Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Francuska dilema: Da li svaki dan ići po hleb?

26.03.2020. 15:19 15:21
Piše:
Foto: Pixabay.com

PARIZ: Usled pandemije korona virusa, dnevni ritual kupovine hleba u Francuskoj postao je opterećen moralnim i građanskim obzirima, i naravno, onim povezanim sa javnim zdravljem, što je u prošlosti bilo nezamislivo.

Ostajanjem kod kuće i odricanjem od svakodnevnog odlaska po ovu omiljenu namirnicu neki Francuzi danas nastoje da se zaštite od zaraze, ali i izraze solidarnost sa lekarima i medicinskim osobljem koje se u prepunim bolničkim odeljenjima bori za ljudske živote.

Međutim, kupovina sveže vekne hleba, popularnog bageta, za neke je ipak pogodan izgovor da se dom nakratko napusti u vreme kada postoji i zabrana kretanja.

Kako prenosi Asošiejtid pres, gradonačelnik Sanari-sur-mera, gradića na mediteranskoj obali, zabranio je svakodnevni odlazak po hleb u nameri da sugrađane zadrži u njihovim domovima.

Tako će oni koji budu viđeni kako iz pekare izlaze sa samo jednom veknom biti suočeni sa novčanom kaznom u iznosu 135 evra.

“Ako u pekaru idete jednom nedeljno, rizik po sebe, pekara i one koji se nalaze oko njega i oko vas smanjujete sedam puta”, rekao je gradonačelnik Ferdinand Bernar.

“Možete da zamrzavate hleb, a možete i bez njega”, dodao je on.

Jedan broj Francuza ovih dana kupuje vekne u većim količinama, da bi ih potom stavio u zamrzivač, što je doskora bilo gastronomski potpuno neprihvatljivo, ali je, po svemu sudeći, za njih i odmrznut a potom podgrejan hleb prihvatljivija opcija od života bez hleba.

Piše:
Pošaljite komentar