Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Galijašević: Srpska odgovorna, Federacija jalova u borbi sa koronom

14.04.2020. 11:41 11:44
Piše:
Izvor: Tanjug/video ilustracija

BANJA LUKA: Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da će mnoge neefikasne državne zajednice, odnosno one koje su se pokazale neefikasnim u zaštiti sopstvenog stanovništva od pandemije, morati da preispitaju svoje postojanje ili način organizacije.

"Siguran sam da posle ove pandemije odnosi među državama i svet uopšte neće izgledati isto. U tom smislu već odavno se pominje sposobnost EU da odgovori na ove probleme, kao i koordinisanosti i usaglašenosti BiH da se nosi s ovim problemima,” rekao je Galijašević za portal Insajder.in i dodao da će, isto tako, humanitarni nastup Rusije i Kine promeniti mnoge odnose prema njima i sigurno će usloviti preispitivanje antiruskih sankcija koje su pod pritiskom SAD zavedene Rusiji, a delimično i prema Kini.
 
On tvrdi da su se vlasti u Republici Srpskoj, za razliku od onih u Sarajevu, pokazale sposobnim da efikasno odgovore na izazov pandemije koja pogađa čitav svet.
 
"Dok predsednik Dodik, predsednica Cvijanović, ministri Lukač i Šeranić svakodnevno rade na informisanju ljudi i obaveštavanju o pružanju pomoći, dotle u Sarajevu traju politički sukobi Bošnjaka i Hrvata oko toga ko će biti u kriznom štabu, pa do toga da li će premijer Livanjskog kantona, koji je prvi uveo karantin u svom kantonu, biti krivično gonjen jer su svi bošnjački političari iz Sarajeva odlučili da ga krivično gone zbog odluke o uvođenju karantina", naveo je Galijašević.
 
Kaže da "u Sarajevu i dalje pričaju besmislice" i da se još nisu suočili sa stvarnom težinom problema koji izaziva pandemija.
 
"Republika Srpska ne može biti talac neefikasnosti i neorganizovanosti drugog dela BiH i sigurno je da će posle ove pandemije mnoga pitanja doći na dnevni red", navodi Galiješević.
 
Galijašević je naglasio da se vidi i to da sarajevskih političara u ovom teškom vremenu zapravo nigde nema.
 
"Bakir Izetbegović se narodu obratio tek sada, kad je bio prisiljen na poziv zapadnih ambasadora doći na razgovor o podeli kriznog paketa MMF-a. Do tada se obraćao jedino bilbordima svoje žene Sebije, koji su prvo nepismeni, a zatim i potpuno neprimereni ovom trenutku. Kad pogledamo Džaferovića i Komšića videćemo isto tako samo njihove telefonske kontakte sa stranim ambasadama i isprazne price".
 
On dodaje i to da je pandemija virusa korona u drugi plan gurnula brojne bezbednosne izazove, opasnost od terorizma i probleme sa migrantskom krizom.
 
"Pitanje terorističke pretnje nije umanjeno niti su teroristi postali humani, već ovo vreme koriste za svoju reorganizaciju i pripreme za buduće delovanje. U BiH je jedna od rizičnih formi taj takozvani ilegalni migrantski talas. Govorimo o ljudima koji su ilegalno ušli u ovu zemlju bez adekvatne dokumentacije i o čijem identitetu ništa ne znamo. Ne znamo njihove biografije, ne znamo mesta na kojima su bili i ne znamo kako se desilo da iz nekih zemalja, poput zemalja Magreba ili Pakistana i Irana, ovde dolaze kao ilegalni migranti. Njihova polazna stanica bila je Sirija i oni jesu poraženi vojnici Al kaide, Islamske države i drugih terorističkih organizacija koje su se borile u Siriji i doživele poraz od sirijske i ruske vojske," kaže Galijašević.
 
Teško je precizno govoriti o njihovom broju u BiH, ali bez sumnje ima ih oko 15.000 i oni će tu i ostati, kaže Galijaššević i upozorava da, pored terorističke i svake druge pretnje, oni predstavljaju i pretnju povećanju zaraze jer se nalaze u neuslovnim smeštajima koji mogu proizvesti i raširiti infekciju po BiH.
Autor:
Pošaljite komentar
Galijašević: BiH je generator haosa u regionu

Galijašević: BiH je generator haosa u regionu

19.11.2019. 13:50 13:52