Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Glamur, sjaj i muzičko-scenski spektakli na Beoviziji 2020.

03.03.2020. 09:14 09:27
Piše:
Izvor: Ksenija, Sanja i Ivana su presrećne zbog pobede/RTS promo

Članice muzičkog sastava „Hurricane“ Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić predstavljaće Srbiju na 65. Pesmi Evrovizije, koja će od 12. do 16. maja biti održana u Roterdamu u Holandiji.

Devojke su svojom pesmom „Hasta la vista“ ujedinile i stručni žiri i publiku, koji su ih u velikom finalu Beovizije pođednako nagradili najvećim brojem glasova što im je i donelo titulu pobednica. Dan nakon trijumfa na ovom muzičkom takmičenju pobednice Beovizije poručile su da žele Evroviziju ponovo da dovedu u Srbiju i najavile da već danas kreću u ozbiljne muzičke i scenske pripreme, kako bi njihovo predstavljanje na sceni u Holandiji ispalo što bolje.

Kako su rekle, pesma „Hasta la vista“  je bila izuzetno zahtevna za izvođenje, posebno zbog toga što je su istovremeno morale da igraju i komplikovanu koreografiju koju su dugo pripremile. 

Zadišeš se pa bude nezgodno, ali lepo smo se snašle, dugo smo vežbale, a malo smo naravno imale i tremu, ali bićemo bolje na Evroviziji, rekla je Ksenija Knežević i pohvalila organizaciju, scenografiju i vokale na ovogodišnjoj Beoviziji.  Sanja Vučić je rekla da se pomalo i plaše Evrovizije, ali je obećala da će biti na visini zadatka i da će dati sve od sebe da impresioniraju Evropu.

Treba imati i pritisak i odgovornost u glavi, ali mislim da treba da se koncentrišemo da naš nastup na Evroviziji bude što kvalitetniji, rekla je Sanja Vučić. 

Muziku za njihovu pesmu radio je kompozitor Nemanja Antonijević, dok je tekst napisala članica grupe Sanja Vučić, zajedno sa Kosanom Stojić. Njihova grupa nastala je 2017. godine na Karibima, sa željom da pokušaju da pesmama na engleskom jeziku osvoje svetsko tržište. Ipak, u žiži javnosti našle su se krajem leta 2019. kada je njihova pesma „Favorito“ dospela u sam vrh slušanosti na Jutjubu. Inače, Sanja Vučić je već predstavljala Srbiju na Evroviziji 2016. godine kada je pevala pesmu „Goodbye (Shelter)“, a Ksenija Knežević pevala je prateće vokale svom ocu Nenadu Kneževiću Knezu, koji je godinu ranije predstavljao Crnu Goru pesmom „Adio“. Osim toga, Ksenija je imala iskustvo i na Beoviziji 2013. godine, kada se takmičila pesmom „Magija“ u okviru sastava SKY, ali joj je pobeda tada izmakla.


Jutjuberu pobeda izmakla za dlaku

Jedan od glavnih favorita za pobedu na Beoviziji, barem sudeći po komentarima na društvenim mrežama i broju pregleda na Jutjubu, bio je mladi Jutjuber Andrija Jovanović, koji se predstavlja kao Andrija Jo. Ipak, pobeda mu je izmakla te je u finalnom skoru zauzeo 4. mesto sa pesmom „Oči meduze“, koju su radili švedski autori, poznati po pređašnjem uspehu na Evroviziji. Njega je na sceni pratila i Isidora Mitić, koja je otpevala pojedine deonice u pesmi.

Dvadesetjednogodišnji mladić iz Leskovca pripremio je zanimljiv nastup, koji su pratili igrači i specijalno dizajnirani kostimi. Zanimljivo je da je Andriju publika nagradila sa 10 poena, dok je od stručnog žirija dobio tek jedan bod. Njegove kolege Jutjuberi ujedinili su se i pozivali svoje brojne pratioce na društvenim mrežama da podrže Andriju.


U intervjuu koji su pred samu Beoviziju dali za „Dnevnikov“ TV magazin Sanja, Ksenija i Ivana rekle su da su pesmu namenski radili tako da osvoji i naše, ali i evropsko tržište. Tada su nam rekle i da bi, ako pobede, svoju pesme pre izvele na engleskom jeziku, jer ga svi razumeju, čime bi se možda više približile publici.

Naša pesma je takva da joj tekst na engleskom odlično pristaje. S druge strane ipak treba da negujemo i čuvamo svoj jezik tako što ćemo, gde god imamo priliku, promovisati srpski jezik i Srbiju, rekle su nam u intervjuu članice grupe „Hurricane“.


Svadba veka izostala iz finala

Pesmu „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i „Balkubano“, nakon čitave ujdurme oko teksta njihove pesme i polemike da li bi im trebalo dozvoliti da učestvuju na Beoviziji, publika i žiri ih nisu podržali te se nisu našli u finalu.

Naime, Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje te pesme iz takmičenja i sa svih platformi Radio-televizije Srbije, jer su smatrali da promoviše nasilje prema ženama. Autori su morali da promene tekst pesme, ali im ni to nije pomoglo da se plasiraju u finale.


Atraktivne devojke iza sebe su ostavile 11 finalista tog takmičenja. Drugo mesto na Beoviziji pripalo je mladoj Ivani koja se predstavila kao Naiva pevajući pesmu „Baš, baš“, a treće Igoru Simiću i numeri „Ples za rastanak“. Glasovi su se inače zbrajali po evrovizijskom principu. Finaliste je tokom obe polufinalne večeri, kao i velikog finala u odnosu 50:50 odsto birala publika i stručni žiri. Radio-televizija Srbije će se odreći svog dela prihoda od pristiglih SMS poruka tokom Beovizije i usmeriti ih za nabavku neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala obolelima od retkih bolesti, najviše deci.

U velikom finalu našlo se 12 najboljih kompozicija od ukupno 24, koliko ih se predstavilo kroz obe polufinalne večeri. U prvom polufinalu kao najbolji odabrani su grupa Ejo, Andrija Jo, Neda Ukraden, Thea Devu, Igor Simić i Marko Marković. U drugoj su, osim grupe „Hurricane“ takmičenje nastavili Bane Mojićević, Ana Milenković, bend „Lift“, Milan Bujaković i Olivera Popović i Naiva.


Neda Ukraden energičnija od mlađih koleginica

Iako je i pre takmičenja bila predstavljena kao jedan od glavnih favorita za pobedu, pevačica Neda Ukraden ipak nije uspela da na Beoviziji osvoji najveći broj glasova publike, ali ni žirija. Njena pesma „Bomba“ našla se na 7. mestu jer je od publike dobila dva glasa, a od stručnog žirija sedam. Uz konstataciju da je „pokazala da u najboljim godinama ima više energije od svojih mladih koleginica“ Neda je od pevačice Aleksandre Kovač, koja se našla u sastavu stručnog žirija, dobila maksimalnih 12 poena.

Neda je osim vrsnih vokalnih sposobnosti, pokazala i koreografiju i zanimljiv scenski nastup uz pesmu, koja je dosta modernija od svih njenih dosadašnjih. Premda je po svom iskustvu i karijeri koju ima bila daleko ispred ostalih, pevačica je bez sujete javno na svom Instagram nalogu čestitala na uspehu devojkama iz grupe „Hurricane“ i poželela im sreću i uspeh u Roterdamu.

Zanimljivo je i to da je učešće Nede Ukraden bilo upitno jer je pevačica svoju pesmu objavila na svom Jutjub nalogu pre nego što su objavljene sve ostale kompozicije koje su odabrane da se nadmeću na Beoviziji. Tačnije, mediji su pisali o tome da će pevačica biti diskvalifikovana, što je ona više puta demantovala, tvrdeći da nije prekršila pravila. Više puta je naglasila i da je veliki borac protiv diskriminacije na osnovu starosti, te da svojim primerom na Beoviziji želi da pokaže svim ženama da i posle 40. godine nisu otpisane, da mogu da budu i poželjne, sposobne, lepe i atraktivne.


Sve tri večeri domaćini na sceni Beovizije bili su voditeljka RTS-a Dragana Kosjerina i poznato lice švedskog javnog servisa Jovan Radomir, koji je inače srpskog porekla. Sve takmičare su u Grin rumu iza scene dočekivali voditeljka RTS-a Kristina Radenković i australijski voditelj srpskog porekla Stefan Popović. Javni servis Srbije pripremio je zanimljiv program Beovizije, pa smo tako u revijalnom delu imali priliku da se podsetimo ranijih predstavnika naše zemlje, kao i bivše Jugoslavije, na Evroviziji, njihovih plasmana i uspeha u Evropi. Na sceni Beovizije tokom sve tri večeri nastupili su neki od njih poput Tijane Bogićević, Milana Stankovića, Ekstra Nene, Bebi Dol i drugih. Tako smo, između ostalih, u velikom finalu gledali i Mariju Šerifović, koja je izvela pobedničku „Molitvu“ s kojom je 2007. godine osvojila Evropu u Finskoj, ali i Harija Mata Harija koji je pevao pesmu „Lejla“ s kojom je kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2006. godine zauzeo treće mesto na ovom najvećem muzičkom šou programu u Evropi.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
 „Uragan“ stiže na Beoviziju

 „Uragan“ stiže na Beoviziju

22.02.2020. 10:36 10:40