Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Budimpešta prolazna stanica za Tokio

12.01.2020. 10:10 10:21
Piše:
Izvor: Selekcija Srbije poslednje pripreme odradila je sa Crnogorcima na Klisi Foto: F. Bakić

Danas u Budimpešti počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu.

Titulu brani reprezentacija Srbije, koja ima priliku da peti put  uzastopno osvoji trofej i da se izjednače se sa Mađarima. Upravo u Budimpešti   “delfini” su 2014. godine osvojili drugo od četiri zlata u nizu savladavši domaćina u finalu, pa već i to donekle ukazuje da im je glavni grad naših severnih suseda taličan.

Srbija je nisku titula počela 2012. u Ajndhovenu, da bi posle Budimpešte slavili pred domaćom publikom u Beogradu 2016. godine, a tron su sačuvali i 2018. u Barseloni. Naša selekcija je poslednja dva dana priprema odradila u Novom Sadu sa ekipom Crne Gore i upravo se iz Srpske Atine i uputila na Evropsko prvenstvo.

– Iako smo imali kratak pripremni period počev od odlaska u Sjedinjene Američke Države, preko Barselone, došli smo do Novog Sada da zajedno sa Crnogorcima napravimo završincu koja je bila fenomenalna. Definitivno mislim da smo spremni. Pošto smo favoriti u grupi, očekujemo prvo mesto i jedino šta može da nas poremeti jesu ona četiri slobodna dana posle prve faze, pa ćemo gledati svim silama da ostanemo u takmičarskom ritmu. Gledamo već, naravno, utakmice protivnika koje možemo da dobijemo u četvrtfinalu, Mađarske i Španije. Imamo veliko iskustvo na velikim takmičenjima i tradiciju koju moramo da branimo – rekao je prisutnim novinarima na bazenu Slana bara selektor Srbije Dejan Savić.

On je istakao da niko ne razmišlja o brojevima i o tome što je pred njima prilika da peti put u nizu uzmu zlato.

– Prošle godine sam odgledao film o čuvenom duelu na Vimbldonu između Yona Mekinroa i Bjerna Borga, gde je Borg bio u prilici da peti put zaredom osvoji pehar. Tada je rekao “ukoliko osvojim petu uzastopnu titulu ispisaću istoriju, ukoliko izgubim onih četiri se niko neće sećati”. Isto je i sa nama – poručio je Savić.

“Delfini” prvi meč igraju u utorak protiv Rusije u grupi B, a sledeći rivali su im još Rumunija i Holandija. Svakako da se očekuje da se lako prođe grupa, pa su misli već usmerene i ka četvrtfinalnom susretu sa Mađarima ili Špancima. S druge strane, Srbija je već obezbedila vizu za Olimpijske igre u Tokiju, koje su glavni cilj ove sezone i u Budimpešti će, za razliku od nekih drugih timova, igrati rasterećenije.


Spisak dama za EP

Savezni trener ženske reprezentacije Dragana Ivković na Evropskom prvenstvu u Budimpešti računaće na sledeće igračice – golmani: Vanja Lazić (Crvena zvezda, debitant na EP), Nikolina Travar (Vojvodina, debitant), centri: Jovana Pantović (Crvena zvezda), Nada Mandić (Milan), bekovi: Tijana Jakovljević (Crvena zvezda), Katarina Čegar (Crvena zvezda), spolja: Jelena Vuković (Milan), Teodora Rudić (Palilula), Hristina Ilić (Crvena zvezda, debitant), Mila Gluščević (Palilula, debitant), Anja Mišković (Crvena zvezda, debitant), Nina Josifović (Barseloneta), Ana Milićević (Palilula, debitant). Stručni štab činiće trener Dragana Ivković, pomoćni treneri Ivana Ćorović i Saša Balaša, trener golmana Miroslav Tomović i fizioterapeut Đurđa Antunović.


– Najbitnije je da smo svi zdravi i da nas do kraja zaobiđu povrede. Evropsko prvenstvo je prolazna stanica do Tokija i veliki ispit za nas. Naravno da imamo obavezu da odigramo najbolje što možemo, a za koliko će to biti dovoljno, videćemo. Mi i par ekipa idemo bez pritiska tih kvalifikacija, a ostali će imati breme više na leđima. Ovo je sjajna prilika koja je došla u pravom trenutku, taman na nekih osam meseci do početka Olimpijskih igara da vidimo gde ima mesta i prostora za napredak. Sigurno da će toga biti jer smo navikli da ne dajemo najbolje partije na početku godine. Videćemo od četvrtfinala kako budu išle stvari, jer u grupi ne bi trebalo da bude većih iznenađenja – izjavio je kapiten Filip Filipović.

Niko od igrača ne preteruje u obećanjima osvajanja petog zlata i jasno je da su Olimpijske igre najvažnije u sezoni, ali ono što je uvek sigurno jesu očekivanja navijača da se “delfini” domognu najvišeg mesta pobedničkog postolja.


Pijetlović: Vojvodina korača napred

Okosnicu reprezentacije čine i igrači ponikli u novosadskoj Vojvodini i oni su se dolaskom nove uprave u klub uključili više u rad i aktivnosti ekipe sa Slane bare. To su braća Gojko i Duško Pijetlović, Branislav Mitrović i Miloš Ćuk, zlatni olimpijci.

– Pratim šta se dešava u Vojvodini. Momci koji su sada tu stvarno rade kako treba i vidi se napredak, pogotovo u mlađim kategorijama. Za prvi tim je sigurno potrebno više sredstava i nije ga lako oformiti, ali generalno vidi se korak unapred. Dugovanja su dobrim delom podmirena i čini mi se da sve ide kako treba i to u saradnji sa Gradom, koji mnogo pomaže i zalaže se za sport u Novom Sadu i hvala im na tome – rekao je Pijetlović.


– Mislim da očekivanja treba polako malo i da splasnu. Nije realno očekivati stalno zlatne medalje. Možda Srbija zaista leži na zlatu, ali nismo se rodili sa tim zlatom. To ćemo videti u budućnosti. Ovo je generacija, da kažemo, koja izlazi i daćemo sve od sebe da postignemo najbolji rezultat. A što se tiče nacije, malo strpljena, jer nekada je potrebno podneti i neku žrtvu zarad većeg dobrog koje bi trebalo da dođe kasnije, a nama su to Olimpijske igre i sve ovo je podređeno kao pripremni period za Tokio – jasno je poručio Filipović.

Duško Pijetlović, centar srpske reprezentacije, osvrnuo se na glavne konkurente za odličja.

– Porasla je konkurencija u poslednjih par godina i sve je teže. Hrvati su prvi iza nas i mi smo uz njih nekako vođe u svetu kada je reč o kvalitetu. Odmah iza idu Italijani, svetski prvaci i Španci koji su igrali sa njima u finalu. Grci imaju neverovatan tim i to su momci koji tek dolaze i počinju da igraju na vrhunskom nivou. Ne smemo da zaboravimo Mađare, koji su domaćini, imaju najbolju klupsku ligu i dolaze iz ozbiljnog sistema. Teško je prognozirati ko će šta da uradi, ali ja se nadam da ćemo mi i dalje biti favoriti i pokazati da smo neprikosnoveni – jasan je Pijetlović.

Katarina Bugarski

 

Danas (žene)

Grupa A

Slovačka – Rusija      (11.30)

Grčka – Srbija   (13)

Mađarska – Hrvatska  (19.30)

 

Grupa B

Francuska – Španija         (14.30)

Nemačka – Italija     (16)

Holandija – Izrael    (17.30)

 

Raspored

14. januar (utorak)

Srbija – Rusija (17.30)

16. januar (četvrtak)

Rumunija – Srbija      (13)

18. januar (subota)

Srbija – Holandija    (20.30)

 

Grupa A

Hrvatska

Crna Gora

Slovačka

Nemačka

 

Grupa B

Srbija

Rusija

Rumunija

Holandija

 

Grupa C

Španija

Mađarska

Turska

Malta

 

Grupa D

Italija

Grčka

Gruzija

Francuska

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević posetio trening vaterpolo reprezentacije u NS

Vučević posetio trening vaterpolo reprezentacije u NS

11.01.2020. 13:35 13:39
Branislav Mitrović, golman vaterpolo reprezentacije Srbije: Iz Novog Sada po medalju

Branislav Mitrović, golman vaterpolo reprezentacije Srbije: Iz Novog Sada po medalju

10.01.2020. 09:53 09:57
Vaterpolo klasik za kraj 2019: Srbija - Hrvatska na Dorćolu

Vaterpolo klasik za kraj 2019: Srbija - Hrvatska na Dorćolu

28.12.2019. 15:47 15:48