Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rukometaš HSG Holdinga iz Graca Nemanja Beloš u izolaciji u Novom Sadu

25.03.2020. 15:52 12:23
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Jedan od kaćkih ptića i član svih srpskih nacionalnih rukometnih selekcija Nemanja Beloš već četiri godine uspešno igra u Austriji.

Jugovićev nebeskoplavi dres je najpre zamenio sa Begencovim, da bi sledeće sezone bio ustupljen HSG Holdingu iz Graca na godinu dana. Po isteku ugovora sa Bregencom novo odredište je bilo već poznata sredina Grac, gde je potpisao vernost na dve godine. Ovaj 26-godišnji Mokrinčanin jedan je od ključnih šrafova Holdingove igre.

Zbog koronavirusa i mera koje su preduzele vlade svih zemalja povodom velike pošast koja je zadesila ceo svet, Nemanja Beloš završio je u strogoj kućnoj izolaciji od 14 dana koju mu je propisala novosadska policija.

– Austrijski savez je na početku epidemije zaustavio Ligu do 5. aprila, pa nam je trener, zbog velike pauze, dao slobodno od 12. do 17. marta, što sam ja iskoristio da trknem do Mokrina i Novog Sada. Odmah su uvedene rigorozne mere. Već 15. marta zatvorene su hale, teretane, nema izlazaka na ulicu i sastajanja više od pet ljudi, preporučeno je samo supružnici da mogu da budu zajedno. Tako da sam se ja zadesio u Srbiji, iz kluba su mi javili da ne dolazim do daljnjeg jer nema treniranja sigurno do katoličkog uskrsa. U međuvremenu situacija se pogoršava iz dana u dan, sve više je zaraženih u Austriji, danas je to 5.500 osoba, juče je bilo 4.800, a pre dva dana 3.900. Najviše zaraženih je u Tirolu, dok je kod nas oko 300 osoba – rekao je Nemanja Beloš.

Kada je prešao srpsku granicu, Nemanja nije ni slutio šta će ga dočekati u Novom Sadu.

– U Srbiji još nije bilo uvedeno vanredno stanje, granice nisu bile zatvorene, tako da me niko nije ni kontrolisao na prelazu, niti mi bilo šta sugerisao. Međutim, kada sam stigao u Novi Sad, sa suprugom Ksenijom, njenim ocem i prijateljem otišli smo na pecanje. Ubrzo je usledio poziv Ksenijinog brata da me traži policija pošto je neko od komšija video austrijske table i prijavio nas. Odmah smo se vratili, policija nam je odredila kućnu izolaciju od 14 dana, koja ističe danas. Rekli su nam ako osetimo bilo kakve simptome da se javimo. Pod stalnom smo kontrolom kako na fiksnom tako i na mobilnom telefonu. Supruga i ja to poštujemo.

Prema njegovim rečima samoizolacija mu ne pada teško.

– Sedimo, gledamo TV, filmove, na internetu... Od trenera sam dobio program treniranja u kućnim uslovima, a umesto trčanja vozim kućni bicikl, koji sam kupio sada kako bi zadržao koliko-toliko kondiciju.

O nastavku austrijske lige još se ništa ne zna.

– U Savezu se nadaju da će se situacija popraviti i da će u maju moći da se nastavi takmičenje. Nama je rečeno da ćemo možda posle Uskrsa da počnemo da treniramo, ali kako sada stvari stoje pitanje je kako će da bude. Neke evropske lige, poput Švajcarske, Švedske, Poljske, Norveške, već su proglasile prvake na osnovu zatečenog stanja.

 Boravak u karantinu iskoristili smo da se s Belošem podsetimo njegovih početaka inostrane karijere.

- U Bregencu nisam dobijao dovoljno dobru šansu, na mojoj poziciji levog beka igrao je i trenerov sin, uz to, iako je bilo dozvoljeno samo četiri stranca, mi smo imali pet, a sve je to doprinelo mom statusu. Veliku pomoć u Bregencu mom prilagođavanju mnogo su doprineli Bojan Beljanski i Goran Aleksić. Te prve godine Bregenc je ovojio Superkup i kup - prisetio se austrijskih početaka Beloš.

Na njega je veliki uticaj imao trener Slovenac Aleš Pajović.

– Imao sam šta da naučim od trenera koji je osvojio dve Lige šampiona. On me je preporodio, mnogo toga me je naučio, tako da sam odmah bio najbolji strelac, a prošle godine sam zauzeo drugo mesto na listi strelaca.

Nemanji na leto ističe ugovor.

– Imam već nekoliko ponuda na stolu. Kako za sada stvari stoje ostaću u istom klubu jer mi je lepo u svakom pogledu. Primili su me odlično, ljudi u Gracu vole rukomet, uvek imamo najmanje 1.500 gledalaca, vole mlade igrače i trenere.

Naša rukometna reprezentacija, čiji je Namanja bio član u kvalifikacijama za EP, igrala je u Gracu na Evropskom prvenstvu.

– Nisam se našao na konačnom Peruničićevom spisku, iskreno žao mi je. Možda će novi selektor me imati u vidu. S druge strane mi je bilo drago što su igrali u Gracu. Bio sam podrška mojim reprezentativnim kolegama. Ostala je žal zbog ne prolaska u drugi krug, jer bi u Beču imali ogromnu podršku jer je srpska dijaspora tamo brojna, a možda bi i ostvarili bolji rezultat – sa setom priča Nemanja Beloš.

Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar
Superliga: Bez leka za Beloša i Travara

Superliga: Bez leka za Beloša i Travara

19.03.2016. 21:58 13:33