Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Održana 17. „Pihtijada” i treći „Zimski dani”

08.02.2020. 15:50 19:47
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić

Poznate rumenačke pihtije i gastronomski delikatesi, kao i bogat zabavni program već 17. godinu zaredom okupili su veliki broj Novosađana, ali i gostiju našeg grada na tradicionalnoj manifestaciji „Rumenačka pihtijada” koja je u okviru manifestacije „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” održana u Rumenki.

Meštani, sugrađani, ali i turisti su, osim u delikatesima, uživali i u sadržajnom vašaru, kao i u razgledanju ručnih i kreativnih dečjih radova. Divan sunčan dan upotpunjen je bogatim muzičkim programom te je festivalska manifestacija započela nastupom Malog hora KC „Rumenka”. Osim hora, nastupili su i tamburaški orkestar „Derani”, KUD „Sloboda” i Ilda Šaulić. Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević je naglasio značaj tih manifestacija, što, kako kaže, najbolje pokazuje veliki broj posetilaca.

– Očuvanje tradicije i različitosti koje se danas obeležavaju i slave u Rumenki je nešto čime se grad Novi Sad ponosi – naglasio je Kružević. – „Rumenačka pihtijada” i „Zimski dani” obeležavaju različitosti u kulturi, u kulinarstvu i starim zanatima, i to je svakako očuvanje jednog od najstarijih delova Novog Sada i nešto što će Grad uvek podržati.

I ove godine na „Rumenačkoj pihtijadi” organizovano je takmičenje u dve kategorije pihtija. Prva je podrazumevala kombinovane pihtije od divljači, ćuretine, piletine i ostalih mesnih masa, dok je druga kategorija podrazumevala onu standardnu, svinjsku. Bilo je prijavljeno 17 takmičara koji su došli sa svih strana pa su se, osim iz Novog Sada, prijavili takmičari i iz Hrvatske, Mađarske, iz Užica, Kragujevca, Šapca, Sivca, Bečeja i drugih mesta. Predsednik Udruženja građana „Rumenačke pihtije 2003” Branislav Popović je za „Dnevnik” naveo da oni ne sakrivaju svoj recept te da su rumenačke pihtije najbolje iz razloga što se prave u kazanu od 1.700 litara.

– Po tome se razlikujemo od ostalih, a to je veoma bitno jer pihtije moraju da poprime taj poseban ukus, šmek od luka, začina i mesa, čiji sastav je takođe veoma bitan – objasnio je Popović, i dodao da je za pripremu rumenačkih pihtija potrebno 36 sati. – Iz iskustva znam da mnogi ni ne vole pihtije, i ja sam sam bio antipihtijaš, ali ih sada mnogo volim i mislim da to dolazi s godinama. Prijatno sam se iznenadio kada sam na prošlogodišnjoj degustaciji pihtija video desetak dece od deset do 14 godina kako probaju naš specijalitet, tako da mislim da na dobar način promovišemo pihtije. Samim tim što sledeće godine punimo punoletstvo, pokazujemo da je naša manifestacija zaživela i da smo postigli dobar trend koji vole da posećuju gosti iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

Direktorka Kulturnog centra „Rumenka” Dragana Milošević je navela da je prvo veče programa „Zimskih dana”, koje je održano u petak, bilo u znaku smeha i dobrog raspoloženja. Ona je dodala da je to bio samo uvod u jučerašnji festivalski deo manifestacije „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” kojim, kako kaže, slave bogatstvo različitosti, gastronomije i kulturnog nasleđa njihovog lokaliteta i svega onoga što ih čini posebnim.

Meštanin Milan Basarić već 17. godinu zaredom sa zadovoljstvom dolazi na „Pihtijadu”, a za naš list ističe da je organizacija na pomenutim manifestacijama iz godine u godinu sve bolja te da pihtije i jede samo na „Rumenačkoj pihtijadi”.

– Nisam još probao ovogodišnje pihtije, ali pošto su prethodnih godina bile veoma dobre, ne sumnjam da su takve i ove godine – kazao je Basarić. – Sad sam kupio pet porcija pihtija, imam društvo pa ćemo da zajedno uživamo uz neki špricer, da nam bude još lepše.

K. Ivković Ivandekić

Piše:
Pošaljite komentar
Zimski festival i pihtijada u Rumenki

Zimski festival i pihtijada u Rumenki

08.02.2020. 09:06 09:11