Božićni ručak za beskućnike
Za građane bez krova nad glavom, koji u toku dana borave u Prihvatnoj stanici i dnevnom boravku za beskućnike, i ove godine je, zahvaljujući kompaniji „Kolor pres grupa” i restoranu „Lazin salaš”, obezbeđen božićni ručak.
Akciji su se tradicionalno pridružile humanitarke koje su pripremile domaće specijalitete, poput peciva i kolača.
Restoran „Lazin salaš” pripremio je za korisnike Svratišta medaljone u sosu od pečuraka, salatu i svež hleb, a po rečima koordinatorke akcije Tatjane Dobanovački, „Kolor pres grupa”, sa Sandrom i Robertom Čobanom na čelu, tradicionalno uoči praznika obilazi ustanove kao što su Prihvatilište za beskućnike u Futogu, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Dečje selo u Sremskoj Kamenici, te Dnevni boravak za osobe obolele od autizma.
– Svake godine se trudimo da beskućnicima za praznike obezbedimo topao kuvani obrok, budući da im je najčešće na raspolaganju samo suva hrana – objasnila je Tatjana Dobanovački. – Restoran „Lazin salaš” priprema ručak, dok su naše humanitarke zadužene za kolače i slane đakonije.
Kada je veoma hladno, Svratište na Bulvaru kralja Petra Prvog dnevno poseti oko 30 beskućnika, koji tu dobijaju po dva sendviča i topli napitak. Prihvatna stanica otvorena je za sve koji su ostali bez krova nad glavom, bez obzira na to odakle su ili koliko godina imaju, a beskućnici u tom dnevnom boravku obično borave dva do tri sata, ali i duže kada je zima.
Po rečima socijalnih radnika, korisnici se svaki put obraduju kada dobiju priliku da se za prazničnom trpezom okupe i zajedno pojedu kuvani obrok, te bar nakratko osete delić porodične atmosfere.
Svratištu za beskućnike nedostaje garderoba za hladne dane, čarape i donji veš, rukavice, kape, šalovi, zatim zimske jakne i obuća. Odeću, ali i konzerviranu hranu, sugrađani mogu doneti u Prihvatnu stanicu i dnevni boravak na Bulevaru kralja Petra Prvog 28c.
J. Vukašinović