Francuska dilema: Da li svaki dan ići po hleb?
PARIZ: Usled pandemije korona virusa, dnevni ritual kupovine hleba u Francuskoj postao je opterećen moralnim i građanskim obzirima, i naravno, onim povezanim sa javnim zdravljem, što je u prošlosti bilo nezamislivo.
Ostajanjem kod kuće i odricanjem od svakodnevnog odlaska po ovu omiljenu namirnicu neki Francuzi danas nastoje da se zaštite od zaraze, ali i izraze solidarnost sa lekarima i medicinskim osobljem koje se u prepunim bolničkim odeljenjima bori za ljudske živote.
Međutim, kupovina sveže vekne hleba, popularnog bageta, za neke je ipak pogodan izgovor da se dom nakratko napusti u vreme kada postoji i zabrana kretanja.
Kako prenosi Asošiejtid pres, gradonačelnik Sanari-sur-mera, gradića na mediteranskoj obali, zabranio je svakodnevni odlazak po hleb u nameri da sugrađane zadrži u njihovim domovima.
Tako će oni koji budu viđeni kako iz pekare izlaze sa samo jednom veknom biti suočeni sa novčanom kaznom u iznosu 135 evra.
“Ako u pekaru idete jednom nedeljno, rizik po sebe, pekara i one koji se nalaze oko njega i oko vas smanjujete sedam puta”, rekao je gradonačelnik Ferdinand Bernar.
“Možete da zamrzavate hleb, a možete i bez njega”, dodao je on.
Jedan broj Francuza ovih dana kupuje vekne u većim količinama, da bi ih potom stavio u zamrzivač, što je doskora bilo gastronomski potpuno neprihvatljivo, ali je, po svemu sudeći, za njih i odmrznut a potom podgrejan hleb prihvatljivija opcija od života bez hleba.