Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Posle reprize "crnog ponedeljka 87" jenjava panika na berzama

13.03.2020. 11:25 11:28
Piše:
Izvor: Pixabay.com/ilustracija

NJUJORK/SINGAPUR: Nakon jučerašnje reprize "crnog ponedeljka" iz 1987. godine, kada su svetske berze pretrpele najgori pad u istoriji, čini se da od jutros panika na tržištima kapitala jenjava jer je najavljena finansijska injekcija za likvidnost američkih Federalnih rezervi smirila investitore.

Fjučersi na berzama u Evropi i SAD-u trguju se jutros na pozitivnoj teritoriji, a neki od najvećih gubitaka zabeleženih na azijskim tržištima su takođe smanjeni do okončanja trgovačkog dana, izveštava Rojters.

Japanski indeks Nikei pao je za 10 procenata, nakon čega je ublažio gubitak i završio trgovanje u minusu od 6,0 odsto.

Australijski S&P/ASH200 imao je navolatilniji trgovački dan, potonuvši za 8,0 posto pre nego što je u poslednjim minutima trgovanja krenuo uzlaznom putanjom i zaključen s dobitkom od čak 4,4 procenta.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, MSCI bio je u kasnim popodnevnim satima u porastu za 0,1 odsto, nakon pada na jutarnjem trgovanju za više od 5,0 procenata. Ipak, na putu je da sedmicu završi s gubitkom vrednosti od 11 posto, što je njegov najveći pad od 2008. godine.

Na tržištu fjučersa u Njujorku, indeks Dau Džons je ojačao noćas u 3:19 časova po istočnoameričkom vremenu za 580 poena, što nagoveštava da će na otvaranju biti u plusu za 467,38 bodova. Terminski indeksi S&P 500 i Nasdak 100 takođe su zabeležili zaokret, ukazujući na rast na otvaranju trgovanja.

Tokom jučerašnjeg trgovanja, S&P 500 je registrovao najgori rezultat u gotovo tri decenije potonuvši za 9,5 odsto, čime se pridružio indeksu Dau Džons koji je ranije ušao u "medveđe tržište" izgubivši više od 20 procenata vrednosti za samo 20 dana, što je njegov najgori i najveći procentualni pad od 1987. godine.

Inače, indeks volatilnosti VIKS - takozvani "merač straha" na Volstritu - dostigao je juče svoj najviši domet od finansijske krize 2008. godine, dodaje Rojters.

S jučerašnjim padom, S&P 500 je izgubio 27 procenata vrednosti u odnosu na maksimum zabeležen u februaru.

Takvo kretanje indeksa na Volstritu u četvrtak ukazalo je na to da investitori smatraju da fiskalni planovi administracije u Vašingtonu neće biti dovoljne za neutralisanje ekonomskih posledica koronavirusa.

Do preokreta je, međutim, došlo nakon što je FED objavio da će sprovesti tri repo operacije u okviru programa povećanog finansiranja radi jačanja likvidnosti. Centralna banka je u finansijski sistem ulila više od 198 milijardi dolara kombinujući prekonoćne i dugoročne pozajmice finansijskim subjektima, preneo je CNBC.

Ipak, nije izvesno da li ovaj preokret na berzama nagoveštava oporavak tržišta od depresivnog sentimenta koji je za mesec dana zbrisao oko 14 hiljada milijardi vrednosti akcija svetskih kompanija.

U kasnim popodnevnim satima, hongkonški indeks Hang Seng je oslabio za 1,9 posto, a indeks Kospi korejske berze, na kojoj je juče privremeno bilo obustavljeno trgovanje zbog velikog pada akcija, nadoknadio je deo gubitaka i završio dan u "crvenom" za 3,4 procenta.

Cene zlata i nafte su stabilne. Severnomorska nafta "brent" je ojačala jutros za 1,9 odsto, na 33,84 dolara za barel, nakon što je u četvrtak pala za više od 7,0 procenata, američka WTI nafta je skočila za 2,4 posto na 32,26 dolara po barelu.

Na nešto mirnijim valutnim tržištima dolar je zadržao svoju poziciju jer su investitori, nervozni zbog sistemskih rizika, povećali tražnju za tom svetskom rezervnom valutom.

Ostale glavne valute su se jutros stabilizovale nakon furiozne kupovine dolara tokom noći, pri čemu se evro trguje za oko 1,1200 američkih dolara, a australijski dolar se oporavio na 0,6300 američkih dolara.

Valute tržišta u usponu su u padu - korejski von i tajlandski bat su pali za po 1,0 procenat, a indijska rupija za 2,0 odsto, izveštava britanska agencija.

Autor:
Pošaljite komentar