Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LOKALNE SAMOUPRAVE Migrantima nije mesto na ulici i u šumi

08.02.2020. 08:45 08:53
Piše:
Izvor: Čelnici lokalnih samouprava Subotice, Kikinde, Novog Kneževca, Kanjiže i  predstavnici policije sa komesarom Vladimirom Cucićem foto: M. Mitrović

Nama je prioritet bezbednost građana, zato i molimo naše institucije da urade šta im je u nadležnosti, a građane molimo da i dalje budu strpljivi kao i do sada - izjavio je predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer

KANJIŽA: Povećano prisustvo migranata u pograničnom području na severu Vojvodine bilo je povod da se u četvrtak u Kanjiži za zajedničkim stolom nađu čelnici lokalnih samouprava Subotice, Kikinde, Novog Kneževca i Kanjiže i predstavnici policije, kao i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije sa komesarom Vladimirom Cucićem, radi utvrđivanja zajedničkog stava i razmene iskustva za rešavanje problema. Sastanak je upriličen na inicijativu Kanjiže.

- Potrebno je da vidimo i razumemo šta se opet dešava posle 2015. i 2016. godine na našem području, kako da reagujemo i šta da kažemo građanima. Najvažnije je da građani razumeju da kod ovih dešavanja kontrolu i pouzdanu podlogu daju sve institucije u Srbiji, da bi ovaj trend malo olakšali. Kad mi pričamo o problemima ovde na severu, najčešće dobijemo zvanične odgovore da nismo u toku i ne znamo šta se dešava u centralnom delu i jugu Srbije i da je tamo mnogo veći broj migranata. Nama je prioritet bezbednost građana, zato i molimo naše institucije da urade šta im je u nadležnosti, a građane molimo da i dalje budu strpljivi kao i do sada - izjavio je predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer, koji se povodom skupa u Kanjiži jedini obratio predstavnicima medija.

Fejstamer je dodao da pošto do sada nije bilo prijavljenih sukoba između građana i migranata, mišljenja je da smo na dobrom putu da sve ostane pod kontrolom.


Kakva je pomoć podela šatora?

Evidentno je da u mestima na severu Vojvodine postoji nekolicina ljudi koji koordiniraju, navode i upućuju migrante gde i kako da pokušaju preći granicu, a Robert Fejstamer je kategoričan da ih sigurno ima na području opštine Kanjiža.

- Kada predočimo migrantima i upućujemo ih na smeštaj u prihvatnim centrima, oni to ne žele uveravajući nas da će za dva sata preći granicu. Civilne organizacije kada dele hranu migrantima, to je jedna stvar, a drugo je kada im dele šatore da bi formirali kampove u šumi. To je davanje signala migrantima da ne veruju vlastima i institucijama države, nego civilnim organizacijama. Ako imamo državnu politiku koju u operativnom smislu sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, nemamo mogućnost ni potrebu da menjamo taj kurs. Ovde je veliki problem što se umešaju takva fizička lica i civilne organizacije koje štete sistemu - ukazao je Robert Fejstamer.


- Obećano nam je da će se postići veća bezbednost unutar naselja. Neke civilne organizacije migrantima pomažu u negativnom smislu, tako da moramo davati pravu sliku šta se događa, kao i o broju migranata, jer su naši podaci drugačiji od zvanične državne statistike. Na primer, prekjuče nam je rečeno da na teritoriji opštine Kanjiža ima oko 150 migranata, a po našoj evidenciji ih je bilo oko 300, što je ogromna razlika. Važno je da se barata objektivnim brojkama, da ako je potrebno reaguje policija i s druge strane da se reaguje i obezbedi prevoz autobusima u prihvatne centre, gde je migrantima i mesto, a ne na ulici i šumi - kaže Fejstamer.    

Svaka od lokalnih samouprava ovu problematiku pokušavala je da reši na svoj način, pa je neophodno usaglasiti aktivnosti, jer nije rešenje da se migranti vrte u krug od Kanjiže prema Subotici, pa prema Kikindi i Novom Kneževcu.

- Lokalna samouprava i dalje nema zakonsku mogućnost da bilo šta preduzme u ovom smislu, ali može pomoći institucijama  - predočio je Fejstamer. - To treba da svedemo na isti nivo i da imamo neku vrstu zajedničkog dogovora kako da opštine međusobno sarađuju, kao i policijske stanice koje i sada sarađuju, i kako da svakodnevno uključujemo Komesarijat za izbeglice i migracije koji na državnom nivou koordinira prilike - rekao je Fejstamer.

Razgovaralo se i o sve prisutnijoj pojavi upada migranata u privatne kuće i prazne objekte u pograničnim mestima na severu Banata i Bačke. Međutim, na to se uglavnom može naknadno, a ne unapred reagovati.

- Jedino rešenje je da se ti slučajevi prijavljuju policiji i da ona reaguje svuda gde dolazi do neovlašćenog upada. Dešavalo se da policija za jedan dan reši situaciju, međutim, to se ponavlja, a ne sprečava se. Policija nema dovoljno kadrova da sve pokrije. Neki lokalni stanovnici za novac pomažu migrantima, što lokalna samouprava i policija ne mogu da kontrolišu - rekao je Fejstamer.

M. Mitrović

 

Čelnici lokalnih samouprava Subotice, Kikinde, Novog Kneževca, Kanjiže i  predstavnici policije sa komesarom Vladimirom Cucićem foto: M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
Migranti prevezeni u prihvatne centre, otvorena granica

Migranti prevezeni u prihvatne centre, otvorena granica

07.02.2020. 08:25 08:27
Vulin: Nećemo dopustiti da nas migranti svađaju sa susedima

Vulin: Nećemo dopustiti da nas migranti svađaju sa susedima

06.02.2020. 23:04 23:05
Migranti se okupili kod Kelebije, hoće da prođu kroz Mađarsku

Migranti se okupili kod Kelebije, hoće da prođu kroz Mađarsku

06.02.2020. 18:06 18:09