32