Dospeva rasad, ali kako ga prodati
MIHAJLOVO, MUŽLJA, LUKINO SELO: U plastenicima Janoša Balinta iz Mihajlova za desetak dana dospeće rasadi paradajza, paprike, patlidžana i celera. Rasad je u odličnom stanju, ali Janoša brine kako će ga prodati.
- Ovako nešto nikada nismo doživeli i stvarno sam zabrinut. Za desetak dana trebalo bi da počnemo intenzivnu prodaju rasada na pijacama a, uz nadu da će pijace biti otvorene, pitanje je koliko će biti kupaca. Jer, naše mušterije su uglavnom penzioneri, a onda i oni mlađi koji su sadili povrće na vikendicama van grada, što je sada sve neizvodljivo. Najviše sam, na primer, rasada prodavao na vašaru u Bašaidu, a sada nema ni vašara. Uložili smo mnogo, radili mnogo, a pitanje je kako će se završiti. Spreman sam da rasad nosim i na kućnu adresu, samo ako bude interesovanja. Nadamo se svi da će se krajem aprila situacija popraviti. Mi smo u stanju da do tog vremena održimo rasad - kaže Janoš Balint.
Janoš u plastenicima ima i rotkvice koje bi trebalo da dospeju za katolički Uskrs. Njegova koleginica sa pijace, kaže Janoš, ima 4.000 komada zelene salate koju jako teško može da proda.
- Mušterija je malo, a salata ne može dugo da stoji. Stvarno je teško - ističe Balint.
U preduzeću „Carska bašta“ iz Mužlje uskoro bi trebalo da počne rasađivanje crvene paprike na 12 hektara. Na jednom hektaru treba da se rasade kornišoni. To je ugovorena proizvodnja. Sve ostalo ide svojim tokom.
- Za povrtare sada počinju udarni poslovi. Živimo od proizvodnje i isporuke naših proizvoda velikim lancima. Pooštrili smo mere zaštite na svakom radnom mestu, slušamo sve preporuke i nadamo se najboljem. Jer, od naše proizvodnje ne zavisi samo naša firma i zaposleni nego i snabdevanje građanstva - ističe Đula Madaras, iz „Carske bašte“.
Radovi su u punom jeku i u plastenicima poljoprivrednog gazdinstva Balanji iz Lukinog Sela, koje se bavi proizvodnjom organskog povrća.
- U plastenicima su nam dospeli mladi beli i crni luk, spanać, rotkvice... Za desetak dana će i mladi krompir. Naše povrće prodajemo i dalje tri puta nedeljno na novobeogradskoj pijaci, a starim mušterijama nosimo i na kućni prag. Spremni smo i za kućnu dostavu u Zrenjaninu – navodi Šandor Balanji.
Povrtari se nadaju da će se situacija u dogledno vreme stabilizovati i da će u zelenim plodovima povrća naši građani moći da uživaju i prethodnih godina.
Ž. Balaban