Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sombor proslavio 271. godišnjicu sticanja statusa grada

18.02.2020. 09:24 09:28
Piše:
Izvor: Gradonačelnica Dušanka Golubović uručila je Povelju grada dr Darko Kosanović

SOMBOR: Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, kojoj su prisustvovali i predstavnici brojnih gradova- pobratima, Sombor je juče obeležio Dan grada, kao sećanje na 271. godišnjicu od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada daleke 1749. godine.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, na akademiji je, iz ruku gradonačelnice Dušanke Golubović, uručena i ovogodišnja Povelja grada koja je završila u rukama dr Darka Kosanovića, dok je u znak doprinosa gradu i njegovoj promociji uručeno i dvadesetak zahvalnica pojedincima, institucijama i kolektivima.

Program proslave je počeo još u petak kada je u Velikoj skupštinskoj sali upriličena promocija monografije „U tom Somboru… grad u prizmi stoleća“ autora Milana Stepanovića, knjiga koja je objavljena u izdanju Udruženja građana „Norma“ Sombor, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Gradskog muzeja Sombor. Gradonačelnica Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što je proslava Dana grada započela upravo promocijom monografije, podsetivši da je pre četiri godine izmenom kriterijuma za finansiranje različitih projekata i programa u kulturi grad otvorio vrata za izdavanje jednog ovakvog kapitalnog dela, ali i svima koji kulturi prilaze šire od okvira kulturno-umetničkih društava.

- Zahvaljujući, pre svega, životnoj misiji Milana Stepanovića da ovaj grad proučava do najsitnijih detalja, danas imamo delo koje zaokružuje jednu priču. Ono je prepuno fotografija, slika i priča koje na bogat način predstavljaju naš grad, ne toliko stručnim manirom, koliko s ljubavlju i dušom, na ponos svakog Somborca - istakla je gradonačelnica Golubović, dok je sam autor rekao da je ovo o najobimnija monografija o Somboru, koja je nastala kao plod dvadesetogodišnjeg istraživanja i desetogodišnje pripreme.

- Na neki način, je to i moje životno delo. Inače, ovo je 26. po redu moja knjiga o Somboru. Sadrži priču o gradu koja je pričana između naučnog i publicističkog prilaza, te očekujem da će biti prihvaćena i u široj publici – ponadao se Milan Stepanović, čiju je promociju knjige propratila i izložba slika „U tom Somboru – grad kroz prizmu slikara“ u Galeriji savremene umetnosti ovdašnjeg Gradskog muzeja, izložba koju čini 19 radova srpskih akademskih slikara mlađe generacije, koji su reprodukovani upravo u monografiji.

Sve somborske znamenitosti viđene očima umetnika našle su se ovde. Radi se o umetnicima koji su ova dela stvorili u poslednjoj deceniji i koji su sva arhitektonska zdanja po kojima je Sombor poznat oslikali na sebi svojstven način, rekla je o izložbi Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Gradskog muzeja.

Kako je i ovogodišnja proslava protekla u znaku muzike, Muzička škola „Petar Konjović“ je tradicionalno priredila gala koncert u Svečanoj sali Gradske kuće, a ovom prilikom izvođači su bili profesori ove škole, zajedno sa njenim bivšim učenicima koji su sada studenti ili su već završili fakultet. Kako je cela godina posvećena jubileju osnivanja Somborskog pevačkog društva u Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba „150 godina Somborskog pevačkog društva“, da bi u njegovoj Galeriji savremene umetnosti bio održan i gala koncert Dečijeg hora „Šareni vokali“, Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva i gostujućeg Gradskog hora „Bečej“.


Žene kako ih je video Konjović

Proslava Dana grada obeležena je i tematskom izložbom „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“, koja nosi i retrospektivni karakter jer se u postavci nalazi 50 umetničkih dela koja su nastala u periodu od 1919. do 1990. godine, a osim ulja na platnu čine je i crteži i pasteli. Autor izložbe i postavke je Nebojša Vasić, koji je istakao da ova izložba ima kontinuitet gde može logički da se prati razvoj Konjovića, odnosno njegove percepcije i doživljaja žene kroz različite slikarske etape.

Ovu izložbu je zvanično otvorila predsednica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica.

- Žene u umetnosti simbolizuju ljubav, nežnost, čednost, setnost, a u svakodnevnom životu sinonim su za odlučnost, odvažnost, istrajnost i doslednost. Tako su žene našle mesto i u širokom slikarskom opusu našeg sugrađanina, velikog maestra Milana Konjovića - rekla je ovom prilikom predsednica Skupštine grada i istakla da će Somborci čuvati njegovo veliko stvaralaštvo kojim se diče.


- Ovo ovde na slikama, dragi Somborci, ste vi, vaši roditelji, bake i deke, ovo je vaša istorija i ponos. Prema našim procenama, 26 predsednika, 36 dirigenata, i preko 3800 pevača je pevalo u Somborskom pevačkom društvu u različitim horovima - poručio je, uoči koncerta,  dirigent Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva Milan Radišić. dok je Tamara Adamov Petijević, potpredsednica Srpske horske asocijacije naglasila da Somborsko pevačko društvo nije samo društvo za pevanje, već jedna ogromna i značajna kulturna institucija.

Kao vrhunac četvorodnevne proslave Dana grada, veče je sinoć rezervisano za besplatan koncert Saše Matića na Trgu Svetog Trojstva,  a u Narodnom pozorištu za kabare predstavu Milana Laneta Gutovića pod nazivom „Obično veče“, jedini događaj za koji su se ulaznice i kupovale.

M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar
Sombor slavi 271 godinu od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada

Sombor slavi 271 godinu od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada

16.02.2020. 10:41 10:46