Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prvi put školska nastava na TV - RTS 3, SAJTU RTS-a i RTS PLANETI

21.03.2020. 19:25 19:33
Piše:

Školsku nastavu na daljinu, po prvi put u istoriji Srbije, učenici mogu da prate na TV kanalu RTS 3 i na internet platformi RTS Planeta (rtsplaneta.rs).

Nastavne jedinice za osnovce i srednjoškolce dostupne su i na sajtu RTS-a https://www.rts.rs/page/school/sr.html (na naslovnoj stranici, kategorija „Moja škola”)  kao i na još jednom specijalizovanom internet podsajtu https://mojaskola.rtsplaneta.rs

- Onlajn učenje je novi oblik saznavanja kod nas, ali već prisutan izvan naših granica. Mi smo upoznati sa principima funkcionisanja takvog modela učenja i imali smo nameru da ih primenimo i u našim programima. Ova novonastala situacija nas je samo ubrzala i doprinela tome da sa reči pređemo na dela. RTS je angažovao sve svoje kadrovske i tehničke kapacitete i započeo pionirski posao. Izazov je veliki, iskustvo neprocenqivo, a ciq da na najboqi način našim najmalađim gledaocima pokažemo da je znanje jedina istinska moć - rekla je Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Redakcije školskog programa.

Raspored nastave istaknut je na sajtu Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs. Raspored časova koji se emituju svakoga dana od 8.00-18.00 časova na televizijskom programu RTS 3, dostupan je u programskoj šemi, na sajtu RTS- a, RTS 3 https://www.rts.rs/page/tv/sr/broadcast/255/rts-3.html?null. Ako ste na neki čas zakasnili ili ste ga propustili, a želite da ga pogledate na kanalu RTS 3, to možete učiniti u naredna 72 sata. Prema nezvaničnim informacijama nastava bi uskoro trebalo da se emituje i na kanalu RTS 2.

- Naši najmlađi gledaoci najviše vremena provode na internetu, pa će im nastava preko RTS Planete biti sigurno zanimljiva. Imaće svoje lekcije uvek uz sebe, na mobilnom telefonu, a moći će da ih prate i na računaru. Pored gradiva predviđenog za svoj uzrast, imaće mogućnost da pogledaju i šta drugi razredi uče, da obnove zaboravljeno gradivo i možda nauče nešto novo, što nije u njihovom redovnom nastavnom programu - rekla je Tatjana Ćitić, pomoćnik izvršnog direktora za razvoj RTS.


Časovi maternjeg jezika na RTV 2

Nastava predmeta Maternji jezik na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, za đake osnovnih škola počeće da se emituje na Drugom televizijskom programu Radio-televizije Vojvodine, od ponedeljka, 23. marta. Časovi će trajati po trideset minuta, a emitovaće se radnim danima od 7 časova i 45 minuta do 17 časova i četrdeset pet minuta. Predavači će biti profesori maternjeg jezika koji predaju u školama. Takođe, sva predavanja moći će da se prate i na odloženom gledanju na sajtu rtv.rs. Snimanja časova maternjeg jezika, rade se po nalogu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, a u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Časove mađarskog jezika snimaće kolege iz TV Panon. Oni će se, kao i časovi hrvatskog jezika, snimati u Subotici, časovi slovačkog jezika u Bačkom Petrovcu, rusinskog u Ruskom Krsturu, a rumunskog, uz pomoć kolega sa TV Banat u Vladimirovcu. Raspored emitovanja časova Maternjeg jezika biće objavljen na sajtu rtv.rs.


Na platformi RTS Planeta biće dostupni svi emitovani časovi. Tu se mogu naknadno i više puta pregledati, a operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za te sadržaje, saopštilo je Ministarstvo prosvete. RTS Planeta je dostupna na internet adresi rtsplaneta.rs. Da biste pristupili sadržajima preko mobilnog telefona potrebno je da instalirate besplatnu aplikaciju koja je dostupna u Gugl prodavnici (App store). Sledeći korak je registracija preko Fejsbuk naloga ili imejl adrese. Kada dođete na RTS Planetu, odmah ćete ugledati odeljak „Moja škola” – nalazi se na naslovnoj strani na vebu i u kategoriji „Moja škola” u glavnom meniju. Časove na internet platformi RTS Planeta možete pratiti kada želite, gde želite, možete da ih pauzirate, nastavite ili ponovo pogledate. Dodatne informacije o učenju na daljinu, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/7350557.

Autor:
Pošaljite komentar
Počinje onlajn obuka nastavnika za učenje na daljinu

Počinje onlajn obuka nastavnika za učenje na daljinu

20.03.2020. 11:52 11:58