Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„DNEVNIK“ u Mitrovici: Prva škola u Srbiji na vezi sa astronautima

28.01.2020. 19:31 19:39
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

 „Kako je u svemiru? Šta se na zemlji može videti iz kosmosa? Koju planetu biste voleli da posetite? Šta radite kada se povredite? Da li vidite munje? Kakvu muziku slušate? Šta radite kada ne možete da spavate?...“ samo su neka od 20 pitanja koja su đaci viših razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice postavili glavnokomandujućem astronautu Luki Parmitanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u kojoj je već četvrti put.

Svako je imao priliku za jedno pitanje, koja su se smenjivala brzo jer su učenici imali svega nekoliko minuta, koliko je bilo moguće da se uspostavi radio-veza.

Trenutno je u Međunardnoj svemirskoj stanici šest astronauta, koliko meseci su se i đaci škole pripremali za taj događaj. Stigli smo ranije, u školi je vladalo veliko uzbuđenje. Stigli su čak i mališani iz vrtića „Stonogica“ uzrasta od četiri do šest godina, koje je najviše zanimalo da li u svemiru ima vanzemaljaca, pogotovo Lazara, Vuka i Željka, koje su želeli da saznaju i koliko ima asteroida, kako izgleda planeta iz svemira. Uzbuđenje dece prešlo je i na roditelje, nastavnike, novinare, jer je to prva škola u Srbiji koja je učestvovala u projektu „Do Meseca i nazad“ i imala priliku da priča s astronautom. Događaju su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji su došli da deci daju podršku.

Italijan Luka bio je dobro raspoložen i šaljiv i odgovorio je na svako pitanje koje su deca pripremila, tako da je „misija“ prošla uspešno.

Vezu sa svemirskom stanicom omogućio je Klub radio-amatera iz Novog Sada i morali su Luku  da pozovu čak četiri puta da bi se peti put, na olakšanje svih prisutnih, javio nasmejan.

Porparolka projekta Dragana Bogosavljević kaže da je u Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno šest astronauta, među kojima su i dve žene, a s decom je razgovarao glavnokomandujući na Međunarodnoj svemirskoj stanici Luka Parmitano.

– Izabrali smo 20 učenika koji su Luki postavili svako po jedno pitanje na engleskom jeziku, vezano uglavnom za svakodnevni život – kazala je Dragana Bogosavljević. – Decu je zanimalo šta im je na dnevnom meniju, šta rade kada se povrede, koliko je teško biti gore u toj kapsuli, da li imaju želju da posete neku planetu, da li im je lakše da uzlete ili slete. To su pitanja uobičajena za nas na Zemlji, ali svakako je astronautima slika izmenjena s obzirom na to da su 400 kilometara iznad nas. Austronauti se smenjuju, stanica postoji već 20 godina, a žene su stigle nedavno, dok je Luka s ostalim kosmonautima gore već nekoliko meseci.

Austronauti se uključuju i razgovaraju s učenicima širom sveta, međutim, škola u Sremskoj Mitrivici imala je sreće da baš njihova astronautska sekcija koja uči o svemiru tokom cele godine, prođe na projektu i omogući deci to iskustvo, koje će, po njihovim rečima, pamtiti čitav život.

– Deca su se spremala za ovo uključenje od septembra do današnjeg dana intenzivno. Pitanja su bila razna, ali deca su izabrana tako što su bez treme mogla da postave pitanje na engleskom jeziku. Među učenicima su članovi sekcije „Mali astronomi“, kao i drugih sekcija, i bilo nam je važno da budu različitih uzrasta od 11 do 14 godina, odnosno đaci od petog do osmog razreda, i da nemaju tremu – rekla je Dragana Bogdanović.

Učenica osmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Lara Nikolovski postavila je pitanje astronautu da li je život u svemiru težak.

– Ja mislim da jeste, sigurna sam, jer dosta stvari može da iskrsne i ne može sve da bude pod kontrolom – kazala je Lara, koja je u astronomskoj sekciji, koja, po njenim rečima, ima dosta projekata, a ovo je svakako najvažniji.


Strahinja o vanzemaljcima

Osmogodišnji Strahinja, sedmogodišnjaci Matija i Uroš su, kostimirani u astronauta, raketu i vanzemaljca, doprineli da atmosfera na veliki dan te sremske škole bude prava. Strahinja nam je rekao da ne zna da li vanzemljaci postoje jer nije još otkriveno, ali da će pitati astronauta Luku.


Učenik sedmog razreda Dositej Čulić rekao je da je za njega ogromno uzbuđenje što će pričati s astronautom.

– U početku mi nisu verovali, a i sam nisam verovao, mislio sam da nećemo uspeti i vidim koliko je sve ozbiljno – kazao je Dositej. – Takođe, velika mi je čast što sam izabran da pričam s astronautom. Šest meseci se spremamo za ovaj dan, a moje pitanje je glasilo „Šta radite kada se posečete“. Parmitano mi je odgovorio da saniraju povredu, kao i da imaju malu apoteku u stanici. Tokom časova sekcije „Mali astronomi“ kroz zabavu smo učili o planetama, astronautima, svemiru, pravili prezentaciju, ali se i igrali i družili.


Međunarodna svemirska stanica

Međunarodna svemirska stanica je najveći veštački satelit na kojem ljudi borave i bave se različitim istraživanjima iz oblasti biologije, prate promene planeta i kosmosa, testiraju nove materijale, rekli su učenici „Zmajeve“ škole. Posadu od šest članova čine dva Rusa, jedan Italijan, jedan Amerikanac i dve Amerikanke.


Učenica šestog razreda Ena Boričić potvrđuje da su se dugo pripremali, iz vikenda u vikend.

– Kada sam drugarima, roditeljima i rodbini pričala za šta se spremamo u školi, nisu mi baš mnogo verovali, ali dobili smo priliku koja je zaista neverovatna – kazala je Ena. – Mene je zanimalo koju bi planetu voleli da posete i zašto, i dobila sam odgovor da je to Mars. Ja bih ipak volela da posetim Saturn.

Đaci viših razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice postavili juče svadeset pitanja glavnokomandujućem astronautu Luki Parmitanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Trenurno je u ovoj stanici šest astronauta.

Učenicu šestog razreda Elenu Trebovac zanimalo je koja je najudaljenija tačka na horizontu, kao i šta astronauti mogu da vide oko sebe.

– Znam da uglavnom vide Zemlju i crno oko sebe, jer nisu toliko blizu drugim planetama – kaže Elena.

Direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Zoran Đurić kaže da je njihova škola tim projektom pokazala da je škola za 21. vek.


Vazduh, vetar i ćerkin zagrljaj

Na pitanje dece šta mu najviše fali na Zemlji, Luka Parmitano je odgovorio: vazduh, vetar i ljudski zagrljaj, najviše ćerkin. Na ostala pitanja je odgovorio da bi želeo da poseti Mars, kao i da je uveren u to da će neko od dece s kojom je razgovarao biti u prilici da to i učini. Parmitano je rekao i da, kad ne može da zaspi noću, radi što rade i svi na Zemlji: sluša muziku, koju sam bira, a na dnevnom meniju mu je ono što mu spreme unapred, nema baš mnogo biranja, pa je na pitanje jedne devojčice da li gore jede sladoled, odgovor bio da toga nema, uprkos tome što je Italijan.


– To je velika dobit za naš grad i našu školu i zahvalan sam deci i nastavnicima – istakao je Đurić. – Trudićemo se da i s novim projektima budemo u trendu sa svim zbivanjima oko nas.

Vezu sa svemirskom stanicom omogućio je Klub radio-amatera iz Novog Sada i morali su Luku  da pozovu čak četiri puta da bi se peti put, na olakšanje svih prisutnih, javio nasmejan

Astronauta Luku sva deca su pozdravila uglas, i sigurno da će razgovor s astronautom pamtiti zauvek, a ko zna, možda se jednog dana i sami otisnu u svemir.

Maša Stakić

Foto: Radivoj Hadžić

Autor:
Pošaljite komentar
Astronauti čitaju deci priče pre spavanja

Astronauti čitaju deci priče pre spavanja

23.01.2020. 08:25 08:28